فرایند دباغی یا چرمسازی، پوست فسادپذیر را به یک ماده طبیعی پایدار، دایمی و انعطاف پذیر برای کاربردهای گوناگون تبدیل می کند. این ماده طبیعی پایدار “چرم” نام دارد که کاربردهای بسیاری نیز دارد. در مقاله پیشرو به معرفی فرآیند دباغی و مواد شیمیایی مورد استفاده در آن خواهیم پرداخت.
شرکت تماد کالا این امکان را فراهم کرده است تا از خدمات فروش مواد شیمیایی استفاده کنید و انواع ماده شیمیایی را سفارش دهید.
چرمسازی یا دباغی مراحل مختلفی دارد که در طی آنها پوست خام به چرم تبدیل میشود. در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
در این مرحله پوست ها نمک سود میشوند. آب سرد از روی پوست های نمک سود شده عبور داده میشود و نمک در آب حل میشود. با اینکار پوست مقداری آبدار میشود. همچنین در این فرآیند برخی از پروتئین های موجود در پوست به همراه خون و دیگر پروتئین های محلول در آب از پوست خارج میشوند. خروج این پروتئین ها باعث افزایش کیفیت چرم میشود.
در این مرحله معمولا از مواد ضد باکتری(غالبا ترکیبات کلر) نیز استفاده میشود.
در این مرحله میتوان از موادی مانند سولفید سدیم(S2Na) یا تترا سولفید سدیم(4s2Na) در آب استفاده کرد تا باعث سست شدن ریشه مو میشوند.
در این مرحله پروتئین های محلول در آب از پوست جدا شده، پوست با جذب آب به حالت طبیعی خود باز میگردد و برای مراحل بعدی آماده میشود.
در این مرحله عملیات آهک دهی روی پوست صورت میگیرد. با بالابردن pH خون، ریشه موها سست شده و به حذف پروتئینها و چربی های زائد پوست کمک میشود. با قرار گرفتن پوست در این محیط، بدون آسیب به کلاژن پوست، مولکولهای کراتینی مو شکسته میشوند.
پس از مرحله آهک دهی، لازم است که تمامی بافت های غیرضروری پوست، حذف شوند. در این مرحله با استفاده از دستگاهی به نام لشبر، گوشت ها و دیگر بافت های اضافی باقیمانده روی پوست از آن جدا شده و باعث میشوند مواد شیمیایی ای که در مراحل بعدی استفاده میشوند، به طور یکنواخت به پوست نفوذ کنند.
پس از لش زدایی باید پشم و مو و دیگر پروتئین های زائد را از پوست جدا کرد. برای اینکار آنرا در محلول اب آهک قرار میدهند و به آن اندکی سولفید سدیم نیز می افزایند. این ترکیب کندن پشم و مو را سرعت می بخشد.
در کنار سولفید سدیم از ترکیبات دیگری مانند متیل آمین، سولفیدات سدیم و کربنات سدیم نیز استفاده میشود؛ این مواد برای تسهیل فرایند موگیری هستند.
آهک باقیمانده از مرحله قبل باید کاملا حذف شود زیرا ممکن است مرحله رنگ آمیزی را دچار مشکل کند. برای این منظور از مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت چرمسازی مانند نمکهای آمونیوم، بی سولفیت سدیم، اسید سولفوریک و … استفاده میشود.
پوست را در یک محلول قلیایی به همراه نمک های آمونیوم میخوابانند که در نتیجه آن، اثر آنزیم ها افزایش داده میشود و سطح پوست صاف و تمیز میشود. ضمنا انعطاف پذیری پوست نیز افزایش می یابد.
پوست بعضی حیوانات چربتر است و نیاز به مرحله ای جداگانه برای حذف چربی دارد. در این مرحله معمولا از هیدروکسید سدیم برای تبدیل چربی به صابون و شستن آن با آب استفاده میکنند.
برای رنگ آمیزی چرم از مواد رنگی آلی و مواد رنگی معدنی ای مانند اکسید روی و کرومات سرب استفاده میشود.
در مقاله بالا سعی شد مراحل تولید چرم بیان شده و مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت چرمسازی نیز نام برده شوند. امیدواریم مقاله مفید واقع شده باشد. ضمنا میتوانید مواد شیمیایی نامبرده شده در بالا را از تمادکالا خریداری کنید.
کود چیست؟ به هرنوع ماده آلی، معدنی یا بیولوژیکی که دارای عناصر غذایی باشد و باعث بالابردن حاصلخیزی خاک یا افزایش عملکرد کیفی و کمی محصول شود، کود گفته میشود. کودها به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند: کودهای شیمیایی کودهای آلی یا ارگانیک کودهای بیولوژیک یا زیستی کودهای شیمیایی یکی از انواع مهم […]
از آنجایی که ممکن است همه امکان دسترسی به محلول ضدعفونی کننده دست را نداشته باشند و نتوانند آن را به صورت مستقیم خریداری کنند. بر آن شدیم تا مقاله ای درباره تهیه محلوول ضدعفونی کننده دست خانگی بنویسم. محتویات این مقاله عمدتا بر اساس فرمولاسیون و توصیه های سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای تهیه […]
محلول استاندارد نیترات نقره برای استفاده در کابردهایی مانند تیتراسیون استفاده می شود. در مقاله پیش رو قصد داریم روش آماده سازی محلول استاندارد نیترات نقره را به همراه ریزه کاری های آن آموزش دهیم. نکته قبل از خواندن برای افرادی که از قبل با تهیه محلول های استاندارد آشنایی دارند: ساخت محلول های استاندارد تفاوت […]
دستگاه بن ماری آزمایشگاهی وسیله ای بوده که از آن با عنوان حمام آب نیز یاد می شود، طرز کار بن ماری آزمایشگاهی به این صورت است که با گرم کردن آب به صورت ملایم و یکنواخت، امکان انجام واکنش های شیمیایی مختلف در بستری بسیار مناسبی را فراهم می کند. دستگاه بن ماری آزمایشگاهی […]