به طور کلی دماسنج وسیله است که دما را در واحد های مختلف دما را اندازه گیری می نماید. رایج ترین نوع دماسنج هایی که امروز بسیار از آن استفاده می شود می توان به دماسنج های دیجیتالی، الکلی و جیوه ای اشاره نمود.
دماسنج پزشکی یا دماسنج طبی که برای اندازه گیری دمای بدن بیماران به کار می رود، از درجه 35 تا 42 درجه بندی می شود که مقیاس اندازه گیری آن سلسیوس می باشد. برای اندازه گیری دمای بدن بیمار، دماسنج در زیر زبان، زیر بغل یا مقعد قرار می گیرد. البنه که دمای بدن از طریق پرده صماخ(پرده گوش) نیز قابل اندازه گیری می باشد اما نزدیک ترین دما به دمای مرکزی بدن، دمای رکتال(روده ای یا همان مقعد) است.
دمای معمول بدن انسان 36.5 تا 37 درجه سانتی گراد (همان سلسیوس) است که هنگام اندازه گیری آن باید عوامل مختلفی مانند میزان فعالیت روزانه فرد، سن و جنسیت فرد، روش سنجش دمای بدن و خوراکی های مصرفی را در نظر گرفت.
دماسنج نوار پلاستیکی که به نام های دیگری مانند دماسنج کریستال مایع و نوار دما نیز شناخته می شود، نوعی دماسنج است که از بلور های مایع حساس به حرارت در یک نوار پلاستیکی ساخته شده است. روش اندازه گیری این دماسنج نواری به این صورت است که دماسنج را بر روی پیشانی فرد به مدت 1 دقیقه نگه داشته می شود. تغییر رنگ ایجاد شده در هر یک از خط های دماسنج نوار پلاستیکی نشانه دمای بدن فرد است. کار با این دماسنج بسیار آسان است اما به دلیل ضریب خطای زیاد، امروزه استفاده زیادی از آن نمی شود.
دماسنج جیوه ای اولین بار توسط فیزیکدان دانیل گابریل فارنهایت در آمستردام اختراع شد. کاربرد جیوه و مقیاس فارنهایت برای دماسنج های مایع شیشه ای عصر جدیدی از دماسنج های با دقت را آغاز کرده است که تا به امروز یکی از دقیق ترین دماسنج های مورد استفاده است.
برای استفاده از دماسنج جیوه ای ابتدا باید از سالم بودن آن اطمینان پیدا کرده زیرا جیوه خارج شده از دماسنج به شدت خطرناک می باشد. سپس سری دماسنج را ضدعفونی کرده و با تکان دادن آن رو به سمت پایین، جیوه داخل شیشه را به دمای 35.3 می رسانیم. در این حالت دماسنج قابل استفاده بوده و باید آن را حدود 3 دقیقه زیر زبان و یا زیر بغل فرد قرار دهیم.
با پیشرفت تکنولوژی نسل جدیدی از دماسنج های دیجیتال طبی وارد بازار شده اند که در مقایسه با دماسنج های قدیمی بسیار دقیق تر و سریع تر بوده و همچنین کار با آن ها بسیار ساده می باشد. دماسنج دیجیتال گوش نیز نوعی از این دماسنج ها است که با استفاده از اشعه مادون قرمز از طریق مجرای گوش دمای بدن را به صورت دیجیتال بر روی صفحه نشان می دهد. هنگام کار با دماسنج دیجیتال گوش باید سری آن را ضدعفونی نمود و آن را داخل مجرای گوش به نحوی قرار داد تا فشار زیادی به گوش وارد نشود.
نوعی دیگر از دماسنج های دیجیتالی، دماسنج امسیگ است. این نوع دماسنج به دلیل کاربرد آسان و ضرب دقت بالایی که دارد بیشتر برای مصارف خانگی و پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. سری دماسنج امسیگ قاقد جیوه بوده به همین دلیل نسبت به دماسنج های جیوه ای و الکلی از ایمنی بالایی برخوردار می باشد. همچنین سری این دماسنج ضد آب با قابلیت ضدعفونی کردن می باشد. دماسنج امسیگ انواع مختلفی دارد که برخی از آن ها دارای بوق هشدار در دماهای خطرناک برای بدن اسان و برخی دیگر قابلیت تعویض رنگ صفحه نمایش LCD در بازه دمایی مختلف را دارند.
دماسنج مادون قرمز همانند دماسنج دیجیتال گوش می باشد با این تفاوت که هنگام استفاده از دماسنج مادون قرمز کافی است دماسنج پزشکی را از فاصله 5 سانتی متری مقابل پیشانی فرد گرفت. به همین دلیل نسبت به سایر دماسنج های موچود در بازار بسیار ایمن تر می باشد. این دماسنج ها ضریب دقت 0.1 داشته و قابلیت اندازه گیری دما از 34 تا 42.9 را دارد. نوعی از دماسنج مادون قرمز که در شرکت تمادکالا نیز موجود است، تب سنج مادون قرمز مدل TG8818N می باشد. این تب سنج دارای گواهی نامه های تایید کالا از سازمان FDA آمریکا و CE اروپا بوده و دارای گواهی کالیبراسیون می باشد. یکی از ویژگی های کارآمد این تب سنج نغییر رنگ صفحه نمایشگر آن در بازه دمایی مختلف است.
یکی از مشکلات امروزه افراد، وجود استانداردهای مختلف در سراسر جهان و در نتیجه آن وحود واحدهای مختلف است. این موضوع باعث شده تا تبدیل کردن واحدها به همدیگر یکی از معضلات امروزه افراد شود. در مقاله پیش رو قصد داریم ابزاری آنلاین برای تبدیل واحدهای مختلف به یکدیگر را معرفی کنیم. تبدیل واحد آنلاین […]
اسید نیتریک یا جوهر شوره یکی از مواد بسیار پرکاربرد در صنعت است که برای شست و شو، استفاده فراوانی دارد. در مقاله پیش رو به معرفی این ماده، خواص، کاربردها و موارد ایمنی کار با آن پرداخته شده است. فروش اسید نیتریک اسید نیتریک دارای نامهای دیگری مانند نیتریک اسید، جوهر شوره، اسید ازته، […]
اسید استیک (CH3COOH) نام رایج اتانوئیک اسید است. نام IUPAC برای این ماده شیمیایی، اتانوئیک اسید است، نامی که با استفاده از قرارداد حذف (e) نهایی در نام آلکان، طولانیترین زنجیره کربن در اسید (اتان) و افزودن پایان (oic-acid) ایجاد شده است. حتی با وجود اینکه نام رسمی آن اتانوئیک اسید است، اکثر مردم از […]
بافرها به محلول هایی گفته میشود که میتوانند در برابر تغییرات پی اچ(که عمدتا در اثر اضافه شدن اسید یا باز بوجود می آیند) مقاومت کنند. این محلول ها بدلیل ویژگی خاصی که دارند، کاربردهای زیادی دارند که از مهمترین آنها میتوان به کاربردهای زیستی اشاره کرد. بافر چیست؟ یک محلول بافر(به طور دقیقتر بافر […]