همه ما انواع مختلفی از ظروف آزمایشگاهی را در آزمایشگاه های شیمی دیده ایم و ممکن است برایمان سوال شده باشد چرا اینهمه ظرف مختلف در آزمایشگاه هست و آیا واقعا همه آنها استفاده می شوند؟
در مقاله پیشرو قصد داریم به معرفی اولیه ظروف آزمایشگاهی بپردازیم و انواع آنها را خیلی مختصر توضیح دهیم. تمادکالا درباره هرکدام از این ظروف توضیحات مفصلی دارد که در بخش هایی از متن، به هرکدام از آنها لینک خواهیم داد.
ظروف آزمایشگاهی به واسطه مجاورت آنها با مواد شیمیایی مختلف، باید بسیار نسبت به انواع مواد شیمیایی مفاوم باشند و به همین دلیل هم این ظروف نسبت به ظروف معمولی که ممکن است در آشپزخانه ها نیز پیدا شوند، مقاوم تر هستند. این مقاوت آنها تنها به مقاومت در برابر مواد شیمیایی محدود نمی شود و در بسیاری از کاربرها که نیاز به سرد کردن یا گرم کردن است، آنها در برابر سرما یا گرما قرار خواهند گرفت. در نتیجه لازم است که مقاوم حرارتی بالایی نیز داشته باشند.
هر کدام از این ظرف ها کاربرد خاص خود را دارند. البته که ممکن است در بعضی موارد به جای یکدیگر هم استفاده شوند، اما گاهی اوقات امکان استفاده آنها به جای یکدیگر وجود ندارد. در ادامه خیلی مختصر به معرفی هرکدام از این ظروف خواهیم پرداخت.
بی شک یکی از پرکاربردترین ظروف در آزمایشگاه است. شباهت زیادی به لیوان دارد اما سر آن مانند پارج مقداری خمیدگی دارد تا بتوان مایعات را ساده تر از آن خالی کرد. معمولا برای حرارت دادن یا به عنوان بستری برای انجام بسیاری از واکنش های شیمیایی از بشرها استفاده می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بشر، میتوانید مقاله “بشر (انواع و کاربرها)” را نیز مطالعه فرمایید.
ارلن ها دهانه باریکتری دارند و به همین دلیل هم برای نگهداری مایعات بهتر هستند و در حین حمل کردن، کمتر امکان ریختتن ماده وجود دارد. همچنین به دلیل شکلی که دارند و دهانه آنها تنگ است، همزدن مواد در داخل آنها با تکان دادن ظرف راحتتر است.
لوله آزمایش نیز یکی ار وسایل پرکاربرد است که به صورت یک لوله که یک سر آن بسته است، هست. جنس آن عمدتا شیشه ایست و بیشتر برای نگهداری انواع نمونه و محلول های مختلف استفاده می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره لوله آزمایش، میتوانید مقاله “لوله آزمایش” را نیز مطالعه فرمایید.
بالن ظرفی است که دارای یک دهانه تنگ است و شکلی شبیه به گلابی دارد. بالن ها از انجایی که ساختاری گرد دارند و حرارت را به صورت متوازن به ماده داخلشان می رسانند، برای حرارت دادن بسیار مناسب هستند و همچنین برای تقطیر و به حجم رساندن نیز از آنها استفاده می شود. (حجم آنها کاملا مشخص است اما به صورت مدرج و درجه بندی شده نیست.)
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بالن، میتوانید مقاله “انواع بالن آزمایشگاهی و کاربرد آن” را نیز مطالعه فرمایید.
درجه بندی های روی استوانه مدرج خیلی دقیق هستند و از این استوانه ها برای اندازه گیری حجم استفاده می شود. این استوانه ها دقت بسیار بیشتری نسبت به بشرها دارند. (حجم روی بشرها تقریبی است و نباید از آنها برای اندازه گیری استفاده کرد.)
پیپت وسیله ایست که برای برداشتن مقدار خیلی دقیقی از مایعات از یک ظرف و انتقال آن به ظرفی دیگر استفاده می شود. اساس کار آن با مکش است و با استفاده از مکش، مایع را از یک ظرف بالا می کشد. تا زمانی که نیروی مکش برقرار است، مایع در داخل آن خواهد بود اما زمانی که آنرا بالای ظرف دیگر که قصد انتقال مایع به آن را داشتیم قرار می دهند، با برداشتن این نیروی مکش، مایع از پیپت تخلیه می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره پیپت، میتوانید مقاله “پیپت (انواع و کاربردها)” را نیز مطالعه فرمایید.
بورتها به شکل لوله هایی دراز هستند که در زیر آنها یک شیر کوچک قرار دارد. این بورت ها برای اضافه کردن ذره ذره یک مایع به یک ظرف هستند. بورت در بالا قرار گرفته و شیر آن باز میشود تا مایع قطره قطره از آن خارج شود. تمامی بورت به خوبی درجه بندی شده است و حجم درون آن به دقت قابل خواندن است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بورت، میتوانید مقاله “بورت (انواع و کاربرها)” را نیز مطالعه فرمایید.
ظرفی شیشه ای شبیه به قابلمه است که در آزمایشگاه ها برای نگهداری نمونه هایی که نیاز به نگهداری در محیط خشک دارند، استفاده می شود. نمونه به همراه مقداری ماده رطوبت گیر در دسیکاتور قرار می گیرد و فضای داخل آن فاقد رطوبت خواهد بود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دسیکاتور، میتوانید مقاله “دسیکاتور و انواع آن” را نیز مطالعه فرمایید.
ظرفی است که در آن مایعات پر کاربرد مانند استون، آب مقطر و الکل نگهداری می شود که می تواند برای شستشو و … مورد استفاده قرار بگیرد و خروج مایعات از داخل آن خیلی ساده و راحت خواهد بود. (با فشار دادن پیست، مایع از نی کوچکی که بالای آن است، خارج می شود.)
قیف های آزمایشگاهی عمدتا شیشه ای هستند و کاربردشان نیز مانند قیف های معمولی است. (البته یک مقدار ظریف تر هستند)
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قیف، میتوانید مقاله “کاربرد قیف آزمایشگاهی و انواع آن” را نیز مطالعه فرمایید.
یکی از آزمایش هایی که در دوران دبستان و راهنمایی در آزمایشگاه های علوم انجام می شود، آزمایش ساخت کوه آتشفشان توسط آمونیوم دی کرومات می باشد. در ابتدا به خواص و ویژگی های آمونیوم دی کرومات پرداخته و سپس به سراغ روش انجام آزمایش می رویم. آمونیوم دی کرومات آمونیوم دی کرومات یک ترکیب […]
معرفی آمونیوم کلرید و کاربردهای آن آمونیوم کلرید یا به اصطلاح نشادر ترکیبی غیرآلی با فرمول شیمیایی NH4Cl است. آمونیوم کلرید نمکی است سفید رنگ که به آسانی در آب گرم حل می شود. محلول آن خاصیت اسیدی ضعیفی دارد که ناشی از حضور یون کلر است . نشادر ساختاری بلورین داشته و بی رنگ […]
زیرنشیمنی طبی برای افرادی مناسب است که ساعت های متوالی فعالیت های می نشینند و ممکن است در ناحیه ستون فقرات دچار آسیب شوند. فارغ از اینکه شما دارای چه شغلی هستید، قالبا ساعات زیادی در روز را نشسته اید. امروز بسیاری از فعالیت ها اکثرا به صورت نشسته انجام میشود. نشستن فشاراتی به ستون […]
مبرد، کندانسور، چگالنده یا لوله تقطیر یکی از وسایل پرکاربرد در آزمایشگاه است که معمولا برای خالص سازی مایعات استفاده میشود. در مقاله پیشرو به معرفی مبرد، انواع آن و کاربردهای آن خواهیم پرداخت. مبرد وسیله ای است که به کمک آن، گازها را میعان میکنند. گاز مورد نظر وارد کندانسور شده و با قرارگیری […]