سدیم استات، سدیم اتانات یا استات سدیم با فرمول شیمیایی CH3COONa، یک ترکیب بی رنگ و بی بو، محلول در آب، اتانول، متانول و هیدرازین است. این ماده یک نمک سدیمی استیک اسید است. در مقاله پیش رو به معرفی سدیم استات و کاربردهای آن میپردازیم.
سدیم استات از واکنش استیک اسید و سدیم بی کربنات بدست می آید:
CH3COOH + NaHCO3 → CH3COONa + H2CO3
کربنیک اسید + سدیم استات → سدیم بیکربنات + اسید اسِتیک
سدیم استات دارای کاربردهای زیادی در صنایع مختلف است. در ادامه به برخی از این کاربردها اشاره خواهیم کرد.
استات سدیم در صنعت نساجی برای خنثی کردن پسماند سولفوریک اسید استفاده میشود. همچنین در فرآیند تولید لباس های پنبه ای برای جلوگیری از جمع شدن الکتریسیته ساکن استفاده میشود.
سدیم استات در بتن برای کاهش دادن صدمات ناشی از آب استفاده میشود. این ماده به عنوان یک عایق برای بتن استفاده میشود. استات سدیم نسبت به اپوکسی که پیشتر برای مقاوم کردن بتن در برابر آب استفاده میشد، ارزانتر و از نظر محیط زیستی نیز کم خطرتر است.
سدیم استات به عنوان چاشنی و طعم دهنده در صنایع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. بعضی اوقات از آن در فرم سدیم دی استات استفاده میشود. از آن معمولا در چیپس ها برای دادن طعم سرکه و نمک استفاده میشود.
سدیم استات، باز مزدوج استیک اسید است و از محلول این دو میتوان به عنوان یک محلول بافری برای ثابت نگه داشتن pH استفاده کرد. محلول بافری نسبت به تغییرات pH مقاومت میکند و باعث ثابت ماندن تغریبی pH خواهد شد.
سدیم استات در پدهای گرمایشی، گرم کننده های دست و هات آیس ها استفاده میشود. از کریستالهای سدیم استات هیدرات برای این منظور استفاده میشود.
سدیم استات ماده ای خورنده و سمی است. این ماده قابل حریق است. در صورت تماس با پوست یا چشم، میتواند موجب سوزش و قرمزی شود. این ماده در صورت خورده شدن سمی است و لازم است که به پزشک مراجعه شود.
در هنگام کار کردن با این ماده لازم است که از دستکش، روپوش و عینک مخصوص استفاده شود.
برای انبارداری این ماده، لازم است که استات سدیم از اسیدهای قوی دور نگه داشته شود.
برای مشاهده نمونههای بالینی در زیر میکروسکوپ، از تکنیکهای متفاوتی استفاده میشود. به کلی، معمولا میکروارگانیسمها را نمیتوان بدون رنگ آمیزی در زیر میکروسکوپ مشاهده کرد (به جز در مواردی خاص، که از میکروسکوپ با مود زمینه تاریک استفاده میشود). در بررسی میکروارگانیسمها، از رنگهای متفاوتی استفاده میشود، که براساس هدف معینی انتخاب میشوند. به […]
سدیم استات، سدیم اتانات یا استات سدیم با فرمول شیمیایی CH3COONa، یک ترکیب بی رنگ و بی بو، محلول در آب، اتانول، متانول و هیدرازین است. این ماده یک نمک سدیمی استیک اسید است. در مقاله پیش رو به معرفی سدیم استات و کاربردهای آن میپردازیم. سدیم استات از واکنش استیک اسید و سدیم بی کربنات […]
تعریف دماسنج طبی به طور کلی دماسنج وسیله است که دما را در واحد های مختلف دما را اندازه گیری می نماید. رایج ترین نوع دماسنج هایی که امروز بسیار از آن استفاده می شود می توان به دماسنج های دیجیتالی، الکلی و جیوه ای اشاره نمود. دماسنج پزشکی دماسنج پزشکی یا دماسنج طبی که […]
پتاسیم سوربات چیست؟ پتاسیم سوربات (به انگلیسی “(Potassium sorbate”)) یک افزودنی شیمیایی با فرمول شیمیایی C6H7KO2 است. این ماده به طور گسترده ای در غذاها، نوشیدنی ها و محصولات مراقبت فردی استفاده می گردد. سوربات پتاسیم در واقع یک نمک بدون مزه و بی بو است. تولید پتاسیم سوربات به صورت سنتزی و از واکنش […]