مواد شیمیایی در گرید های مختلفی توسط شرکت سازنده تولید می شوند.
شرکت های مرک و سیگما، معروف ترین برندهای در حال حاضر جهان هستند که مواد شیمیایی را در خلوص های گوناگون تولید می کنند.
گرید مواد شیمیایی روی بسته بندی آنها درج می شود و به نوعی بیان کننده ی درصد خلوص ماده نیز می باشد.
مواد شیمیایی آزمایشگاهی از لحاظ فرمول شیمیایی و ماهیت با مواد صنعتی و خوراکی موجود در بازار یکسانند، اما مواد در گرید و خلوص آزمایشگاهی معمولا دارای خلوص بالاتری می باشند.
در مقاله پیش رو سعی شده گرید های اصلی مواد که بسیار مورد استفاده قرار میگیرند معرفی شود. همچنین پیشنهاد می شود مقاله “انواع گرید مواد شیمیایی(بخش دوم)” را نیز مطالعه فرمایید.
دو دسته بندی ساده و کلی برای مواد شیمیایی موجود است که تا حد خوبی نیاز برخی محققین را برطرف می کند:
-Analytical chemistry grade (گرید تحلیلی):
خلوص بسیار زیاد، تقریبا بیشتر از 99 درصد
-Laboratory chemistry grade(گرید آزمایشگاهی):
خلوص زیاد، تقریبا بین 97 تا 99 درصد
-Laboratory/ General chemistry grade(گرید عمومی/ آزمایشگاهی):
خلوص متغیر، بسته به نوع استاندارد
-General chemistry grade(گرید عمومی):
معمولا خلوص بیش از 95 درصد
-Industrial chemistry grade(گرید صنعتی):
با خلوص متوسط رو به پایین، حدود 90 درصد
دیگر دسته بندی مواد شیمیایی که بر اساس خلوص آنها است و از معروف ترین گرید بندی های مواد شیمیایی است در زیر آمده است.
توجه شود که سازمان های مختلف هرکدام دارای تاییدیه های مختلفی هستند که به گرید های مختلف می انجامد و بررسی تمام آنها از این مقاله خارج است اما سعی شده است که مهمترین آنها جمع آوری شده باشند.
به ترتیب از خلوص بالا تا خلوص کم:
-گرید A.C.S:
گرید شیمیایی دارای بالاترین خلوص که پیشنیاز های “انجمن شیمی آمریکا” را دارا می باشد.
-گرید Reagent(معرف):
خلوص بالا که به طور کلی برابر با گرید A.C.S است و برای استفاده های زیادی در آزمایشگاه ها و آنالیز ها مناسب است.
-گرید U.S.P:
گرید شیمیایی دارای خلوص مناسب که دارای حداقل های مورد نیاز “سازمان دارویی ایالات متحده آمریکا” است و برای استفاده در غذا، دارو و کاربردهای پزشکی، مورد تایید است. می تواند برای بسیاری از اهداف آزمایشگاهی استفاده شود.
گرید Ph Eur:
گرید شیمیایی دارای خلوص مناسب که دارای حداقل های مورد نیاز “سازمان دارویی اروپا” است و برای استفاده در غذا، دارو و کاربردهای پزشکی، مورد تایید است.
-گرید N.F:
گرید شیمیایی دارای خلوص مناسب که دارای پیشنیاز های “دستورنامه ملی ایالات متحده آمریکا” است(تا زمانی که توسط سازمان داروسازی آمریکا خریداری و با آن ترکیب شد، USP-NF)
-گرید LAB(آزمایشگاهی):
گرید شیمیایی دارای خلوص نسبتا بالا که مقدار دقیق ناخالصی های آن نامشخص است؛ به طور کلی برای استفاده های آموزشی مناسب است.
به هیچ عنوان برای استفاده در غذا، دارو و پزشکی دارای خلوص مناسب نمی باشد.
-گرید Purified(خالص شده):
گرید خالص(Pure) یا تجربی(Practical) نیز نامیده می شود و بیانگر مواد شیمیایی با خلوص خوب است که دارای هیچ استاندارد خاصی نمی باشد؛ در بیشتر مواقع می تواند برای کاربردهای آموزشی استفاده شود.
به هیچ عنوان برای استفاده در غذا، دارو و پزشکی دارای خلوص کافی نمی باشد.
-گرید Technical(فنی):
مواد شیمیایی با کیفیت خوب که اهداف صنعتی و تجاری استفاده می شود.
به هیچ عنوان برای استفاده در غذا، دارو و پزشکی دارای خلوص کافی نمی باشد.
همچنین پیشنهاد می شود مقاله “انواع گرید مواد شیمیایی(بخش دوم)” را نیز مطالعه فرمایید.
قوز کمر چیست؟ ساختار ستون فقرات بهگونهای است که در قسمت فوقانی پشت(ناحیه قفسه سینه و ستون فقرات) دارای انحنای جزئی بوده و در قسمت گردن، قسمت فوقانی کمر و پایین کمر می تواند خمیده شود. این انحنای جزئی باعث تحمل وزن سر شده و در هنگام بروز شوک با جذب آن از آسیب های […]
آمونیوم دی کرومات چیست؟ آمونیوم دی کرومات یک ترکیب عالی با فرمول شیمیایی NH4)2Cr2O7) است. این ماده با جرم مولی 252.07 g/mol و چگالی 2.115 g/cm3 در الکل و استون انحلال پذیر است. شکل ظاهری آمونیوم دی کرومات کریستال های نارنجی تا قرمز رنگ بوده و به دلیل وجود کروم با عدد اکسایش 6+، آن […]
مزور یا استوانه مدرج یکی از ظروف بسیار پرکاربرد در آزمایشگاه است. کاربرد اصلی استوانه مدرج برای اندازه گیری حجم مایعات است. در مقاله پیش رو با مزور، انواع و روش استفاده از آن آشنا خواهیم شد. این ابزار به شکل یک لوله استوانه ای شکل بلند است که در پایین آن یک پایه وجود […]
یکی از ابزار های مورد استفاده در آزمایشگاه های بیولوژی و میکروبیولوژی جهت کشت و رشد دادن نمونه هایی مانند بافت و میکروارگانیسم ها دستگاه انکوباتور(incubator) است. انکوباتور با کنترل کردن میزان رطوبت، دما، فشار هوا، میزان دی اکسید کربن و میزان اکسیژن شرایط مورد نیاز برای زنده ماندن و رشد میکروارگانیسم ها فراهم می […]