کربوکسی متیل سلولز، CMC یا سلولزگام یک گرد سفیدرنگ و بی بود است که امروزه در دو گرید خوراکی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
کربوکسی متیل سلولز از مشتقات سلولز است که در آن به جای برخی از گروه های هیدکروکسیل (-OH) گروه کربوکسی متیل (-CH2-COOH) جایگزین شده است. این ماده یک پلیمر آنیونی است.
این ماده ویژگی هایی دارد که آنرا برای استفاده در کابردهای مختلف بسیار مناسب می کند. در ادامه برخی از این خواص و ویژگی ها را برایتان آورده ایم:
خواص بالا موجب میشود که این ماده کاربرد بسیار زیادی در صنایع آرایشی، دارویی، چسب، رزین، کاغذ، غذایی و کاشی و سرامیک پیدا کند.
کربوکسی متیل سلولز انواع خاصی ندارد و تنها دسته بندی ای که معمولا مورد استفاده قرار میگیرد، بسته بندی بر اساس گرید آن است:
این گرید از کربوکسی متیل سلولز برای استفاده در صنایع خوراکی، دارویی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد و قیمت بیشتری نسبت به گرید صنعتی دارد.
این گرید از کربوکسی متیل سلولز برای استفاده در صنایعی مانند کاغذ که ارتباط خاصی با بدن موجود زنده ندارند، استفاده کرد.
همانطور که گفته شد، کربوکسی متیل سلولز با توجه به خواصی که دارد، در کابردهای متعددی مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه به برخی از این کاربردها خواهیم پرداخت.
کربوکسی متیل سلولز خوراکی، با عنوان صمغ سلولز نیز شناخته می شود. سلولز مورد استفاده برای سنتز این ماده را معمولا از پنبه یا خمیر چوب استفاده می شود.
این ماده به طور عمده به عنوان افزودنی به مواد غذایی اضافه می شود. از آن برای مقاومت بستنی در برابر ذوب شدن، تولید شیرینی ها، کلوچه، انواع آبمیوه و نوشیدنی های مختلف، محصولات لبنی و غیره استفاده می شود. همچنین از کربوکسی متیل سلولز برای محافظت و پایدار کردن پروتئین ها نیز استفاده می شود.
کربوکسی متیل سلولز م یتواند موجب معلق شدن چرک و کثیفی ها شود. استفاده از آن در شوینده ها باعث غلیظ شدن امولسیون مواد شوینده شده و با ورود به تاروپود چرک و چربی هارا معلق می کند. از اینها گذشته، این ماده به پوست هم آسیبی نمیرساند و بدون هیچگونه خطری میتواند در شوینده ها مورد استفاده قرار می گیرد.
این ماده باعث افزایش مقاومت کاغذ در برابر سایش، یکنواختی سطح، کاهش شکنندگی و افزایش کشش و سختی کاغذ می شود. یک لایه چسبنده روی سطح تشکیل می شود که باعث افزایش استحکام و انعطاف پذیری سطح در برابر تاشدن می شود.
این ماده بدلیل ایجاد یک لایه نازک روی سطح و داشتن کشش سطحی بالا، به عنوان یکی چسب خوب در چسب کاغذ های دیواری، چسب چرم، چسب خمیر کاغذ و … کاربرد دارد.
این ماده در رنگ های امولسیون، به عنوان عامل کنترل گرانروی (ویسکوزینه) استفاده می شود و تاثیر زیادی روی سهولت حرکت قلم مو دارد. همچنین در زنگ های محلول از این ماده برای پرکردن منافذ سطوحی که دارای منفذهای زیاد هستند استفاده می شود.
این ماده بدلیل اینکه خطری برای بدن ندارد، به کرات در صنایع دارویی و بهداشتی استفاده می شود. عمده استفاده آن برای معلق سازی ذرات، افزایش غلظت و روانساز است.
در بالا تعدادی از کابردهای عمده کربوکسی متیل سلولز آورده شدند اما بدیهیست که این تمامی کاربردهای این ماده نیست و این ماده در صنایع دیگری مانند نساجی، کاشی و سرامیک، باتری سازی، چاه های نفت، جوشکاری، چرم، فرش و موکت، استخراج معادن، سموم و ساختمان نیز کاربرد دارد اما متاسفانه بررسی تمام این کاربردها از حوصله این مقاله خارج است.
سانتریفیوژ آزمایشگاهی چیست؟ وجود سانتریفیوژها در تمام آزمایشگاه ها لازم و ضروری است و کار با سانتریفیوژ آزمایشگاهی برای افرادی که در آزمایشگاه کار می کنند بسیار مهم و حائز اهمیت است. زیرا از این دستگاه می توانیم برای جداسازی های پژوهشی، علمی و پزشکی استفاده کنیم. سانتریفیوژ دستگاهی است که از آن در آزمایشگاه […]
آشنایی با خواص روغن سیاه دانه برای درد مفاصل سیاه دانه یکی از دانه های بسیار ارزشمند در بین گیاهان است و در مورد مصرف روغن سیاه دانه و تاریخچه آن با قدمت طولانی در حدود بیش از ۲۰۰۰ سال، تعارف بسیاری شده است. پیامبر اعظم (ص) هم درباره ارزش غذایی سیاه دانه بسیار تاکید […]
مواد شیمیایی می توانند خطرات مختلفی برای انسان و محیط زیست داشته باشند. به همین دلیل است که باید به نگهداری و انبار کردن آنها توجه ویژه ای شود. هرکدام از مواد شیمیایی دارای ویژگی ها و خطرات مختلفی هستند که با مطالعه صفحات ایمنی مواد شیمیایی (MSDS) میتوان این اطلاعات را بدست آورد. سایت […]
سدیم استات، سدیم اتانات یا استات سدیم با فرمول شیمیایی CH3COONa، یک ترکیب بی رنگ و بی بو، محلول در آب، اتانول، متانول و هیدرازین است. این ماده یک نمک سدیمی استیک اسید است. در مقاله پیش رو به معرفی سدیم استات و کاربردهای آن میپردازیم. سدیم استات از واکنش استیک اسید و سدیم بی کربنات […]