طرز کار با هود آزمایشگاهی و رعایت نکات ایمنی هنگام استفاده از آن برای جلوگیری از آسیب های احتمالی یکی از موارد مهمی است که کاربران و تکنسین های آزمایشگاهی باید به خوبی با آن آشنا باشند.
از آن جایی که انجام فعالیت هایی مثل میکروب شناسی، کشت میکروب و یا تهیه ی اسید موجب به وجود آمدن ذرات معلق و مواد سرطان زا می شود بنابراین لازم است در محیط های آزمایشگاهی از هود آزمایشگاهی استفاده کنیم. زیرا استفاده از این وسیله آزمایشگاهی تا حد زیادی مانع از ابتلای پرسنل آزمایطرز کار با هود آزمایشگاهی و رعایت نکات ایمنی هنگام استفاده از آن برای جلوگیری از آسیب های احتمالی یکی از موارد مهمی است که کاربران و تکنسین های آزمایشگاهی باید به خوبی با آن آشنا باشند. از آن جایی که انجام فعالیت هایی مثل میکروب شناسی، کشت میکروب و یا تهیه ی اسید موجب به وجود آمدن ذرات معلق و مواد سرطان زا می شود بنابراین لازم است در محیط های آزمایشگاهی از هود آزمایشگاهی استفاده کنیم.
زیرا استفاده از این وسیله آزمایشگاهی تا حد زیادی مانع از ابتلای پرسنل آزمایشگاه به بیماری هایی نظیر سرطان می شود. هود آزمایشگاهی وسیله ای است با اتاقکی از جنس استیل که برای کنترل کردن ذرات موجود در هوا مورد استفاده قرار می گیرد. در جلوی این اتاقک شیشه ای به حالت عمودی قرار دارد که به راحتی بالا و پایین می شود و به کاربر اجازه می دهد فعالیت و کاری که با دست های خود در داخل هود آزمایشگاهی انجام می دهد را ببیند.
هودهای آزمایشگاهی دارای پریز برق، اشعه ی ماورای بنفش، لوله های تخلیه ی هوا، سیستم تهویه کننده ی هوا و موتور الکتریکی هستند. که لوله های تخلیه هوای موجود در انواع هود آزمایشگاهی وظیفه دور کردن ذرات معلق آزمایشگاهی و سالم نگه داشتن محیط آزمایشگاه را برعهده دارند.
همان طور که اشاره کردیم اصلی ترین کاربرد هود آزمایشگاهی تهویه هوای آزمایشگاه است که با انتقال هوای آلوده به بیرون از فضای آزمایشگاه و یا فیلتر کردن هوای آلوده توسط هود این کار انجام می شود. اما علاوه بر این، هود آزمایشگاهی مانع از انتشار آلودگی در محیط آزمایشگاه ها نیز می شود. و به منظور جلوگیری از فاسد شدن، تجزیه و یا آلوده شدن محصولات و نمونه های آزمایشگاهی در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. حفاظت از اپراتور و افراد حاضر در محل آزمایشگاه یکی دیگر از کاربردهای هود آزمایشگاهی محسوب می شود.
به طوری که استفاده از انواع هود آزمایشگاهی می تواند از اپراتور آزمایشگاه (تکنیسین) در برابر باکتری ها، ویروس ها و انگل ها که تولید کننده ی سم هستند، حفاظت کرده و همچنین از انتشار عوامل شیمیایی، میکروبی و بخارهای اسیدی و بخارهای بی هوش کننده در محیط آزمایشگاه جلوگیری کند. ولی کاربرد هود آزمایشگاهی به مواردی که گفتیم ختم نمی شود و این تجهیزات آزمایشگاهی قابلیت این را دارند تا از جمع شدن گازهایی که قابلیت اشتعال و یا انفجار دارند، در داخل هود جلوگیری کند.
هودهای آزمایشگاهی در انواع مختلفی تولید می شوند که بسته به نوع کاربرد و محیط آزمایشگاه باید مناسب ترین آن را انتخاب کنیم.
این هود برای مکش دود و بخارهای به وجود آمده از آزمایش های مختلف و منتقل کردن این بخارهای سمی به بیرون از محیط آزمایشگاه مورد استفاده قرار می گیرد. هود شیمیایی دارای یک محفظه است که در انجام آزمایش ها برای قرار دادن ماده مورد نظر مورد استفاده قرار می گیرد و دارای یک فن جهت مکش ذرات آلوده و بیماری زا و یک کابینت برای نگه داشتن مواد شیمیایی است. کاربرد هود شیمیایی آزمایشگاهی بیشتر در انتقال هوای آلوده به بیرون است. این نوع هود آزمایشگاهی بخارهای سمی حاصل از آزمایش های شیمیایی که سرطان زا هستند را از کاربر دور کرده و به بیرون انتقال می دهد.
هود سقفی یا کانوپی نوعی از هودهای آزمایشگاهی است که کاربرد زیادی در آزمایشگاه های مختلف و مراکز تحقیقاتی دارد. این هود در آزمایشگاه ها باید به گونه ای نصب شود که بتوانیم آزمایش های شیمیایی مورد نظر را در زیر آن انجام دهیم. و نکته ای که در نصب آن قابل توجه است، این است که نباید فن را بر روی هود سقفی یا کانوپی قرار دهیم. بلکه باید فضایی را در بیرون از آزمایشگاه برای قرار دادن فن در نظر بگیریم. بیشترین کاربرد هود آزمایشگاهی سقفی در انتقال و خارج کردن بخارهای سمی و خورنده از فضای آزمایشگاه و یا مکش بخارهای داغ است. همچنین هود کانوپی برای مکش بخارهای بدبو مثل بوی نامطبوع و بد دستگاه اتوکلاو گزینه بسیار مناسبی است.
در اتاق هایی که کشت انجام می شود حفاظت از انواع نمونه آزمایشگاهی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هود میکروبی یا هود لامینار از جمله تجهیزاتی است که کاربرد زیادی در این نوع آزمایشگاه ها دارد و به منظور تهویه هوا در آزمایش های میکروبیولوژی استفاده می شود.
هود میکروبی در دو نوع کابین دار و بدون کابین در بازار وجود دارد که به طور معمول بدون کابین آن بیش تر کاربرد دارد. هنگام استفاده از هود بیولوژیکی باید نکات ایمنی را به دقت رعایت کنیم و طرز کار با هود آزمایشگاهی لامینار را حتما بلد باشیم. بهتر است از قبل تمامی وسایلی که نیاز داریم را آماده کنیم تا حین کار هود لامینار تعداد حرکت های دست و حرکات مان به حداقل برسد. همچنین باید دقت کنیم که دست خود را سریعا وارد هود نکنیم و حرکات دست مان آرام باشد و هنگام استفاده از این نوع هود آزمایشگاهی به هیچ وجه درب شیشه ای محافظ آن را باز و بسته نکنیم.
هودهای بازویی یا مفصلی به خاطر وجود بازوها و مفصل های تعبیه شده در خود، این قابلیت را دارند که به راحتی در فضای آزمایشگاه جا به جا شوند. از این رو استفاده از آن ها نسبت به سایر هودهای آزمایشگاهی آسان تر است. این هودها به سرعت می توانند با مکش آلودگی ها محیط را برای کاربر ایمن کرده و آلودگی را در لحظه به بیرون منتقل کنند. کاربرد هود آزمایشگاهی بازویی بیشتر در تهویه هوای حاصل از بخارات سمی است و در مراکزی مانند بیمارستان ها، آزمایشگاه ها و یا صنایع الکترونیک استفاده می شود.
از هود پاتولوژی در انجام آزمایش های سلولی، مولکولی، بافت ها، عملکرد ارگانیسم های زنده و بررسی مایعات استفاده می کنیم. همچنین برای آزمایش سایر نمونه های گرفته شده از بدن مثل خون، ادرار و مدفوع و یا سلول های سرطانی که توسط پاتولوژیست یا پزشک متخصص انجام می شود، در آزمایشگاه ها استفاده می کنیم.
توجه به این نکته ضروری است که موقع استفاده از هود آزمایشگاهی نباید به هیچ وجه صورت و سر خود را در داخل هود قرار دهیم و از چسباندن دست و صورت خود به هود اجتناب کنیم. اگر یک انفجار یا یک پاشیدگی در داخل هود به وقوع پیوست، شیشه ی محافظ هود را به سرعت تمیز کرده و از تمیزی کامل آن اطمینان حاصل کنیم و اینکه هر موقع کار خود را تمام کردیم هود را با الکل هفتاد درصد ضد عفونی کنیم. همچنین نیاز است هودهایی که به اشعه ی ماورای بنفش مجهز هستند را هفته ای یک بار با الکل تمیز کنیم.
لوله آزمایش لوله آزمایش یکی از معمولترین شیشه آلات آزمایشگاهی می باشد که طولی مشابه انگشت دارد که از انتها بسته و به صورت U شکل و از طرف دیگر باز می باشد. خرید لوله آزمایش انواع لوله آزمایش لوله تست استوانه دیواره نازک که برای نگهداری محلولهای شیمیایی به کار می روند. محققین از […]
آمونیاک گازی سمی بی رنگ از یک ترکیب هیدروژنه نیتروژن دار با حلالیت بالا در اب است. استنشاق این گاز اشک اور و با مزه تند به مجاری تنفسی اسیب شدیدی وارد و حتی منجر به مسمو میت شدید و مرگ فرد می شود. تماد کالا این امکان را فراهم آورده است تا از خرید […]
محیط کشت (Potato Dextrose Agar (PDA یا سیب زمینی دکستروز آگار برای پرورش قارچ ها و مخمرهای مهم از نظر بالینی مورد استفاده قرار می گیرد. محیط کشت PDA یک محیط کشت غنی و کلی برای انواع مخمرها و قارچ ها است و برای جلوگیری از رشد باکتری ها می تواند حاوی آنتی بیوتیک و […]
آشنایی با تفاوت دستگاه فور با اتوکلاو قبل از اینکه بخواهیم بدانیم فرق دستگاه فور با اتوکلاو چیست بهتر است ابتدا با دستگاه فور و دستگاه اتوکلاو و کاربرد هر کدام از آن ها آشنا شویم. این شناخت سبب می شود تفاوت بین این دو دستگاه را بهتر درک کنیم و هنگام خرید دستگاه فور […]