کربن فعال پودری (Powdered Activated Carbons) ماده ایست که سطح فعال بسیار زیادی دارد و به همین دلیل نیز توانایی جذب بازه بسیار گسترده ای از مواد را دارد. کاربرد های این مدل از کربن فعال با کربن فعال گرانولی(Granular Activated Carbon) متفاوت است. از کربن فعال گرانولی بیشتر برای کاربردهای تصفیه استفاده می شود اماد کربن فعال پودری در کاربردهای غذایی، بهداشتی و زیبایی مورد استفاده قرار می گیرد. کربن فعال پودر با نام “PAC” نیز شناخته می شود که مخفف “Powdered Activated Carbon” است.
کربن فعال پودری به کربن فعالی گفته می شود که اندازه ذرات آن عمدتا کوچکتر از 0.075 میلیمتر است. البته سازمان های مختلف تعریف های مختلفی برای اندازه ذرات کربن پودری ارائه داده اند. اما به طور کلی اگر ذرات آن عمدتا کوچکتر از 0.15 میلیمتر باشند، میتوان آنرا کربن فعال پودری نامید.
در زغال فعال، جذب مواد و مولکول های مختلف، از طریق سطح صورت می گیرد. برهمکنش سطحی زغال فعال و ماده جذب شوند، به صورت عمده توسط نیروهای واندروالسی است. این نیروها موجب اتصال دیگر مولکول ها به کربن فعال می شوند. از آنجایی که این سطح فعال در کربن فعال بسیار زیاد است، درنتیجه توانایی جذب آن نیز بسیار بالاست.
معمولا فعالیت سطحی سطوح بر اساس نسبت سطح فعال آن به وزن بیان می شود. سطح فعال کربن فعال پودری به طور معمول در محدوده 800-1500 m2/g بیان می شود. در نتیجه آن هرچه سطح فعال بیشتر باشد، جذب سطحی نیز بیشتر است.
این ساختار متخلخل است که به کربن، سطح فعال بیشتری می دهد. خلل و فرج داخل ساختار، باعث جذب می شوند و مواد در این خلل و فرج هم می توانند جذب شوند. البته ساختار این تخلخل ها و شکل آنها نیز تاثیر زیادی در میزان جذب ذغال فعال دارد. به عنوان مثال تخلخل های بسته، هیچ جذبی نخواهند داشت زیرا با محیط در تماس نیستند.
این چگالی با نام چگالی بالک(توده ماده) نیز شناخته می شود و منظور از آن، وزن ماده در واحد حجم است.(فرض می شود که تخلخلی وجود ندارد و هر آنچه که از بیرون دیده می شود به عنوان حجم در نظر گرفته می شود.)
معمولا اندازه ذرات کربن فعال پودری با قطر ذرات یا یا مش بیان می شود. معمولا اندازه ذرات کربن فعال پودری کوچکتر از 0.15 میلیمتر است.
سختی برای ذغالی که قرار است یکی دوبار مورد استفاده قرار بگیرد، خیلی اهمیتی ندارد اما برای زمانهایی که قرار است از کربن اکتیو چندین بار استفاده شود و این کربن از مراحل احیا(که ممکن است به آن فشار اعمال شود) عبور داده می شود، سختی آن اهمیت پیدا می کند. برای اندازه گیری، سختی الماس را 100 درنظر می گیریم و سختی کربن فعال را نسبت به آن می سنجیم.
pH یکی از خصوصیات مهم کربن فعال است. این خصوصیت می تواند در نگهداری مواد جذب شده تاثیرگذار باشد. معمولا pH ذغال های فعال، بین 6-10 است اما بسته به محیط و مواد جذب شده، این pH م ظتواند تغییر بکند.
از کربن فعال پودری در کاربردهای بسیاری استفاده می شود. در زیر به تعدادی از این کاربردها اشاره شده است:
کاربردهای بالا تنها بخشی از کاربردهای ذغال اکتیو پودری است که عمده آنها مربوط به خاصیت جذب زیاد آن است. برای اطلاعات بیشتر می توانید به کاربردهای کربن فعال مراجعه کنید.
به طور کلی کربن فعال از مواد ارگانیک دارای مقادیر زیاد کربن تولید می شود. نوع پودری آن نیز از موادی مانند چوب و انواع ذغال سنک تولید می شود. چگالی کربن فعال تولید شده، به ماده اولیه و فرآیند تولید آن بستگی دارد.
برای تبدیل مواد خام کربن فعال به گرانول معمولا از فرایندهای، حرارتی و شیمیایی استفاده می شود. در فرایند حرارتی از روش تزریق بخار و در فرایند شیمیایی از روش اضافه کردن مواد غیر الی در دمای پایین به مواد خام استفاده می شود. این فرآیندها تا حد زیادی تعیین کننده اندازه و شکل کربن فعال تولیدی هستند.
در بسیاری از موارد، میتوان با استفاده از یک فرآیند حرارتی مشابه فرآیند فعالسازی اولیه، کربن فعال را دوباره بازیابی کرد. این راه حل در بسیاری از موارد از نظر محیط زیستی و اقتصادی بهتر است. روش ها و تجهیزات گوناگونی می توانند برای فعالسازی کربن فعال استفاده شده، بکار بروند. به طور کلی برای فعالسازی لازم است تا کربن فعال مراحل زیر را طی کند:
بوریک اسید بوریک اسید یک اسید معدنی سه ظرفیتی با فرمول شیمیایی H3BO3 است. در شکل زیر ساختار شیمیایی بوریک اسید دیده میشود. بوریک اسید از نظر حالت فیزیکی در دمای اتاق، مایع است و رنگ ندارد. این ترکیب، قابلیت انحلال در آب را دارد. نحوه تولید بوریک اسید بوریک اسید، یک اسید ضعیف لوئیس […]
این روزه ها ویروس کرونا تبدیل به دغدغه ای شدید برای مردم ایران شده است. از آنجایی که افراد زیادی با تمادکالا تماس میگیرند و در این باره سوال میپرسند، تصمیم گرفتیم مقاله ای جامع در این باره بنویسیم تا در این روزهای نگرانی، اطلاعات در این باره در اختیارتان قرار دهد. کرونا چیست؟ کرونا […]
در این مقاله به معرفی جنس و برندهای ظروف آزمایشگاهی خواهیم پرداخت و اطلاعاتی در این حوزه در اختیارتان قرار میدهیم. ظروف آزمایشگاهی معمولا در دو دسته پلاستیکی و شیشه ای هستند که ظروف شیشه ای استفاده بیشتری دارند. شفافیت، مقاومت گرمایی، دوام، امکان شستشوی آسان و قابلیت استریل کردن، باعث شده که استفاده ظروف […]
میکسر آزمایشگاهی چیست؟ همزن آزمایشگاهی یا میکسر آزمایشگاهی یک از تجهیزات آزمایشگاهی متداول در آزمایشگاه ها است که در صنایع مختلف نظیر داروسازی، آزمایشگاه شیمی، رنگ سازی و … مورد استفاده است. از همزن آزمایشگاهی برای مخلوط کردن مایعات، یکنواخت نگه داشتن نمونه مایع در حین آزمایش،برای گرم کردن یا خنک کردن نمونه و همچنین […]