کات کبود یا همان سولفات مس ماده ای مفید است که کاربردهای فراوانی در صنعت کشاورزی، شیمی و سایر صنایع دارد. با توجه به اهمیتی که این ماده دارد در این مقاله قصد داریم به شناخت بیشتر کات کبود یا سولفات مس و کاربردهای آن بپردازیم.
کات کبود که نام دیگر آن مس(II) سولفات 5 آبه است، دارای فرمول شیمیایی CuSO4(H2O)x می باشد که تعداد مولکول های آب در این ماده از 0 تا 5 متغیر است. این ماده با نام های متفاوت دیگری مانند زاج کبود، گوهر آبی، مس سولفات یا سولفات مس نیز در بازار و طبیعت شناخته می شوند. کات کبود یا سولفات مس ماده ای کریستالی، به رنگ آبی شفاف است که حلالیت بالایی در آب دارد. در صنعت شیمی برای اینکه بتوانند این ماده پرکاربرد را تولید کنند، سولفوریک اسید و اکسید مس را با استفاده کردن از تبلور، به واکنشی وارد می کنند که حاصل آن سولفات مس خواهد بود. به همین ترتیب در صنعت نیز کات کبود را از روش الکترولیز کردن فلز مس و سولفوریک اسید غلیظ تولید می کنند. کات کبود بدون آب، پودر سفید رنگی است که جذب آب زیادی دارد. اگر بخواهند کات کبود یا سولفات مس بدون آب را به دست بیاورند، کات کبودی که دارای آب است را خشک می کنند تا دهیتراته شود.
همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم، ویژگی های خاص کات کبود باعث استقبال فراوانی از طرف صنایع مختلف برای تهیه این ماده شده است. به جهت اهمیت این موضوع، ما در این جا به برخی از ویژگی های مهم سولفات مس اشاره کردیم:
برای تهیه کریستال های سولفات مس، باید آن را در آب حل کرده و هنگامی که به خوبی حل شد، آن را حدود یک شبانه روز در ظرفی بزرگ پهن کنید تا کم کم کریستال ها تشکیل شوند.
ویژگی ها و خصوصیات کات کبود موجب شده تا این ماده در بسیاری از صنایع به ماده ای ضروری تبدیل شود. به همین جهت کات کبود دارای کاربردهای فراوانی است، از جمله:
از موارد مهم کاربرد کات کبود در صنعت پزشکی است. این ماده دارای خواص درمانی و خصوصیات منحصر به فردی زیادی است. به همین جهت از آن استفاده های زیادی می کنند. به عنوان مثال از کات کبود یا سولفات مس در بعضی از آزمایش های خون استفاده می کنند، زیرا یکی از مهم ترین عناصر در مشخص کردن نتیجه تست محسوب می شود. همچنین می توان از کات کبود برای رفع خارش یا ضدعفونی کردن زخم در دوران بارداری استفاده کرد. از دیگر کاربرهای کات کبود که اکثر مردم می توانند از آن بهره مند شوند، خاصیت این ماده در از بین بردن بوی تند عرق است. به این ترتیب که می توانید آن را از عطاری تهیه کرده و بعد از اینکه موضع مورد نظر را کمی مرطوب کردین، کات کبود را روی پوست آن ناحیه بکشید.
یکی از اصلی ترین مواد شیمیایی که در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد کات کبود یا سولفات مس است. همان طور که گفتیم کات کبود، ضد انگل و علف کش است. به همین جهت از این ماده برای افزایش دادن فتوسنتز در گیاهان و از بین بردن لک های موجود بر روی آن ها استفاده می کنند. همچنین از مهم ترین کاربردهای آن در صنعت کشاورزی، از بین بردن علف های هرز است.
کات کبود از رشد جلبک ها در استخر جلوگیری می کند و آب استخر را ضدعفونی می کند. البته همان طور که گفتیم باید در اندازه دوز مصرفی آن اصولی عمل کرد. لازم به ذکر است، استفاده از کات کبود در صنایع رنگرزی، تولید کردن رنگ و همچنین در پرورش ماهی بسیار رواج دارد.
کات کبود یا سولفات مس در گروه مواد سمی وجود دارد. به طوری که مقادیر زیادی از آن برای انسان و محیط زیست خطرناک و مضر است. برای استفاده از این ماده حتماً باید به مقادیر استاندار آن توجه کرد، علی الخصوص برای مواردی که با محیط زیست یا انسان در ارتباط باشد. زیرا کات کبود به راحتی در آب قابل حل شدن است و از همین طریق می تواند به راحتی در محیط زیست پخش شود.
همان طور که گفتیم اگر از کات کبود یا سولفات مس در اندازه های استاندارد برای موارد انسانی استفاده نشود، می تواند مشکلات زیر را برای افرادی که با آن در تماس بودند به وجود بیاورد:
یکی از روشهای خشک کردن و استریل کردن وسایل شیشه ای، ابزار و تجهیزات آزمایشگاهی، استفاده از آون و یا فور میباشد. آونهای صنعتی برای فرآیندهای تولید با حرارت بالا مانند فرآیندهای بازپخت، خشک کردن، پخت و تمپر کردن طراحی شده اند. آون دارای یک ترموستات و یک نمایشگر دیجیتال است که از طریق آنها، […]
مواد شیمیایی خطرناک به موادی گفته می شود که می تواند موجب آسیب آنی و فوری به افراد، تجهیزات و محیط گردند. کالاهای خطرناک در بسیاری از کشورها بر اساس سیستم ملل متحد(UN) طبقه بندی شده و برچسب گذاری می شوند. این سیستم کمک می کند که خصوصیات و خطرات اینگونه مواد سریعاً قابل تشخیص باشد. […]
بدن ما از انواع مختلف سلول های خونی تشکیل شده است. این سلول ها که دارای اشکال و اندازه های مختلفی هستند، طبق ساختار خود رنگ آمیزی می شوند. بنابراین سلول ها را به 3 دسته خنثی، اسیدوفیل و بازوفیل تقسیم می کنند. گروهی از سلول ها یا اجزای سلولی که خاصیت بازوفیلی دارند، تمایل […]
سود پرک یا کاستیک سودا یا سود سوزآور یا سدیم هیدروکسید (NaOH) جامدی سفیدرنگ با دمای ذوب 1390درجه سانتی گراد است. سود پرک تمایل شدیدی به جذب رطوبت دارد، بنابراین در انتقال و نگه داری این ماده باید محافظت لازم صورت گیرد. این ماده بدون بو است و اثر خورندگی بالایی دارد. انحلال سودپرک در […]