دستگاه آب مقطرگیری یا دستگاه تقطیر، دستگاهی است که در چند مرحله، آب شور و آب های معمولی را به آب خالص و آزمایشگاهی تبدیل می کند.
در این دستگاه آب به وسیله گرمایی که به آن داده شده، تبدیل به بخار می گردد. این عمل باعث می شود که مولکول های آب از دیگر مواد موجود در آن جدا و بخاری خالص، متشکل از مولکول های تشکیل دهنده آب یعنی هیدوژن و اکسیژن تولید شود. سپس بخار آب خالص از قسمت کندانسور دستگاه عبور می کند.
کندانسور که عمل انجماد را انجام می دهد بخار عبوری را سرد و به حالت مایع تبدیل می کند. این مایع به صورت تدریجی تولید شده و در یک ظرف مخصوص جمع آوری می شود. در نتیجه تمام آلودگی هایی که یک آب شرب و یا آب شور دارد، توسط این دستگاه جدا و به آب خالص تبدیل می گردد.
همان طور که گفته شد دستگاه آب مقطر گیری، از آب شور یا آب شرب می تواند آب خالص تهیه کند. از این رو آب تقطیر تولید شده هر چقدر ناخالصی اش کمتر و درجه خلوص اش بالاتر باشد کیفیت آن نیز بهتر است.
البته در بعضی موارد در آب ذرات معلق ریزی هم وجود دارد که این ذرات توسط دستگاه آب مقطرگیری جداسازی می شوند. از آن جایی که آب خالص در بسیاری موارد همچون، آزمایشگاه ها، برای شستشو و استریلیز کردن مواد و همچنین در صنایع غذایی کاربرد دارد. و بسته به نوع کاربرد در زمینه های گوناگون، درجه خلوص آن نیز به مراتب کم و زیاد خواهد بود. بنابراین هر چه دستگاه آب مقطرگیری پیشرفته تر، جداسازی به صورت کاملا پیشرفته و آب مقطری با درجه خلوص بالا تولید خواهد شد. این نوع آب با درجه خلوص بالا برای تولید محلول ها، مواد بیولوژی، تهیه سرم ها و مکمل آن ها که نیاز به آبی خالص دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
دستگاه مقطرگیری آب دارای اجزا و مشخصاتی است که به صورت خلاصه می توانیم اشاره کنیم به:
از دیگر مشخصه ها و ویژگی های دستگاه مقطرگیری آب می توانیم به اعمال تقطیر دو بار، برق مصرفی از نوع 3 فاز، مجهز به سیستم الکترونیکی پیشرفته و اتوماتیک، ظرفیت های متنوع برای ذخیره آب نیز اشاره کنیم.
ابتدا شیر ورودی آب را باز می کنیم تا آب از بخش خروجی فاضلاب، جاری شود. سپس فشار آب ورودی را کم تر می کنیم تا آب به صورت قطره ای از دستگاه خروجی خارج شود. بعد از تخلیه و ورود آب، با زدن کلید پاور دستگاه مقطر گیری را روشن می کنیم. با روشن شدن دستگاه، آب موجود در آن شروع به بخار شدن می کند که این عمل از دودکش دستگاه قابل رویت خواهد بود.
چنانچه بخار خروجی از دودکش زیاد باشد برای کاهش فشار آن، فشار آب را زیاد می کنیم و برعکس، اگر بخارِ آب در خروجی دودکش کم باشد و یا اصلا دیده نشود باید فشار آب را کم کنیم. در حالتی که هاله ای از بخار آب در دودکش رویت شود و خروجی فاضلاب به صورت آب روان باشد می فهمیم که دستگاه خوب کار می کند. هر ده دقیقه مخزن دستگاه از آب مقطر پر می شود و می توانیم برداشت و تخلیه کنیم.
سه روش برای مقطرگیری آب وجود دارد: اولین روش و شاید قدیمی ترین روش تقطیر، دومین و جزو روش های متداول و امروزیی روش دیونیزه کردن و در نهایت روش اسمز معکوس که امروزه توجه زیادی به آن شده است.
دستگاه آب مقطر گیری نیز با توجه به نوع کار و روش انتخابی، شکل های مختلفی دارد که در اینجا به دو نوع آن اشاره می کنیم.
از دستگاه مقطر گیری آب با جریان بالا، در کارخانه ها و آزمایشگاه عموما به آب مقطر با مقدار زیاد و ثابتی برای فرایندهایی با حجم بالا نیاز بوده به کار گرفته می شود. بنابراین یک دستگاه با توان خالص سازی چند لیتر از آب در 40 دقیقه و یا بیشتر، قطعا نیاز آن ها را بر طرف نخواهد کرد. در نتیجه نیاز است تا برای تامین آب خالص در این موارد از دستگاه آب مقطر گیری با جریان بالا استفاده کنیم.
این دستگاه طی مراحلی آلوده کننده های شیمیایی را به روش یون زدایی و اسمز معکوس در وسعتی بالا حذف می کند. در این عملیات از سیستم هایی با اشعه ی ماورای بنفش استفاده می کنند و میزان آب خالص تولید شده در این دستگاه ها حدود 40 لیتر در هر دقیقه تخمین زده شده است.
آب فوق خالص به آبی گفته می شود که کاملا پاک از تمامی ذرات آلوده کننده ها باشد. دستگاه آب مقطر گیری حاوی آب فوق خالص یکی از پیشرفته ترین دستگاه های آزمایشگاهی و صنعتی است. این دستگاه بخشی مهمی از عملیات را در آزمایشگاه های تحقیقاتی و علمی و پژوهشی موجود در زمینه های تحقیقاتی، از جمله در صنعت نمیه هادی و کارخانه ای را انجام می دهد. دستگاه مقر گیری حاوی آب فوق خالص با توان بالایی که دارد آلوده کننده های شیمیایی را از روش اسمز معکوس یون زدایی و حذف می کند.
سپس باکتری های موجو در آب را با استفاده از تاباندن اشعه ماورای بنفش از بین می برد. این سیستم طوری طراحی شده است که دارای اولترا فیلتر می باشد و با استفاده از آن می تواند باقی مانده سم های باکتری و موادی مانند DNA و RNA را دوباره توسط همان اشعه مارواری بنفش به کلی نابود کند.
و در نهایت آبی با درصد خلوص تقریبا 100 درصد و عاری از کربن آلی و یا با درصد بسیار ناچیز از آن را تولید کند.
سیلیکاژل یا همان رطوبت گیر یکی از مواد شیمیایی می باشد که به دلیل کاربردهای بالای آن برای مصارف مختلفی استفاده می شود. مصارف و کاربرد های سیلیکاژل بسیار می باشد از این رو پس از مقاله انواع سیلیکاژل سعی کردیم به طور جداگانه به کاربرد های سیلیکاژل به پردازیم. شرکت تماد کالا با توجه به فروش […]
زیرنشیمنی طبی برای افرادی مناسب است که ساعت های متوالی فعالیت های می نشینند و ممکن است در ناحیه ستون فقرات دچار آسیب شوند. فارغ از اینکه شما دارای چه شغلی هستید، قالبا ساعات زیادی در روز را نشسته اید. امروز بسیاری از فعالیت ها اکثرا به صورت نشسته انجام میشود. نشستن فشاراتی به ستون […]
دماسنج جیوه ای چیست؟ دماسنج جیوه ای یکی از انواع دماسنج های پرکاربرد است. شاید بتوان گفت پرکابردترین دماسنجی است که در حال حاضر در دنیا استفاده می شود. در مقاله پیش رو به معرفی این دماسنج، اساس کار دماسنج جیوه ای، انواع و کاربرد دماسنج جیوه ای خواهیم پرداخت. دماسنج جیوه ای وسیله ای […]
اسید بوریک یکی از موادی است که بسیار به عنوان حشره کش خانگی کاربرد دارد. از آن میتوان برای کشتن مورچه ها، سوسک ها و … استفاده کرد. این ماده یک اسید ملایم است که در خیلی موارد به عنوان صدعفونی کننده و گندزا مورد استفاده قرار میگیرد. این اسید کاربرد زیادی در حشره کش […]