پارافیلم ( Parafilm ) در زبان انگلیسی به معنای پلاستیک انعطاف پذیر و مقاوم در برابر رطوبت و دما است. پارافیلم ورقه های نازک و نیمه شفافی هستند که از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند و در دسته پلیمرهای ترموپلاستیک قرار دارند. ترموپلاستیک ها، پلیمر هایی هستند که با افزایش دما تخریب نشده و با همان ترکیب شیمیایی ثابت ذوب میشوند و بعد از سرد شدن به همان ماده قبلی باز می گردند، یعنی با افزایش دما تخریب نمیشوند و فقط شکل آن ها تغییر میکند نه ساختار و ترکیب شیمیایی آن ها. این ورقه ها از پارافیلم تولید شده اند که پارافیلم علاوه بر خاصیت انعطاف پذیری و ترموپلاستیک بودن، هادی نیز هستند. پارافیلم ها استفاده های گوناگونی در آزمایشگاه ها ، بیمارستان ها و … دارند. در ادامه بیشتر به پارافیلم و کاربرد های آن میپردازیم.
پارافیلم کاربرد های محدودی دارد که البته این کاربرد های محدود بسیار ضروری هستند و بدون استفاده از پارافیلم تقریبا غیر ممکن میشوند.
در برخی از آزمایش هایی که در آزمایشگاه ها صورت میگیرد، لازم است محلول ها و یا مواد های ترکیب شده ساعت ها و یا روز ها به همان حالت باقی بمانند تا به وضعیت دلخواه برسند و یا برخی از محلول ها در ازمایشگاه بسیار فرار اند و یا با مخلوط شدن با گاز های موجود در هوا باعث ایجاد واکنش و به اصطلاح باعث خراب شدن محلول میشود. اما چاره چیست؟ ما برای اینکه به حالت دلخواه مان در وضعیت های بالا برسیم باید وسایل ضروری داشته باشیم. پارافیلم در اینجا به درد ما میخورد به نحوی که باعث مسدود شدن ظرف یا … میشود و محلول و یا ترکیب هایی که با هم مخلوط شده اند به حال خود رها میشوند و هیچ گونه عامل خرجی ایی باعث دخالت و ایجاد تخریب نمیشود. به طور کل مراقبت از مواد در آزمایشگاه هاف امری بسیار مهم است که در برخی موارد ( که در بالا ذکر شد ) از پارافیلم استفاده میشود. پارافیلم باعث جلوگیری از ورود گرد و غبار در ترکیب ها میشود و حتی مانع خروج گاز ها و بخار ها از ظرف میشود.
پارافیلم سطح آب گریز بسیار بی نظیری دارد برای همین از آن برای انتقال مقادیر کمی از معرف های شیمیایی به یک گرید میکروسکوپ الکترونی عبوری استفاده میشود. ریختن یک قطره معرف شیمیایی بر روی پارافیلم، به دلیل سطح آب گریز بی نظیر آن، باعث میشود که معرف پخش نشده و یک قطره ی مایع مهره مااند عالی داشته باشیم که میتوان بر روی آن یک گرید قرار داده شود به طوری که مایع را لمس کند و مقدار مناسبی از آن را بردارد.
در آزمایشگاه های بیمارستان علاوه بر نقش پوشاننده ظروف آزمایش، میتوان از آن به عنوان وسیله ایی برای ایجاد اصطکاک و لیز نخوردن ظروف آزمایشگاهی بر روی برخی سطوح خاص، استفاده کرد. پارافیلم به دلیل جنسی که دارد، سطحی ایجاد میکند که ظروف بر روی آن لیز نخورند. علاوه بر آن پارافیلم را میتوان از طریق تکنیک های تابشی یا پراکسید هیدروژن استریل کرد و دوباره از آن استفاده کرد.
کار با پارافیلم به نسبت ساده است. در تصویر زیر نیز مراحل کار با پارافیلم به سادگی به تصویر کشیده شده است.
در ویدئو زیر نیز روش استفاده از پارافیلم برای seal کردن در ظروف به خوبی توضیح داده شده است:
همانطور که گفته شد پارافیلم ها از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند و چون از پلمیر های ترموپلاست هستند، با افزایش دما نرم شده و ویژگی های خود را از دست نمیدهند. پارافیلم ها در عرض هایی متفاوتی تولید میشوند و از این طریق میتوان برای هر ظرفی از پوشش مناسب آن که پارافیلم است استفاده شود. این ماده بی بو بوده و با گاز های موجود در ظرف واکنش نمیدهد ولی بهتر است در نگهداری از ظروفی که حاوی مایع هستند استفاده شود. از پارافیلم ها در پوشاندن ظرف های حاوی اتوکلاو ها خودداری کنید. از پارافیلم می توان به مدت کوتاه برای محلول های هیدرو کربنی قطبی استفاده کرد اما محلول های غیر قطبی آن را حل میکنند. از پارافیلم برای جلوگیری از بیرون ریختن مایعات و مقابله در برابر فشارات گازی استفاده نکنید زیرا اطمینان بالایی ندارند و اصلا برای این کار ساخته نشده اند. با اینکه پارافیلم ها قابلیت استریل کردن دارند ولی بهتر است بعد از استفاده برای درپوش های گاز های سمی، آن را دور بیاندازیم.
متیلن بلو یا متیل تیونینیوم کلرید یک ترکیب شیمیایی آروماتیک هتروسیکلیک با فرمول شیمیایی C16H18N3SCl است. متیلن بلو جامدی سبز رنگ و بی بو است که قابلیت انحلال در آب را داشته و محلولی آبی رنگ ایجاد می کند. این رنگ پایه، در زمینه های متنوعی کاربرد دارد. رایج ترین کاربرد متیلن بلو به عنوان […]
برای مشاهده نمونههای بالینی در زیر میکروسکوپ، از تکنیکهای متفاوتی استفاده میشود. به کلی، معمولا میکروارگانیسمها را نمیتوان بدون رنگ آمیزی در زیر میکروسکوپ مشاهده کرد (به جز در مواردی خاص، که از میکروسکوپ با مود زمینه تاریک استفاده میشود). در بررسی میکروارگانیسمها، از رنگهای متفاوتی استفاده میشود، که براساس هدف معینی انتخاب میشوند. به […]
مزور یا استوانه مدرج یکی از ظروف بسیار پرکاربرد در آزمایشگاه است. کاربرد اصلی استوانه مدرج برای اندازه گیری حجم مایعات است. در مقاله پیش رو با مزور، انواع و روش استفاده از آن آشنا خواهیم شد. این ابزار به شکل یک لوله استوانه ای شکل بلند است که در پایین آن یک پایه وجود […]
آمونیاک (NH3) با نام های Hydrogen nitride ، Trihydrogen nitride گازی سمی بی رنگ از یک ترکیب هیدروژنه نیتروژن دار با حلالیت بالا در آب است که به شکل ظاهری گازی و مایع است. آمونیاک در اصل در فشار و دمای معمولی اتاق حالت گازی دارد، ولی در اثر فشرده سازی این گاز و سرد […]