به هرنوع ماده آلی، معدنی یا بیولوژیکی که دارای عناصر غذایی باشد و باعث بالابردن حاصلخیزی خاک یا افزایش عملکرد کیفی و کمی محصول شود، کود گفته میشود.
کودها به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند:
کودهای شیمیایی یکی از انواع مهم کودها هستند که عناصر موجود در آنها به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
ماکرو المنت: عناصری که توسط گیاه زیاد مورد استفاده قرار میگیرند.
عناصر پر مصرف شامل: ازت، فسفر، پتاس، منیزیم، کلسیم
میکرو المنت: عناصری که توسط گیاه در مقادیر کم مورد استفاده قرار میگیرند.
عناصر کم مصرف شامل: آهن، روی، منگنز، بور، مس
به کودهایی که مجموع عناصر بالا را با هم و به نسبت مناسب دارا باشند، “کود کامل” گفته میشود.
گیاهان مختلف برحسب نیاز و با توجه به آزمایشات، ممکن است به درصد های متفاوتی از کودهای فوق نیاز داشته باشند.
ترکیب شیمیایی و درصد خلوص کودهای مختلف بسیار متفاوتند. این تفاوتها بر مورد مصرف، زمان کودهی، اثر بخشی و نحوه استفاده آنها تاثیرگذار است. بنابراین شناخت کافی از انواع کودهای شیمیایی قبل از انتخاب و یا مصرف آنها ضرورت دارد.
ازت به سه صورت اوره، یون آمونیوم و نیترات برای گیاه قابل جذب است. نیترات آمونیوم دارای 33 درصد ازت است. اوره رایج ترین کود ازت در کشور ایران است و از ترکیبات آلی تشکیل شده است که کاملاً قابل جذب برای گیاه است. سولفات آمونیم علاوه بر ازت، دارای 24 درصد گوگرد نیز هست. نیترات های کلسیم و پتاسیم دارای درصد کمی از ازت هستند و کمتر به عنوان منبع کود ازت در خاک مصرف میشوند.
غالباً درصد فسفر کودهای شیمیایی را بصورت درصد اکسید فسفر اعلام میکنند. یکی از منایع فسفر که برای خاک قابل جذب است، اسید فسفریک است اما از اسید فسفریک بصورت کود شیمیایی استفاده نمیشود. برای تامین فسفر گیاه از کودهای فسفر برای خاک استفاده میشود. تمامی فسفر این کودها همان ابتدا برای گیاه قابل جذب نیست و ممکن است بخشی از آن در سالهای آینده برای خاک قابل جذب شود.
کمبود پتاسیم بیشتر در خاک های اسیدی و شنی وجود دارد. سولفات پتاسیم معمول ترین کود پتاسیم است که در زراعت استفاده میشود. البته پتاسیم از طریق تجزیه بقایای گیاهی نیز به خاک اضافه میشود اما مقدار آن لزوماً کافی نیست.
کمبود گوگرد بیشتر در خاک هایی بوجود می آید که به شدت در معرض شستشو قرار دارند. در اینگونه موارد لازم است که گوگرد را به صورت کود به خاک اضافه کنند. انتخاب نوع کود گوگرد دار، به pH خاک بستگی دارد. در مواردی که خاک اسیدی است، میتوان از سولفات کلسیم یا جیپس استفاده کرد. جیپس دارای 18 درصد گوگرد و 22 درصد کلسیم است. این ترکیب ضمن تامین گوگرد و کسیم، باعث افزایش pH خاک نیز میشود.
میتوان از پودر گوگرد نیز به عنوان کود استفاده کرد. گوگرد در خاک اکسید شده و باعث اسیدی شدن خاک میشود. با این روش میتوان pH خاک های قلیایی را نیز اصلاح کرد.
کلسیم و منیزیم کمتر به عنوان کود استفاده میشوند زیرا کمبود آنها در بسیار از خاک ها(به غیر از مناطق مرطوب) دیده نمیشود. خاکهای نواحی مرطوب اسیدی هستند و برای اصلاح آنها از کلسیم و منیزیم استفاده میشود. در صورتی که تغییر pH خاک مورد نظر نباشد و صرفاً قصد جبران کمبود کلسیم خاک را داشته باشیم، میتوان از کودهای فسفر حاوی کلسیم استفاده کرد. برای رفع کمبود منیزیم از سولفات منیزیم یا سولفات منیزیم و کلسیم استفاده میشود.
محیط کشت آماده، محیط کشتی از پیش آماده است که میتواند مستقیما برای کشت دادن و رشد و تکثیر سلول ها و میکروب ها استفاده شود. فروش محیط کشت محیط کشت چیست؟ محیط کشت محیطی است که شرایط لازم را براش رشد و تکثیر (کشت دادن) سلول ها یا میکروب ها در خارج بدن قراهم […]
آب اکسیژنه یکی از مواد بسیار پر مصرف در زندگی روزانه است. ماده ای که ممکن است بوی آن برای بسیاری از ما آشنا باشد اما هرگز نام آن را نمی دانستیم. در این مقاله قصد داریم شما را با آب اکسیژنه آشنا کنیم و درباره یکی از بزرگترین کاربردهای آن که ضدعفونی کنندگی است […]
کاربرد اسید سولفوریک در خاک پسته پسته گیاهی است که در برابر سرمای شدید زمستان و گرمای زیاد تابستان مقاوم است. با زمین و هوای مرطوب ناسازگار و رطوبت باعث پوسیدگی و خشکی آن می شود. در واقع این نوع درخت به کم آبی و خشکی مقاومت زیادی نشان می دهد حتی می توان مدت […]
مبرد، کندانسور، چگالنده یا لوله تقطیر یکی از وسایل پرکاربرد در آزمایشگاه است که معمولا برای خالص سازی مایعات استفاده میشود. در مقاله پیشرو به معرفی مبرد، انواع آن و کاربردهای آن خواهیم پرداخت. مبرد وسیله ای است که به کمک آن، گازها را میعان میکنند. گاز مورد نظر وارد کندانسور شده و با قرارگیری […]