محیط کشت به محیطی غنی از مواد لازم برای رشد سلولی گفته می شود که از آن در فرآیندهای کشت سلول ها یا باکتری ها استفاده می شود. در مقاله پیش رو روش ساخت مخیط کشت را توضیح می دهیم.
محیط کشت به محیطی گفته می شود که برای رشد و تکثیر سلول ها مناسب است. سلول ها برای رشد و تکثیر، به مواد یا عوامل محیطی خاصی نیازمند هستند که محیط های کشت این عوامل را برای آنها مهیا خواهند کرد.
برای اینکه درک بهتری از اینکه محیط کشت چیست و چگونه ساخته می شود داشته باشید، لازم است که با اجزای محیط کشت و همچنین فاکتورهای رشد سلول ها آشنا شوید.
تمامی محیط های کشت، برای اینکه شرایط مناسبی را برای رشد سلول ها فراهم کنند، نیاز به اجزای پایه ای دارند که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود.
در اثر متابولیسم سلولی، ممکن است pH محیط تغییر کند. برای رشد سلول ها لازم است که pH محیط در محدوده خاصی باشد. به عنوان مثال pH مناسب برای رشد عمده سلول های بدن، حدود 7.4 است. در نتیجه باید محیط کشت خاصیت بافری داشته باشد تا بتواند pH را در آن بازه مشخص نگهداری کند.
نمک های معدنی برای نگهداری فشار اسمزی و همچنین پتانسیل غشا سلول لازم هستند. این نمک ها در فرآیند های متابولیک نیز شرکت دارند. در نتیجه محیط کشت باید دارای غلظت مناسب از نمک های مانند سدیم، پتاسیم و کلسیم باشد.
تمامی فعالیت های سلولی با استفاده از پروتئین ها صورت می گیرد. سلول مدام در حال سنتز پروتئین های مختلف و استفاده از آنها است. واحد تشکیل دهند پروتئین ها آمینواسیدها هستند. در نتیجه لازم است تا آمینواسید های ضروری در خدمت سلول قرار بگیرد تا بتواند پروتئین سنتز کرده و از آن استفاده بکند.
ویتامین یکی از فاکتورهای رشد هستند که برای رشد و تکثیر سلول ها لازم هستند.
بعضی از عناصر مانند مس و روی هستند که در فعالیت های متابولیکی سلول تاثیر دارند اما میزان آنها در بافت بسیار کم است.
به یک منبع کربنی مانند گلوکز نیاز است که بتواند انرژی لازم برای فعالیت های سلولی را تامین کند.
برای ساخت یک محیط کشت، لازم است که تمامی موارد بالا استفاده شوند. محیط کشت ها ممکن است مایع، جامد یا به صورت ژل (که با نام آگار نیز شناخته می شوند.) باشند.
معمولا برای تهیه محیط کشت، از خون بدن حیوانات (به طور دقیقتر سرم خون آنها) استفاده میشوند. دلیل استفاده از سرم خون حیوانات این است که این سرم ها به صورت یش فرض، تمامی مواد گفته شده را با مقادیر مناسب دارا هستند و به همین دلیل هم گزینه ی بسیار مناسبی برای کشت سلولی هستند. در محیط های کشتی که از سرم تهیه نمی شوند، لازم است که تمامی موارد بالا به میزان دقیق به محیط کشت اضافه شوند و در آن موجود باشند.
پیشنهاد می شود در صورتی که دانش کامل برای تهیه محیط کشت را ندارید، از محیط کشت های آماده استفاده کنید. اما اگر قصد دارید خودتان آن را تهیه کنید، بهترین راه استفاده از سرم حیوانات مانند سرم گاوی است.
بسته به کاربردتان میتوانید نوع محیط کشت و میزان و نوع هرکدام از اجزای تشکیل دهنده آن را تعیین کنید.
*ممکن است در بعضی از محیط های کشت سلولی، از آنتی بیوتیک ها هم استفاده شود تا باکتری ها سلول های سالم را آلوده نکنند.
با توجه به اینکه الکل انواع و اقسام متفاوتی دارد در نتیجه تشخیص انواع الکل از اهمیت ویژه ای برخوردار است. الکل چیست؟ در شیمی زمانی که یک گروه هیدروکسی (یک جفت اتم اکسیژن و هیدروژن) به جای اتم هیدروژن در هیدروکربن قرار بگیرد الکل تولید می شود. الکل یک ترکیب شیمیایی است که اگر […]
امروزه بسیاری از ما در مورد سطوح خود تمیزشونده میشنویم که در صنایع مختلفی نیز مورد استفاده قرار میگیرند. کشف این خاصیت،از اثر نیلوفری آبی شروع شده است. مدت ها مشاهده شده است که نیلوفر آبی گلی است که به هیچ عنوان کثیف نمیشود(حتی با اینکه در مرداب ها و آبهای گل آلود زندگی میکنند). […]
کربن فعال پودری چیست کربن فعال پودری (Powdered Activated Carbons) ماده ایست که سطح فعال بسیار زیادی دارد و به همین دلیل نیز توانایی جذب بازه بسیار گسترده ای از مواد را دارد. کاربرد های این مدل از کربن فعال با کربن فعال گرانولی(Granular Activated Carbon) متفاوت است. از کربن فعال گرانولی بیشتر برای کاربردهای […]
اسید بوریک که به نام های دیگر نظیر اسید اورتوبوریک و هیدروژن بورات معرف است، یک اسید معدنی ضعیف با خاصیت ضدعفونیکنندگی است. اسید بوریک اولین بار توسط ویلهلم هومبرگ از واکنش بوراکس با اسید های معدنی تهیه شد و که عنوان sal sedativum Hombergi ( نمک آرام بخش هومبرگ) گرفت. فروش اسید بوریک ساختار […]