به طور کلی دماسنج وسیله است که دما را در واحد های مختلف دما را اندازه گیری می نماید. رایج ترین نوع دماسنج هایی که امروز بسیار از آن استفاده می شود می توان به دماسنج های دیجیتالی، الکلی و جیوه ای اشاره نمود.
دماسنج پزشکی یا دماسنج طبی که برای اندازه گیری دمای بدن بیماران به کار می رود، از درجه 35 تا 42 درجه بندی می شود که مقیاس اندازه گیری آن سلسیوس می باشد. برای اندازه گیری دمای بدن بیمار، دماسنج در زیر زبان، زیر بغل یا مقعد قرار می گیرد. البنه که دمای بدن از طریق پرده صماخ(پرده گوش) نیز قابل اندازه گیری می باشد اما نزدیک ترین دما به دمای مرکزی بدن، دمای رکتال(روده ای یا همان مقعد) است.
دمای معمول بدن انسان 36.5 تا 37 درجه سانتی گراد (همان سلسیوس) است که هنگام اندازه گیری آن باید عوامل مختلفی مانند میزان فعالیت روزانه فرد، سن و جنسیت فرد، روش سنجش دمای بدن و خوراکی های مصرفی را در نظر گرفت.
دماسنج نوار پلاستیکی که به نام های دیگری مانند دماسنج کریستال مایع و نوار دما نیز شناخته می شود، نوعی دماسنج است که از بلور های مایع حساس به حرارت در یک نوار پلاستیکی ساخته شده است. روش اندازه گیری این دماسنج نواری به این صورت است که دماسنج را بر روی پیشانی فرد به مدت 1 دقیقه نگه داشته می شود. تغییر رنگ ایجاد شده در هر یک از خط های دماسنج نوار پلاستیکی نشانه دمای بدن فرد است. کار با این دماسنج بسیار آسان است اما به دلیل ضریب خطای زیاد، امروزه استفاده زیادی از آن نمی شود.
دماسنج جیوه ای اولین بار توسط فیزیکدان دانیل گابریل فارنهایت در آمستردام اختراع شد. کاربرد جیوه و مقیاس فارنهایت برای دماسنج های مایع شیشه ای عصر جدیدی از دماسنج های با دقت را آغاز کرده است که تا به امروز یکی از دقیق ترین دماسنج های مورد استفاده است.
برای استفاده از دماسنج جیوه ای ابتدا باید از سالم بودن آن اطمینان پیدا کرده زیرا جیوه خارج شده از دماسنج به شدت خطرناک می باشد. سپس سری دماسنج را ضدعفونی کرده و با تکان دادن آن رو به سمت پایین، جیوه داخل شیشه را به دمای 35.3 می رسانیم. در این حالت دماسنج قابل استفاده بوده و باید آن را حدود 3 دقیقه زیر زبان و یا زیر بغل فرد قرار دهیم.
با پیشرفت تکنولوژی نسل جدیدی از دماسنج های دیجیتال طبی وارد بازار شده اند که در مقایسه با دماسنج های قدیمی بسیار دقیق تر و سریع تر بوده و همچنین کار با آن ها بسیار ساده می باشد. دماسنج دیجیتال گوش نیز نوعی از این دماسنج ها است که با استفاده از اشعه مادون قرمز از طریق مجرای گوش دمای بدن را به صورت دیجیتال بر روی صفحه نشان می دهد. هنگام کار با دماسنج دیجیتال گوش باید سری آن را ضدعفونی نمود و آن را داخل مجرای گوش به نحوی قرار داد تا فشار زیادی به گوش وارد نشود.
نوعی دیگر از دماسنج های دیجیتالی، دماسنج امسیگ است. این نوع دماسنج به دلیل کاربرد آسان و ضرب دقت بالایی که دارد بیشتر برای مصارف خانگی و پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. سری دماسنج امسیگ قاقد جیوه بوده به همین دلیل نسبت به دماسنج های جیوه ای و الکلی از ایمنی بالایی برخوردار می باشد. همچنین سری این دماسنج ضد آب با قابلیت ضدعفونی کردن می باشد. دماسنج امسیگ انواع مختلفی دارد که برخی از آن ها دارای بوق هشدار در دماهای خطرناک برای بدن اسان و برخی دیگر قابلیت تعویض رنگ صفحه نمایش LCD در بازه دمایی مختلف را دارند.
دماسنج مادون قرمز همانند دماسنج دیجیتال گوش می باشد با این تفاوت که هنگام استفاده از دماسنج مادون قرمز کافی است دماسنج پزشکی را از فاصله 5 سانتی متری مقابل پیشانی فرد گرفت. به همین دلیل نسبت به سایر دماسنج های موچود در بازار بسیار ایمن تر می باشد. این دماسنج ها ضریب دقت 0.1 داشته و قابلیت اندازه گیری دما از 34 تا 42.9 را دارد. نوعی از دماسنج مادون قرمز که در شرکت تمادکالا نیز موجود است، تب سنج مادون قرمز مدل TG8818N می باشد. این تب سنج دارای گواهی نامه های تایید کالا از سازمان FDA آمریکا و CE اروپا بوده و دارای گواهی کالیبراسیون می باشد. یکی از ویژگی های کارآمد این تب سنج نغییر رنگ صفحه نمایشگر آن در بازه دمایی مختلف است.
در مقاله کاربرد نانولوله های کربنی به طور مختصر درمورد کاربرد نانو لوله کربنی در صنایع مختلف و کاربرد نانولوله کربنی در پزشکی آشنا شدیم در این مقاله به صورت تکمیلی کاربرد نانولوله های کربنی در صنعت می پردازیم. با کشف و ورود نانولوله های کربنی به صنعت، این نانولوله ها کمک شایانی به صنایع مختلف کردند […]
همه ما انواع مختلفی از ظروف آزمایشگاهی را در آزمایشگاه های شیمی دیده ایم و ممکن است برایمان سوال شده باشد چرا اینهمه ظرف مختلف در آزمایشگاه هست و آیا واقعا همه آنها استفاده می شوند؟ در مقاله پیشرو قصد داریم به معرفی اولیه ظروف آزمایشگاهی بپردازیم و انواع آنها را خیلی مختصر توضیح دهیم. […]
با پیشرفت فناوری و ظهور میکروسکوپ های الکترونی، انواع مختلفی از این میکروسکوپ ها با روشهای کاری مختلفی ایجاد شدند. یکی از انواع میکروسکوپ ها که امروزه کاربرد زیادی دارد، میکروسکوپ نیروی اتمی است. این میکروسکوپ مانند دیگر میکروسکوپ های جدید، از الکترون استفاده نمیکند. عملکرد این میکروسکوپ بر اساس نیروی بین نوک پروب میکروسکوپ […]
استفاده از کود ها در صنعت کشاورزی امروزه بسیار مورد توجه بوده است درختان برای بار دهی مناسب و عالی علاوه بر خاک مناسب و نور و شرایط آب و هوا نیاز به استفاده از کود نیز دارند. یکی از مناسب ترین کود های تقویت خاک درختان و گیاهان کود گوگرد گرانوله است که این […]