یکی از روشهای خشک کردن و استریل کردن وسایل شیشه ای، ابزار و تجهیزات آزمایشگاهی، استفاده از آون و یا فور میباشد. آونهای صنعتی برای فرآیندهای تولید با حرارت بالا مانند فرآیندهای بازپخت، خشک کردن، پخت و تمپر کردن طراحی شده اند. آون دارای یک ترموستات و یک نمایشگر دیجیتال است که از طریق آنها، دمای آون کنترل میشود. محدوده دمایی آون معمولاً بین کمی بالاتر از دمای محیط تا ۶۴۹ درجه سانتی گراد میباشد.
آون های صنعتی بسته به کاربرد در اشکال و اندازه های مختلفی تولید میشوند از قبیل آونهای کابینتی، آزمایشگاهی، سفارشی، فرآیند پیوسته، عملیات حرارتی و آونهای متحرک. آونها معمولا در دو نوع محفظه آلومینیومی و آهنی ساخته میشوند و همچنین جنس بدنه آنها از ورق روغنی یا ورق فولادی پوشش داده شده با رنگ الکترواستاتیک میباشد. استاندارد آونهای صنعتی مطابق استاندارد ISO/TC 244 میباشد. آونهای صنعتی در صنایع تولید و فرآوری مواد غذایی، فرآیندهای شیمیایی، برق و الکترونیک، خودرو و هوافضا و داروسازی استفاده میشوند.
آونهای فرآیند پیوسته در صنایع مختلفی مانند هوافضا، دفاع، فیبر نوری، تکمیل چوب و فلز، پلاستیک، لاستیک، فرآوری صنعتی، داروسازی، الکترونیک، چاپ و خودرو استفاده میشود.
تمپرینگ (Tempering): فرآیند گرم کردن مواد فلزی تا دمای بالا است. آون به تدریج فلز را در یک محیط کنترل شده خنک میکند تا با کاهش دقیق شکنندگی آن، سفت شود.
تنش زدایی(Stress-relieving): به این معنی است که برای قرار دادن مواد در معرض گرما به منظور کاهش تنش های باقیمانده داخلی یا ساختاری که میتواند ناشی از treatmentهای قبلی مانند برش یا جوش باشد، از آونهای صنعتی استفاده میشود.
پیری(Aging): فرآیندی است که اثرات زمان بر مواد را با اعمال حرارت برای رسیدن به اثر مطلوب شبیهسازی میکند. به عنوان مثال آلومینیوم با گذشت زمان سفت میشود، بنابراین با اعمال حرارت دقیق به آن در آون صنعتی می توان دوام آن را افزایش داد.
آنیلینگ (Annealing): نوعی عملیات حرارتی است که برای نرم کردن فلزات و افزایش شکل پذیری آنها استفاده میشود. برای از بین بردن تنش های داخلی فلزات، نیاز به گرم کردن فر، نگه داشتن آن در دمای خاص و سپس خنک کردن آن با سرعت کنترل شده است.
تف جوشی(Sintering): یکی دیگر از کاربردهای کوره های صنعتی، زینترینگ است.
زینترینگ فرآیندی است که انجام آن بدون استفاده از آونهای صنعتی غیرممکن است زیرا شامل فشرده کردن مواد با هم در یک جرم جامد با استفاده از گرما و فشار و بدون ذوب مواد است.برخی از رایج ترین مواد تف جوشی شامل سرامیک، شیشه، پلاستیک و فلز است.
تست سوختگی(Burn-in): همچنین از اجاق های صنعتی میتوان برای ایجاد شرایطی استفاده کرد که در آن سازندگان بتوانند دوام مواد یا محصولات خود را آزمایش کنند. این فرآیند مستلزم سوزاندن دستگاه های الکترونیکی یا مدارهای مجتمع در دماهای بالا است تا دستگاه را تحت فشار قرار دهد و مجبور به شکست سریعتر کند. این تست برای بهبود قابلیت اطمینان محصول و آزمایش نقطه شکست قبل از استفاده از محصول نهایی است.
خشک کردن(Drying): همچنین میتوان به این نکته اشاره کرد که تاسیسات برای خشک کردن در طی عملیات های مختلف تولیدی به آونهای صنعتی متکی هستند مانند صنعت داروسازی.
هنگامی که تأسیسات دارو تولید میکنند، به کنترل دقیق دما نیاز دارند تا مواد شیمیایی اضافی و ضایعات شیمیایی ساخته شده در طول تولید را بسوزانند مثلاً برای تولید قرص، پوشش قرص ها باید در دمای خاصی پخته شوند.
فروش انواع اون
منظور از آونهای صنعتی، آون هایی با حجم های بزرگ تا حدود 8000 لیتر جهت قرار دادن نمونه هایی با ابعاد بزرگ داخل آن مانند بلبرینگ های صنعتی میباشد.
انواع مختلف آونهای صنعتی بر حسب اندازه به شرح زیر میباشد :
آونهای آزمایشگاهی یا آونهای رومیزی : یک آون صنعتی کوچک (کمتر از۲۹۰L)، معمولاً یک آون الکتریکی که در آزمایشگاه، آزمایش یا محیطهایی با تولید کم استفاده میشود.
آونهای کابینتی: آون های صنعتی کوچک تا متوسط (کمتر از ۳۰۰۰ L) برقی یا گازی با قفسه های محصول که در تولیدات پایینتر استفاده میشود.
آونهای متحرک و آونهای کامیونی: آونهای صنعتی متوسط تا بزرگ (بیش از ۳۰۰۰ L) برقی یا گازی با قفسههای محصول یا چرخ دستیهای مورد استفاده در تأسیسات تولیدی مختلف.
برخی از آون های صنعتی قابلیت تزریق گاز و همچنین قابلیت تخلیه گاز از طریق اتصال به پمپ خلا را دارند. به این آون معمولا آون خلا گفته میشود. این آونها در صنایع فرآوری شیمیایی مانند فرآوری مواد غذایی، داروسازی، کشاورزی و منسوجات، برای خشککردن و از بینبردن رطوبت استفاده میشوند.
مقایسه با انکوباتور
انکوباتور یک دستگاه بسته است که محیطی کنترل شده برای کارهای مختلف فراهم میکند. انکوباتورها معمولاً در محدوده 77 درجه فارنهایت تا 104 درجه فارنهایت گرم میشوند. دمای مورد استفاده به کار بستگی دارد. تمایز بین آون و انکوباتور در این است که آون یک اتاق پخت یا گرمایش است، اما انکوباتور(شیمی) هر وسیلهای است که برای حفظ شرایط محیطی سازگار با واکنش استفاده میشود.
مقایسه با اتوکلاو
آون در مقایسه با اتوکلاو دستگاه ایمن تری میباشد از ان جهت که نیازمند آب و فشار بالا برای استریل کردن نیست و استریل کردن در آون در مدت زمان کمتری نسبت به اتوکلاو رخ میدهد. هزینه آون از اتوکلاو کمتر است. دمای کاری اتوکلاو ۲۵۰ درجه سانتی گراد است در حالی که دمای آون ها از ۳۰ تا ۳۰۰ درجه و یا بیشتر می تواند تغییر کند. از انجایی که در اتوکلاو بخار اب و فشار وجود دارد بهتر است برای جلوگیری از زنگ زدگی تجهیزات حساس به رطوبت در آون استریل شوند. همچنین استریل کردن وسایل پلاستیکی در اتوکلاو بهتر میباشد.
مزایای اتوکلاو نسبت به آون: اتوکلاوها میتوانند فرآیندهای استریل کردن مواد مختلف را همزمان و با سریع ترین روش ممکن انجام دهند. آونها در فرآیند استریل کردن کندتر هستند و در نتیجه برای اتمام کامل کار به زمان بیشتری نیاز دارند همچنین روش اتوکلاو اثرگذاری بیشتری نسبت به آون دارد.
ابتدا دما تا حرارت مدنظر افزایش داده میشود ، سپس به مدت زمان معین در دمای مدنظر نگه داشته میشود و در نهایت دستگاه را خاموش کرده و تجهیزات تا دمای محیط سرد میشوند. در بخش مجزا به صورت کامل به طرز کار و دستور العمل استفاده از آون پرداخته ایم.
دستگاه باید روی سطح صاف و مسطح قرار بگیرد و دور از مواد اشتعال زا نگهداری شود. آون نباید به طور کامل پرگردد و همچنین وسایل با بدنه آون نباید تماس پیدا کند. محلولهای اسیدی و یا موادی که بخارات خورنده تولید میکنند نباید در آون قرار داده شوند و مایعات در کف آون ریخته نشود. تا زمانی که دمای دستگاه به ۵۰ درجه سانتی گراد نرسیده درب دستگاه باز نشود.
برای نگهداری بهتر از دستگاه و طولانی تر بودن عمر آن، دستگاه باید توسط تکنسین فنی و ارزیابی هر ۳ ماه الی ۶ ماه یکبار بازدید شود و همچنین دستگاه هر ۶ ماه الی یک سال کالیبره و تست شود.
تجهیزات آزمایشگاهی پرمصرف لوازم آزمایشگاهی می باشند که در مدارس ، دانشگاه ها ،مراکز بهداشتی ، آزمایشگاه ها و …. استفاده می شود . در این مقاله از مقالات تمادکالا با لیست تجهیزات آزمایشگاهی پرمصرف آشنا می شوید و می توانید خرید لوازم آزمایشگاهی پرمصرف را از فروشگاه تمادکالا انجام دهید. در ادامه می توانید از […]
امروزه کاربرد نانولوله های کربنی در صنعت، پزشکی و بسیاری حوزه ها بسیار افزایش پیدا کرده است. در مقاله پیش رو به معرفی نانولوله های کربنی و کاربردهای آنها خواهیم پرداخت. و با کاربرد نانولوله های کربنی آشنا می شویم. خرید نانولوله کربنی نانولوله کربنی چیست؟ نانولوله های کربنی، یکی از انواع نانومواد هستند که […]
مطالعه برهمکنش تابش الکترومغناطیسی با ماده طیف سنجی(اسپکتروسکوپی) نامیده می شود. تابش الکترومغناطیسی که با مؤلفه هایی همچون طول موج، فرکانس و سرعت مشخص می شود، دارای یک خاصیت دوگانه ذره و موج است. در حقیقت می توان تابش الکترومغناطیسی را به صورت ذرات مجزا به نام فوتون در نظر گرفت که انرژی آنها متناسب […]
یکی از وسایل مصرفی بسیار پرکاربرد در آزمایشگاه ها، پزشکی و خانه، دستکش های یکبار مصرف هستند. این دستکش ها دارای انواع مختلفی هستند که هرکدام ممکن است برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار بگیرند. در مقاله پیش رو به معرفی انواع این دستکش ها، برندهای معروف و کاربردهای آنها خواهیم پرداخت. فروش محلول ضدعفونی […]