آهک خوراکی یا هیدروکسید کلسیم، یک پودر سفید رنگ، بی بو با خاصیت قلیایی است که در محیطهای صنعتی مانند تصفیه فاضلاب، تولید کاغذ، ساخت و ساز و فرآوری مواد غذایی استفاده میشود. البته این ماده به عنوان جزئی از سیمان استخوانی، کاربردهای پزشکی و دندانپزشکی نیز دارد. هیدروکسید کلسیم اشکال و نامهای مختلفی دارد، از جمله:
آهک خوراکی شکلی از هیدروکسید کلسیم است که در روند تهیه غذاها استفاده میشود.
از آهک خوراکی برای اهداف مختلفی از جمله ایجاد ترشی بیشتر برای ترشیجات، ایجاد حالت تردی برای خیارشور، ایجاد حالت تردی و حفظ شکل میوهها در کمپوتها و مرباجات و غیره استفاده میگردد. علاوه بر این، افزودن این ماده به مواد غذایی بخشی از کلسیم مورد نیاز بدن را تامین میکند. در ادامه، طرز استفاده از آهک خوراکی برای تهیهی مربا را شرح میدهیم.
به دلیل خواص شیمیایی و قلیایی پودر آهک، خود این ماده به هیچ وجه نباید به طور مستقیم وارد بدن گردد یا به طور مستقیم با پوست دست تماس داشته باشد، بلکه برای کاربردهای مختلف باید آب آهک تهیه کرده و از آن استفاده شود. برای تهیه ی آب آهک، باید مقدار 1 کیلوگرم آهک هیدراته را در 5-6 لیوان آب ریخته و پس از هم زدن، فرصت کافی جهت ته نشین شدن پودر آهک بدهیم. از آنجایی که آهک هیدراته در آب حل نمیشود؛ بنابراین در ته ظرف ته نشین میشود و یک مایع سفید رنگ یا شیری رنگ بالای آن باقی میماند که آن را آب آهک گویند. آب آهک خواصی که از آهک هیدراته برای کاربردهای خوراکی نیاز داریم، را دارد.
بعد از تهیه آب آهک، میوههایی که پوست گرفته شدهاند و قطعه قطعه شدند را در آب آهک به مدت 24 ساعت میخیسانیم (شکل زیر). بعد از آن قطعههای میوه را از آن خارج میکنیم و سپس به مدت 8-10 ساعت در آب میخیسانیم. سپس از آب خارج میکنیم و با آن قطعات میوه، مربا یا کمپوت درست میکنیم. مزیتی که این کار دارد، این است که کمک میکند تا میوه در حین پختن بافت خود را حفظ کند و علاوه بر حفظ شکل، حالت تردی و تازگی داشته باشد. مزیت دیگرش این است که این اتفاق در حالی میافتد که نیاز به شکر خیلی زیادی نیست و شکر در حد معمولی برای تهیه مربا استفاده میشود.
برای تهیه مربا از میوههایی که معمولا بعد از پخته شدن، شکل و بافت خود را از دست میدهند، میتوان از روش آب آهک استفاده کرد. از جمله مرباهایی که میتوان به کمک آب آهک تهیه کرد، عبارتند از:
برای تهیه مربا از هر یک از میوههای گفته شده، میتوان از روشی که با استفاده از آب آهک در این مقاله توضیح داده شد، استفاده کرد.
برای تهیه کمپوت هم میتوان از محلول آب آهک برای کمک به حفظ بافت و ساختار میوه کمپوت استفاده کرد. میوههایی که میتوان با این روش، کمپوت کرد، عبارتند از:
در مقاله پیش رو قصد داریم به معرفی دسیکاتور و انواع آن و روش کار با آن بپردازیم. دسیکاتور وسیله ایست(معمولا شیشه ای) درپوش دار و برای خشک نگه داشتن و یا خشک کردن مواد از آن استفاده می شود. فروشگاه تماد کالا این امکان را فراهم کرده است تا از خدمات خرید دسیکاتور استفاده کنید. خرید […]
مغناطیسسنج نمونه ارتعاشی دستگاه مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی یا به اختصار “VSM”(Vibrating Sample Magnetometer) جهت اندازهگیری خواص مغناطیسی مواد به کار گرفته می شود. رفتار مغناطیسی مواد مختلف دیامغناطیس، پارامغناطیس، فرومغناطیس و غیره، در شکلهای مختلف پودر، جامد، فیلم نازک، تک بلور، مایع و غیره، به کمک VSM با رسم منحنی پسماند، قابل اندازهگیری […]
نمک فسفات بافری(PBS) یک محلول بافری است که به طور معمول در تحقیقات زیستی مورد استفاده قرار میگیرد. این یک محلول نمکی شامل سدیم کلرید، سدیم فسفات و در برخی فرمول ها، پتاسیم کلرید و پتاسیم فسفات است. این بافر کمک میکند تا pH ثابت نگه داشته شود. معمولا غلظت یون و مواد درون آن […]
تعریف دماسنج طبی به طور کلی دماسنج وسیله است که دما را در واحد های مختلف دما را اندازه گیری می نماید. رایج ترین نوع دماسنج هایی که امروز بسیار از آن استفاده می شود می توان به دماسنج های دیجیتالی، الکلی و جیوه ای اشاره نمود. دماسنج پزشکی دماسنج پزشکی یا دماسنج طبی که […]