یکی از وسایل مصرفی بسیار پرکاربرد در آزمایشگاه ها، پزشکی و خانه، دستکش های یکبار مصرف هستند. این دستکش ها دارای انواع مختلفی هستند که هرکدام ممکن است برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار بگیرند. در مقاله پیش رو به معرفی انواع این دستکش ها، برندهای معروف و کاربردهای آنها خواهیم پرداخت.
لاتکس ماده ای شیری رنگ است که از نوعی درخت خاص دریافت میشود و ماهیت طبیعی دارد. از آن برای ساخت بسیاری از دستکش های یکبار مصرف استفاده میشود.
دستکش های لاتکس ارزان قیمت ترین نوع دستکش ها هستند و تقریبا پرکاربردترین نوع آنها هستند. این دستکش ها در انواع پودری و بدون پودر موجود هستند.
برندهای مختلف تولید دستکش یکبار مصرف وجود دارند که اقدام به تولید دستکش های لاتکس میکنند. از مهمترین این برندها میتوان به SPA، OP-Perfect، My Glove و Nitex اشاره کرد.
معمولا از این دستکش ها برای محیط های آزمایشگاهی، آشپزی و پزشکی(در زمینه معاینه) استفاده میشود. مزیت این دستکش ها این است که امکان کار دقیق با آنها فراهم است. این دستکش ها با آنکه ممکن است برای بعضی از افراد ایجاد حساسیت بکنند، اما بدلیل استحکام و انعطاف پذیری بالایی که دارند، پرکاربردترین جنس دستکش هستند. این دستکش ها به کاربر اجازه میدهند تا به راحتی بتواند اجسام مختلف را لمس کند.
دستکش های لاتکس در صورت تماس طولانی مدت با پوست میتوانند باعث ایجاد اثرات حساسیتی خفیف مانند خارش، قرمزی، پوست ریزی، سوزش و خشکی پوست بشوند. نادرترین نوع حساسیت گزارش شده به دستکش لاتکس، حساسیت تماسی فوری است که میتواند منجر به آبریزش بینی، قرمزی چشم، گرفتگی عضلانی، کهیر یا خارش شدید شود.
دومین جنس دستکش پرکاربرد، دستکش های نیتریل هستند. این دستکش ها از ماده ای مصنوعی تولید میشوند و حساسیت زایی کمی دارند و از لحاظ حساسیت نسبت به دستکش های لاتکس برتری دارند. این دستکش ها نسبت به لاتکس انعطاف پذیرتر و مقاوم تر هستند. دستکش های نیتریل مقاومت بیشتری نسبت به مواد شیمیایی دارند.
دستکش های نیتریل به طور کلی نسبت به دستکش های لاتکس و وینیل قطر بیشتری دارند و به همین دلیل نیز ممکن است برای انجام معاینات بسیار دقیق که نیاز به لمس دارند، به اندازه دستکش های لاتکس پرکاربرد نباشند اما به هرحال از انواع نازکتر آن نیز برای این کاربردها استفاده میشود.
دستکش نیتریل بدلیل مقاومت بیشتر، برای کار با مواد شیمیایی و مواد روغنی مناسبتر هستند. همچنین این دستکش ها در موارد کار طولانی مدت که ممکن است ریسک حساسیت وجود داشته باشد نیز مناسب هستند.
جنس این دستکش ها از پلاستیک است و در برابر مواد شیمیایی مانند اسیدها، بازها و الکل ها مقاومت خوبی دارد. وینیل از ماده به نام PVC(پلی وینیل کلراید) ساخته شده است. این دستکش ها در مواردی که نیاز به دقت در لمس وجود دارد، کاربرد ندارند و قطر بیشتری نسبت به دستکش های لاتکس دارند. این دستکش ها مانند لاتکس نیستند و به طور کامل به دست نمیچسبند.
برندهای مختلفی هستند که دستکشهای یکبار ممصرف تولید میکنند. بهترین و معروفترین این برندها که در ایران هم یافت میشوند، در زیر لیست شده اند:
برند OP-Perfect بک برند ایرانی است که تنها دستکش های لاتکس تولید میکند. این دستکش ها تولیدی شرکت ایران حریر هستند. این دستکش ها از کییفت مناسبی برخوردار هستند. از بین دیگر برندها، برند SPA دارای کیفیت بسیار خوبی است و هم دستکش های نیتریل و هم دستکش های لاتکس را تولید میکند.
اسید نیتریک یا جوهر شوره یکی از مواد بسیار پرکاربرد در صنعت است که برای شست و شو، استفاده فراوانی دارد. در مقاله پیش رو به معرفی این ماده، خواص، کاربردها و موارد ایمنی کار با آن پرداخته شده است. فروش اسید نیتریک اسید نیتریک دارای نامهای دیگری مانند نیتریک اسید، جوهر شوره، اسید ازته، […]
آهک خوراکی یا هیدروکسید کلسیم، یک پودر سفید رنگ، بی بو با خاصیت قلیایی است که در محیطهای صنعتی مانند تصفیه فاضلاب، تولید کاغذ، ساخت و ساز و فرآوری مواد غذایی استفاده میشود. البته این ماده به عنوان جزئی از سیمان استخوانی، کاربردهای پزشکی و دندانپزشکی نیز دارد. هیدروکسید کلسیم اشکال و نامهای مختلفی دارد، […]
کات کبود یکی از مواد بسیار پرکاربرد در شیمی، کشاورزی و دیگر صنایع است. در این مقاله به معرفی کات کبود و کاربردهای آن خواهیم پرداخت. کات کبود چیست؟ کات کبود یا مس(II) سولفات با فرمول شیمیایی CuSO4(H2O)x، یک ماده کریستالی آبی رنگ و شفاف است که تعداد آبهای آن میتواند از 0 تا 5 […]
بافرها به محلول هایی گفته میشود که میتوانند در برابر تغییرات پی اچ(که عمدتا در اثر اضافه شدن اسید یا باز بوجود می آیند) مقاومت کنند. این محلول ها بدلیل ویژگی خاصی که دارند، کاربردهای زیادی دارند که از مهمترین آنها میتوان به کاربردهای زیستی اشاره کرد. بافر چیست؟ یک محلول بافر(به طور دقیقتر بافر […]