با پیشرفت فناوری و ظهور میکروسکوپ های الکترونی، انواع مختلفی از این میکروسکوپ ها با روشهای کاری مختلفی ایجاد شدند. یکی از انواع میکروسکوپ ها که امروزه کاربرد زیادی دارد، میکروسکوپ نیروی اتمی است. این میکروسکوپ مانند دیگر میکروسکوپ های جدید، از الکترون استفاده نمیکند.
عملکرد این میکروسکوپ بر اساس نیروی بین نوک پروب میکروسکوپ و اتمهای روی سطح است. نوک پراب میکروسکوپ از حدی بیشتر نمیتواند به اتم های روی سطح نزدیک شود و دلیل آن هم نیروی دافعه ای است که بین آن دو ایجاد میشود.
میکروسکوپ نیروی اتمی(Atomic Force Microscope) یا به اختصار AFM، میتواند در مد های مختلفی عمل کند که در زیر به آنها اشاره میشود:
در این مُد، تیپ(نوک پراب) در تماس با سطح است که با حرکت آن روی سطح و جابجا شدن بازو(بالا و پایین رفتن آن بر اساس پستی و بلندی های سطح مورد بررسی)، تصویری از سطح تهیه میشود. برای اندازه گیری های جابه جایی بازو، از یک لیزر استفاده میشود که به بازو میتابد و بازتاب آن روی چند فتودیود کنار هم، اندازه گیری میشود. با جابه جایی بازو، بازتاب پرتو لیزر تابیده شده نیز جایجا شده و در نتیجه میتوان پستی و بلندی های موجود در سطح را اندازه گیری کرد. در شکل زیر، اساس عملکرد میکرسوکوپ های نیروی اتمی نمایش داده شده است.
در حالت تماسی، نوک تیپ در محدوده دافعه قرار دارد و توسط مولکول های سطح نمونه دفع میشود. در عین حال باقی تیپ در ناحیه جاذبه قرار دارد و توسط نمونه جذب خواهد شد. بین این دو نیرو تعادل برقرار شده و تیپ بر اساس برآمدگی های سطح، جابجا میشود.
این حالت سرعت روبش بالایی دارد و برای نمونه های سخت سفت با تغییرات شدید در سطح گزینه مناسبی است.
در این حالت تیپ میکروسکوپ در محدوده فرکانس تشدید، ارتعاش میکند. در این حالت با استفاده از یک پیزو الکتریک، بازو را به نوسان در می آورند. پراب روی سطح حرکت کرده و آنرا روبش میکند. نوک در نزدیکی سطح و بدون برخورد با آن قرار میگیرد تا نیروی جاذبه ضعیف بین تیپ و نمونه را اندازه بگیرد. نیروهای واکنشی دریافت شده در حالت غیرتماسی قدرت تفکیک عمودی بسیار خوبی ایجاد میکند. البته این حالت نمیتواند در محیط مایع کار کند. این مد بیشتر برای هوا مناسب است.
سرعت روبشی این مد نسبت به مد تماسی کمتر است ولی صدمه کمتری به نمونه و تیپ میکروسکوپ وارد میکند.
این حالت نیز مانند حالت بدون تماس است. در این حالت تیرک در حال نوسان است و نوک را برای تماس آهسته به سطح نزدیک میکند. سپس نوک را از سطح دور کرده تا از برخورد و صدمه به آن جلوگیری شود. هنگامی که نوک پروب به سطح نزدیک میشود، دامنه نوسان تیرک کاهش پیدا میکند. با اندازه گیری این دامنه نوسان میتوان به ویژگی های سطحی نمونه پی برد. در این حالت سرعت روبش بسیار پایین است. این حالت برای نمونه های نرم مناسب است.
در فیلم زیر، اصول عملکرد میکروسکوپ نیروی اتمی آموزش داده شده است.
بالن یا فلاسک آزمایشگاهی یکی از لوازم بسیار پرکاربرد در آزمایشگاه هاست که در هر آزمایشگاهی لازم و ضروری است. شناخت انواع بالن آزمایشگاهی و دانستن کاربرد هرکدام، به استفاده بهتر در آزمایشگاه و انتخاب بالن مناسب، کمک خواهد کرد. در این مقاله با انواع بالن آزمایشگاهی و کاربرد هریک آشنا می شویم. بالن آزمایشگاهی […]
چشم بند وسیله ای است برای ایجاد خوابی راحت تر. این وسیله اکثر برای آدم هایی که وجود نور باعث بیخوابی در آن ها شده استفاده میشود ولی در برخی مکان ها مانند هواپیما که توانایی تاریک کردن مکان برای خواب را ندارید نیز مورد استفاده قرار میگیرد. چشم بند ها اغلب از پنبه و […]
پیپت پیپت یکی از انواع شیشه آلات آزمایشگاهی است که عموما در شیمی، بیولوژی و دارویی به منظور اندازه گیری و انتقال یک حجم مایع و یا اغلب به عنوان توزیع کننده ی محیط مورد استفاده قرار می گیرد. فروش پیپت انواع پیپتها میکرو: عموما مورد استفاده به عنوان محیط های توزیع کننده Positive displacement: […]
تب واکنش دفاعی بدن است و یکی از نشانه های بیماری به حساب می آید. به همین دلیل نیز متوجه شدن وجود تب، اهمیت زیادی دارد که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. اگر دماسنج شما از نوع جیوه ای و الکلی است می توانید به صفحه راهنمای خواندن دماسنج جیوه ای مراجعه کنید. […]