برای مشاهده نمونههای بالینی در زیر میکروسکوپ، از تکنیکهای متفاوتی استفاده میشود. به کلی، معمولا میکروارگانیسمها را نمیتوان بدون رنگ آمیزی در زیر میکروسکوپ مشاهده کرد (به جز در مواردی خاص، که از میکروسکوپ با مود زمینه تاریک استفاده میشود).
در بررسی میکروارگانیسمها، از رنگهای متفاوتی استفاده میشود، که براساس هدف معینی انتخاب میشوند. به طور کلی، تغییر رنگ، یک معیار تشخیص است. از رنگها به علاوه برای تشخیص کیفی حضور یا عدم حضور گونههای خاص در محیط هم استفاده میشود.
یکی از رایجترین رنگ آمیزیها، رنگآمیزی گرم (Gram’s stain) است. رنگ آمیزی گرم برای اولین بار توسط کریستین گرم ابداع شد. رنگ آمیزی گرم به روش زیر انجام میشود:
لایه نازکی از نمونه باکتری رشد کرده را روی یک صفحه لام گسترش میدهند. بهتر است نمونه از کنارههای لام، فاصله داشته باشد. برای نمونههای رقیق، ابتدا سانتریفیوژ انجام میشود، بعد از آن گسترش تهیه میشود.
آنچه روی لام قرار میگیرد، باید در مجاورت هوا خشک شود. برای نمونههای خطرناک، در اتاق ایمن این کار انجام میشود.
با عبور دادن لام از روی شعله (3-4 مرتبه) و یا با استفاده از صفحه گرم کننده، نمونه بر روی لام تثبیت میشود. گاهی از الکلها برای تثبیت نمونه استفاده میشود.
رنگ آمیزی
برای رنگ آمیزی گرم، ابتدا سطح گسترش را به مدت 1 دقیقه با رنگ کریستال ویوله پوشش داده میشود. سپس با آب شست و شو داده میشود. سپس سطح را به مدت 1 دقیقه با محلول لوگل (محلول ید) پوشش میدهند. سپس سطح گسترش با آب شسته میشود. با رنگ بر (مثلا استن یا الکل)، لام را شست و شو میدهند تا دیگر رنگ کریستال ویوله خارج نشود (حدود 10 ثانیه). سپس، لام با آب شست و شو داده میشود و سطح گسترش را با سافرانین به مدت 1 دقیقه میپوشانند. سپس شست و شو با آب انجام میشود. و در نهایت لام را خشک میکنند.
حال رنگ آمیزی انجام شده است و میتوان نمونهها را در زیر میکروسکوپ دید.
در زیر میکروسکوپ نوری، باکتریهای گرم منفی به رنگ صورتی دیده میشوند و باکتریهای گرم مثبت به رنگ آبی تیره (تا بنفش) دیده میشوند.
برای درک بهتر رنگ آمیزی گرم برای باکتریها، میتوانید ویدیوی زیر را نگاه کنید.
مولاژ چیست؟ مولاژ در اصل کلمه ای فرانسوی است که به معنای قالب است و با همین نام شناخته می شود. مولاژها انواع مختلفی داشته و برای کاربرهای متعددی به کار می روند. به طور مثال در رشته پزشکی انواع مولاژهایی که بدن و آناتومی بدن را نمایش می دهد برای آموزش و یادگیری دانشجویان […]
متیل اورانژ(Methyle Orange) یا هلیانتین یکی از مواد شیمیایی است که عمدتا در تیتراسیون(تعیین غلظت یک محلول مجهول) به عنوان شناساگر pH مورد استفاده قرار میگیرد. در مقاله پیش رو به معرفی این ماده و کاربردهای آن میپردازیم. متیل اورانژ در محلول های اسیدی به رنگ قرمز و در محلول های بازی به رنگ زرد […]
در مقاله انواع کود شیمیایی اطلاعات کاملی را درخصوص انواع کود شیمیایی کسب کردیم. از جمله کودهای شیمیایی کودهای ازتی همانند کود فسفات آمونیوم، کود اوره،کود نیترات آمونیوم است در ادامه به توضیح انها می پردازیم: کود فسفات آمونیوم یکی از بهترین کودها دارای خاصیت اسیدی برای شرایط خاک قلیایی است که برای خاک ایران […]
سدیم هیدروکسید، سود سوزآور یا کاستیک سودا (caustic soda) دارای فرمول شیمیایی NaOH است. این ماده جامدی سفید رنگ است که دارای دمای ذوب 1390 درجه سانتی گراد است. این ماده جاذب آب است و آب محیط اطراف خود را جذب میکند. به همین دلیل نیاز است که در نگهداری آن ملاحظات لازم انجام گیرد. […]