همانطور که برای تهیه هر غذایی به موادی خاص نیاز است، برای بافتن یک قالی هم به مواد اولیه احتیاج داریم. از جمله مواد به کار رفته در بافت قالی، عبارتند از:
در بافت انواع فرش های دست بافت ایرانی یکی از مراحلی که باید جهت آماده سازی پشم، انجام دهند، مرحله ی حلاجی و شستشو است. در این مرحله پشمی که از گوسفند چیده شده و آغشته به مواد زایدی همچون (چربی پشم، ادرار و عرق، شاخ و برگ ریز) است، را با روش ماشینی در کارخانه پس از حلاجی و خارگیری به کمک محلولهای کربنات سدیم، نمک های قلع، آلومینیوم و مس و محصولات شوینده برپایه سورفکتانت (صابون ها از جنس کربوکسیلات، سدیم دودسیل بنزن سولفونات، سدیم لوریل سولفات به عنوان سورفکتانت یا شوینده اصلی) شستشو می دهند.
به طور کلی در تهیه فرش های ماشینی از مواد شیمیایی که در زیر ذکر شده است، استفاده می شود:
• اورتان
• پی وی سی
• وینیل یا لاتکس
• اسپری های انتی استاتیک
• رنگ مصنوعی
• مواد ضد میکروب
• روغن های سنتتیک نفتی در تهیه الیاف مصنوعی (پلی پروپیلن، نایلون،اکریلیک)
• روغن های سنتتیک نفتی در تهیه الیاف مصنوعی
در فرش های ماشینی از سه دسته نخ استفاده می شود، این نخ ها تهیه شده از الیاف مصنوعی و توسط انسان با مواد شیمیایی ساخته می شوند. از جمله نخ های مورد استفاده در ساختمان فرش عبارتند از:
نخ خاب: نخی که تمامی سطح فرش را می پوشاند و باید در برابر پاخور و برگشت پذیری مقاومت بالایی داشته باشد.
نخ تار (نخ چله): این نوع نخ چله عهده دار استحکام و مقاومت فرش در جهت طول فرش است.
نخ پود: این نوع نخ وظیفه نگهداری نخ خاب و استحکام بخشیدن در جهت عرضی فرش را دارد.
به طور کلی الیاف های مصنوعی فرش ماشینی عبارتند از:
الیاف اکریلیک، الیاف نایلون، الیاف پلی پروپلین، الیاف پلی استر و الیاف ویسکوز (این نوع نخ تهیه شده از مواد بازیافتی، کیفیت خوبی ندارد) در ادامه مهمترین الیاف مورد استفاده در صنعت فرش ماشینی شرح داده می شود:
الیاف اکریلیت: از پرمصرف ترین الیاف مصنوعی در تولید فرش ماشینی است. الیاف اکریلیت از پلیمریزاسیون اکریلو نیتریل (نیتریل از استیلن و استیلن از ترکیب کاربید کلسیم و آب تهیه می شود) و ونیل سیانید تهیه شده است. در تهیه این نوع الیاف بعد از پلیمریزاسیون اکریلونیتریل و ونیل سیانید فرایند خشک ریسی و یا گاهی تحت فرایند ترریسی الیاف اکریلیت تهیه می شود.
الیاف پلی استر: این نوع الیاف با مقاومت در برابر هیدرولیز از الیاف های مهم صنعت فرش ماشینی است. این نوع الیاف از ترکیب شیمیایی پلی اتیلن گلیکول (از اکسیداسیون اتیلن و هیدرولیز اکسید اتیلن تهیه می شود) و یک اسید مانند اسید ترفتالیک (در صنایع نفتی تهیه می شود) در حضور کاتالیزگر تولید می شود.
انتخاب نوع و تکنیک رنگ به ساختار شیمایی الیاف بستگی دارد.
با توجه به اهمیت فرایند رنگرزی در تهیه فرش های ماشینی، کیفیت ماده رنگزا و مواد شیمیایی کمکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از جمله مواد کمکی در فرایند رنگرزی عبارتند از: اتانول، آب اکسیژنه، اتیلن دی امین تترااستیک اسید، اوره، دی متیل کتون، مس (II) سولفات (کات کبود).
مولاژ چیست؟ مولاژ به نوعی ماکت گفته می شود که معمولا نمایانگر بخشی از بدن است. این ماکت ها معمولا برای مصارف آموزشی استفاده می شوند. مولاژها ممکن است به عوامل بیرونی واکنش نشان دهند(مانند مولاژ های شبیه سازی خونریزی و حوادث یا اتاق عمل) و یا صرفا برای تماشا و نمایاندن آناتومی باشند. مولاژ […]
احتمالا برای شما هم این سوال پیش آمده که هر مثقال چند گرم است یا هر پوند چند کیلوگرم است. تعداد واحدهای مختلف وزن بسیار زیاد است که تعداد زیادی از آنها واحدهای سنتی ایران هستند. واحدهای مختلفی برای اندازهگیری وزن وجود دارد و در کشورهای مختلف نیز استانداردهای مختلفی مورد تایید است که هرکدام […]
احتمالا شما هم تا بحال اسم موادی مانند آب ژاول، آب اکسیژنه و آب مقطر را شنیده اید و با خود فکر کرده اید که این مواد چی هستند و تفاوتشان در چیست. در مقاله پیش رو قصد داریم هرکدام از این مواد را معرفی کرده و با یکدیگر مقایسه کنیم. در ادامه به معرفی […]
محیط کشت میلک آگار محیط کشت میلک آگار، یکی از انواع محیط های کشت غیر انتخابی است. این نوع محیط کشت برای بررسی میکرو ارگانیسم هایی که در شیر و یا محصولات لبنی وجود دارد به کار رفته و می توان میکروارگانیسم های موجود در شیر را به راحتی شمارش کرد. شما می توانید با […]