گرفتگی لولههای آشپزخانه و فاضلاب و در پی آن، بوی نامطبوع و تجمع مواد برای تمام انسانها آزار دهنده است. یک راه حل سریع و واضح در چنین مواردی این است که با لوله کش تماس بگیرید و مقداری هزینه هم پرداخت نمایید. در حالی که این یک گزینه معقول است؛ اما کارهای دیگری هم وجود دارد که میتوان با استفاده از آنها برای رفع انسداد لوله انجام داد. بیشتر گرفتگیهای لوله به دلیل گیر کردن زبالهها، مو، ذرات غذا و سایر مواد ناخواسته ایجاد میشود.
برخی افراد برای حل کردن این مشکل، پاککنندههای طبیعی را پیشنهاد میدهند، اما باید توجه داشت که پاککنندههای طبیعی، اغلب در از بین بردن کامل این زبالهها تاثیر ندارند، و در نتیجه پاککنندههای شیمیایی با وجود مضرات احتمالی که دارند، گزینههای بهتری برای شما هستند. در اینجا با هدف باز کردن گرفتگی لوله به یکی از این مواد پاککننده شیمیایی، و نحوهی استفاده از آن در خانه برای رفع انسداد لولهها نگاه میکنیم. این ماده کاستیک سودا (سود پرک) یا همان سود سوزآور است.
نام شیمیایی کاستیک سودا (سود پرک) یا سود سوزآور، سدیم هیدروکسید (NaOH) است. ساختار شیمیایی این ماده را در شکل زیر میتوانید ببینید. نام سود سوزآور از ذات این ماده گرفته شده است، زیرا بسیار خورنده است و به همین دلیل در رفع گرفتگی لوله میتواند بسیار مناسب واقع شود. این ماده به لحاظ شیمیایی خاصیت قلیای یا بازی دارد و جزء بازهای قوی به حساب میآید؛ به این معنی که در صورت انحلال در آب به طور کامل به یونهای سدیم و هیدروکسید تفکیک میشود و از این جهت، می تواند اسیدها و ترکیبات اسیدی را خنثی کند.
امروزه سود سوزآور را میتوان به شکلهای مختلف از جمله توپی، قرص، پودری، محلول و غیره تولید کرد. سود سوزآور در تماس با مواد آلی مانند مواد غذایی، مو و غیره باعث واکنش شیمیایی میشود و به این دلیل که میتواند به راحتی در آب حل شود، در بسیاری از خدمات تمیز کردن فاضلاب از آن به عنوان اولین خط حمله در نبرد با لولههای مسدود شده استفاده میشود. در پاککنندههای تجاری در مقایسه با پاککنندههای مصارف خانگی، غلظت بیشتری از سود سوزآور وجود دارد.
نکتهای که وجود دارد، این است که اگر گرفتگی لوله به دلایلی غیر از دلایل بالا باشد، مثلا یک جسم بزرگ گیر کرده باشد یا اسباب بازی بچه درون لوله افتاده باشد، یا حتی لوازم بهداشتی مثل دستمال کاغذی، پنبه یا محصولات دیگر متشکل از این دو جنس مثل پوشک بچه و غیره با ابعاد بزرگ یا چند عدد در لوله گیر کرده باشد، استفاده از کاستیک سودا کاری نمیکند و حتما باید از لوله کش و ابزارآلات فیزیکی برای خارج کردن عامل گرفتگی لوله استفاده شود.
شما میتوانید کاستیک سودا را از فروشگاه اینترنتی تمادکالا به صورت آنلاین در سریعترین زمان ممکن در سراسر ایران تهیه کنید. بعد از سفارش کاستیک سودا از صفحه محصول، و انتخاب بازه مورد نظر برای دریافت محصول، محصول شما با پیک یا پست طبق زمان انتخابیتان به دستتان میرسد.
پس از تهیهی کاستیک سودای مایع یا جامد، جهت باز کردن لولههای مسدود مراحل زیر را انجام دهید:
نکته: توجه داشته باشید که از ظروف استفاده شده در آماده سازی این ترکیب، بعدها در آشپزی و پخت و پز استفاده نکنید. علاوه بر این، به هیچ عنوان از دست خود برای هم زدن مخلوط استفاده نکنید. این محلول بسیار خورده است و ممکن است دستتان دچار سوختگی شود.
اگرچه استفاده از کاستیک سودا برای پاکسازی لولههای مسدود شده بسیار موثر است، اما برای استفاده از آن باید موارد احتیاط و ایمنی را رعایت کرد تا خطر کمتری به خود و محیط زیست وارد شود. ماهیت خورندهی سود سوزآور، با این که برای خلاص شدن از شر لولههای مسدود مطلوب است، اما میتواند منجر به اختلال دید و بینایی شود. تماس مستقیم آن باعث ایجاد احساس سوزش و تورم در چشم و پوست شود. عواقب بلعیدن آن بسیار جدی است و شامل سوختگیهای شدید، زخمهای گوارشی و حتی در برخی مواقع، موجب مرگ میشود. اگر تصمیم به استفاده از کاستیک سودا برای پاک کردن لولههای مسدود دارید، پس از پوشیدن تجهیزات حفاظتی کامل این کار را انجام دهید.
وقتی کارتان با این ماده تمام شد، در آن را به درستی محکم کنید و دور از دسترس کودکان نگهداری کنید. همچنین دقت کنید که موقعی که دارید محلول را درون لوله میریزید یا هم میزنید به هیچ وجه جوری این کار را نکنید که پاشش ایجاد کند. پاشش این محلول میتواند موجب خوردگی وسایلی که روی آنها میریزد و همچنین سوختگی پوست شود.
ترازوی آزمایشگاهی چیست هیچ آزمایشگاهی بدون تراوزی آزمایشگاهی کامل نیست. همان طور که از نام آن پیدا است ترازوی آزمایشگاهی جهت اندازه گیری اجسام یا مواد مختلف با دقت بالا و کمترین تلرانس(دامنه تغییرات مجاز برای یک کمیت) مورد استفاده قرار می گیرد. نیازهای هر آزمایشگاهی در صنایع مختلف متفاوت بوده به همین دلیل تنوع […]
آب مقطر آکواریوم یکی از انواع آب مقطر است که بدلیل خلوص بالا و ایمنی برای استفاده در آکواریوم ها گزینه بسیار مناسبی می باشد. آب مقطر چیست؟ آب مقطر آبی است که حذف ناخالصی های آب در آن از روش تقطیر صورت گرفته است. در روش تقطیر ابتدا آب جوشانده می شود و سپس […]
پتاسیم یدید(به زبان انگلیسی Potassium Iodide) با نام دیگر کالیم یدید، یک ترکیب غیر عالی و یونی با فرمول شیمیایی KI و جرم مولی 166g/mol است. پتاسیم یدید نام های مختلف دیگری مانند یدوپتاسیم، پتید و یدید پتاسیم دارد. این ترکیب شیمیایی همانند سایر ترکیبات یونی پتاسیم، دارای مشتقات زیاد است که در تمام آن […]
بن ماری خانگی روشی است که در آن به کمک گرما و یا حرارت غیر مستقیمی که توسط آب گرم ایجاد می کنیم، مواد را ذوب می نماییم. در روش بن ماری خانگی، در داخل یک ظرف تا دو سوم ظرفیت آن، آب می ریزیم و روی حرارت شعله قرار می دهیم تا آب به […]
با سلام و احترام، از مطالب کاربردی و توصیه های ایمنی که ذکر کردید سپاسگذارم، درسایت های مختلف ذکری از توصیه های ایمنی اصلا ندیدم، حتی فروشنده هم نکاتی در مورد استفاده ایمن چیزی نگفتن، بهرحال ممنونم