آمونیوم کلرید یا به اصطلاح نشادر ترکیبی غیرآلی با فرمول شیمیایی NH4Cl است. آمونیوم کلرید نمکی است سفید رنگ که به آسانی در آب گرم حل میشود. محلول آن خاصیت اسیدی ضعیفی دارد که ناشی از حضور یون کلر است. همچنین در واکنش با ترکیبات قلیایی، آمونیاک آزاد میکند. درنشادر ساختاری بلورین داشته و بی رنگ و بیبو است و طعمی شور و گاها تند دارد. آمونیوم کلرید نقطه ذوب 338 درجه سانتی گراد و نقطه جوش 530 درجه سانتی گراد را دارا می باشد. این ماده به روش صنعتی از واکنش آمونیاک و هیدروکلریک اسید بدست می آید. در برخی آتشفشان ها آمونیوم کلرید به صورت طبیعی یافت می شود.
آمونیوم کلرید در صنایع بسیار متنوعی کاربرد دارد. قدیمیترین کاربرد آمونیوم کلرید استفاده در مواد آتشزا و افزایش رنگ سبز و آبی یون های مس در آتش بازیها بوده که امروزه با مواد شیمیایی امن تری جایگزین شده است.
در حال حاضر بیشترین استفاده از آمونیوم کلرید در صنایع کشاورزی و تولید کودهای شیمیایی حاوی نیتروژن است. هزینه کمتر و غلظت بالاتر آمونیوم کلرید نسبت به آمونیوم سولفات مزیت استفاده از این ترکیب محسوب می شود و تاکنون برای محصولاتی مانند گندم، جو، نیشکر و… استفاده شده است. افزایش کلر در خاک که به دلیل اضافه کردن آمونیوم کلرید است، باعث جذب بیشتر کادمیم توسط گیاهان شده است.
در صنعت الکترونیک، برای ساخت مدارهای چاپی و حکاکی بر روی آن، از آمونیوم کلرید برای لحیم کاری بهتر استفاده می شود.
آمونیوم کلرید جاذب رطوبت از سطح فلزات است و به عنوان پاک کننده سطح در صنایع آبکاری و روکش دادن فلزات آلیاژی به کار میرود. حضور آمونیوم کلرید فرآیند روکش دهی قلع و روی بر سطح فلز را آسانتر و با کیفیتتر می کند.
در مقیاس آزمایشگاهی از این ماده در حمام های خنک کننده برای کاهش دما استفاده میشود. همچنین برای تهیه محلول بافری، به آن آمونیاک افزوده می شود.
آمونیوم کلرید مصارف محدودی در زمینه پزشکی نیز دارد. برای انحلال انواع خاصی از سنگ کلیه از این ترکیب استفاده می شود. در برخی از داروها و انتی بیوتیک ها آمونیوم کلرید اضافه شده که منجر به افزایش مقاومت در برابر باکتری و دفع سموم از بدن می شود. همچنین بهعنوان یک اکسپکتورانت (خروجکننده خلط) در شربتهای سرفه به کار میرود.
در صنایع غذایی، آمونیوم کلرید بهعنوان یک افزودنی غذایی با شماره E510 شناخته میشود. این ترکیب بهعنوان تنظیمکننده pH و ماده نگهدارنده در برخی محصولات غذایی استفاده میشود.
یکی دیگر از مصارف کاربردی آمونیوم کلرید، استفاده به عنوان الکترولیت در باتری های سلول خشک (مثل باتریهای زینک-کربن) است. از این ماده در صنایع نساجی بهعنوان یک عامل تثبیتکننده رنگها در فرآیند رنگرزی پارچه، پنبه و چرم استفاده می شود. از دیگر کاربردهای امونیوم کلرید میتوان به عامل پخت در چسب های پایه فرم آلدهید اشاره کرد.
نحوه تولید آمونیوم کلرید
در ادامه سه روش تولید آمونیوم کلرید به اختصار توضیح داده شده است:
واکنش بین اسیدکلریدریک و آمونیاک: آمونیوم کلرید را می توان از واکنش مستقیم آمونیاک و هیدروکلریک اسید بدست آورد. تهیه آمونیوم کلرید به این روش بسیار گرمازا بوده و به تجهیزات خنک کننده نیاز است. این واکنش در فشار کمتر از یک اتمسفر و pH=8 با آمونیاک گازی و خالص قابل انجام است.
واکنش بین سولفات آمونیوم و کلرید سدیم: از واکنش آمونیوم سولفات و سدیم کلرید، آمونیوم کلرید و سدیم سولفات حاصل می شود. سدیم سولفات در آب نامحلول بوده و رسوب تولید شده قابل جدایش است. با انجام فرآیند کریستالیزاسیون روی محلول بدست آمده و خشک کردن آن، آمونیوم کلرید تهیه می شود.
واکنش اصلاح شده solvey: این فرآیند به منظور تولید سدیم کربنات انجام می گیرد که آمونیوم کلرید محصول جانبی آن است. در این روش آمونیاک و کربن دی اکسید در محلول آبی سدیم کلرید حل شده و از واکنش آن ها با یکدیگر آمونیوم کلرید و سدیم کربنات حاصل می شود. این روش برای تولید مداوم و در مقیاس صنعتی مناسب بوده و نیاز به دسترسی آسان به واحدهای تولید گاز آمونیاک کارخانجات جهت شروع واکنش وجود دارد.
فرآیند بازیابی از منابع معدنی: آمونیوم کلرید را میتوان از منابع معدنی مانند کلریدهای آمونیوم موجود در معادن نمک و سنگهای معدنی استخراج کرد. این فرآیند شامل استخراج، تصفیه و جداسازی آمونیوم کلرید از سایر ترکیبات معدنی است.
فرآیند بازیافت از زبالههای صنعتی: در صنایع شیمیایی و متالورژی، زبالههای حاوی آمونیوم کلرید بهعنوان منبعی برای تولید دوباره آمونیوم کلرید استفاده میشوند. این زبالهها پس از تصفیه و فرآوری، برای تولید آمونیوم کلرید بازیابی میشوند.
تولید بیولوژیکی: برخی از باکتریها و موجودات میکروبی قادر به تولید آمونیوم کلرید بهعنوان محصول جانبی متابولیسم خود هستند. این روش در مقیاس صنعتی کمتر استفاده میشود، اما در تحقیقات علمی و محیطهای آزمایشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد.
فروشگاه تماد کالا در زمینه فروش انواع مواد شیمیایی فعالیت می کند. کلیه مواد مورد استفاده در این سایت به صورت تضمینی ارائه می شود و شما می توانید از شرایط خرید آنلاین انواع مواد شیمیایی استفاده کنید.
عوارض آمونیوم کلرید
رعایت نکات ایمنی در هنگام کار با آمونیوم کلرید(نشادر) بسیار ضروری است. تماس این ماده با چشم و پوست باعث سوزش شدید شده و در صورت تماس باید به سرعت با مقدار زیادی آب شسته و به پزشک مراجعه شود. خوردن این ماده باعث سوزش مخاط شده و باید بلافاصله پس از ورود به دهان مقدار زیادی آب نوشیده و فرد وادار به استفراغ شود. همچنین در صورت تنفس آمونیوم کلرید، می بایست در هوای آزاد شروع به تنفس عمیق کرد. برای پیشگیری از وقوع این مشکلات، استفاده از لباس محافظ، ماسک و دستکش ضروری است.
نتیجهگیری
آمونیوم کلرید یک ترکیب شیمیایی چندمنظوره است که در صنایع مختلف کاربردهای گستردهای دارد. از صنعت داروسازی تا کشاورزی و شیمی، این ترکیب نقش مهمی در بهبود فرآیندها و محصولات مختلف ایفا میکند. با توجه به خواص منحصر بهفرد آمونیوم کلرید، پیشبینی میشود که کاربردهای این ترکیب در آینده نیز افزایش یابد و نقش بیشتری در توسعه و بهبود صنایع مختلف ایفا کند.
عاملهای تجربی موثر در نتایج آنالیزهای حرارتی نتایج آنالیز حرارتی تحت تأثیر عواملی نظیر ابعاد و جرم نمونه، نرخهای گرمادهی (یا سرمادهی)، فضای محیط نمونه و حتی سابقه حرارتی و مکانیکی نمونه، قرار میگیرد. متقاضیان گرامی باید هنگام سفارش به این نکته توجه کنند. در صورت یکسان نبودن عاملهای دستگاهی و تجربی، بدست آوردن نتایج […]
بدن انسان به دلیل برخی اتفاقات ماننده فعالیت بدنی زیاد یا عمل جراحی یا … باعث افت الکترولیت های داخل بدن میشود. این افت مواد مورد نیاز بدن باعث بروز مشکلات بسیار خطرناکی میشود؛ برای مثال کمبود یون پتاسیم در خون باعث بروز هیپوکالمی که بر روی ضربان قلب تاثیرات خطرناکی میگذارد. برای جایگذاری این […]
اسید سیتریک یک ترکیب آلی با خاصیت اسیدی ضعیف با فرمول شیمیایی C6H8O7 و جرم مولی 192.027g/mol است. اسید سیتریک با نام های اسید لیمو، جوهرلیمو، سیتریک اسید، hydroxypropane ،citric acid نیز شناخته میشود. اسید سیتریک در دمای اتاق به صورت پودر کریستالی سفید وجود دارد. این اسید به صورت طبیعی در برخی میوه ها […]
کاربرد کربن فعال در تصفیه آب طعم و بوی نامطبوع آب از جمله مشکلاتی است که باعث غیرقابل مصرف شدن آب آشامیدنی می شود. یکی از روش های کارآمد برای رفع این آلودگی ها از آب، استفاده از فیلترهای حاوی کربن فعال است که با عبور آب از میان فیلتر، آلاینده ها جذب کربن فعال […]
3 پاسخ به “آمونیوم کلرید و کاربردهای آن”
یعنی کسی با غذاش بخوره نمیمیره؟ شنیدم طعم جالبی داره
یعنی کسی با غذاش بخوره نمیمیره؟ شنیدم طعم جالبی داره
بعنوان طعم دهنده استفاده میشه و غیرسمی است
سلام این ماده رسانا الکتریکی هست؟
چون جز یکی از مواد تشکیل دهنده چسب چوب هست و من از این چسب برای عایق کردن ولتاژ بالا استفاده کردم