کلروفرم گازی بیرنگ با فرمول شیمیایی CHCL3 است. این ماده از استون و اتانول از طریق اثر پودر سفیدکننده کلر(هیپوکلریت کلسیم) تولید نمود.
بخار آن سمی و اعتیاداور است و تنفس طولانی آن کشنده است. در گذشته به عنوان بیهوشکننده (اولین بار در زایمان) مورد استفاده قرار میگرفت. کلوروفرم اولین بار توسط سه دانشمند با یک روش مشترک همزمان بدست آمد که اولین آن توسط شیمیدان فرانسوی اوژن کشف شد.
کلروفرم در گذشته در صنعت یخچالسازی و تولید تفلون استفاده میشد. همچنین برای تولید ماده فلوروکربن22 (سردکننده یخچال) و تهیه ماده تترافلورو اتیلن نیز استفاده میشد.
همچنین به عنوان حلال برای تولید حشره کش و مواد نگهدارنده و شیرینکنندههای مواد دارویی استفاده میشد. نخستین زنی که با کمک کلروفرم وضع حمل کرد، از آن جا که زایمان بسیار بیدردی داشت، اسم فرزند خود را آنستازیا (به معنای هوشبری) گذاشت.
کلروفرم یکی از خطرناکترین هیدروکربنهای کلردار فرار (Organochloride) است. تنفس و تماس آن با پوست انسان باعث بروز مشکلات زیادی میشود که ممکن است به بیهوشی، توقف ضربان قلب و… منجر شود. کلروفرم چربی پوست را شسته و حل میکند. در نتیجه باعث تحریک پوست و صدمه به آن میشود.
از علایم تماس با کلروفرم میتوان به سردرد ، تهوع ، احساس مستی ، خستگی ، گیجی ، اضطراب ، التهاب ، افت تنفس و… اشاره کرد. بعد از خوردن یا تماس پوستی با آن، به خوبی جذب بدن شده و متابولیزه (مجموعه تغییرات ترکیبی تخریبی در سلولهای موجودات زنده) میشود. اگر کلروفرم به چشم پاشیده شود موجب سوزش و سرخ شدن چشمها میشود. تماس طولانی مدت این ماده با پوست باعث بروز زخم میشود. دوز متوسط کشنده کلروفرم برای یک فرد بالغ در حدود 45 گرم تخمین زده شده است.
کلروفرم از جمله بهترین حلالهای آلکالوئیدها است؛ به همین دلیل نیز در صنایع داروسازی از این ماده به منظور استخراج آلکالوئیدها از مواد گیاهی استفاده میشود. همچنین کلروفرم به دلیل خاصیت بیحس کننده کاربرد وسیعی در علم پزشکی دارد. البته به دلیل ضررهایی که دارد این کاربرد بیحسی در علم پزشکی محدود و بسیار کنترل شده است تا آسیبی به بیمار نرسد. در ادامه به کاربردهای دیگر آن میپردازیم:
کلروفرم یک حلال آلی بسیار مطرح است و به همین دلیل نیز در بسیاری از واکنشهای صنعتی کاربرد دارد. در ادامه به برخی از این کاربردها اشاره میشود.
سود پرک یا سودسوز آور از جمله مواد قلیایی است که میتواند برای شستشو استفاده شود. این ماده برای ار بین بردن و پاک کردن مواد ارگانیک مناسب است. در مقاله پیش رو روش شستشو با سود پرک را آموزش خواهیم داد. سود پرک چیست؟ سود پرک(Caustic Soda) یا سدیم هیدروکسید با فرمول شیمیایی NaOH […]
ژلاتین چیست؟ ژلاتین کلمه ای انگلیسی (gelatin or Gelatin) است که از لاتین gelatus به معنی سفت یا یخ زده گرفته شده است. همچنین ممکن است با عناوین دیگری از جمله: کلاژن هیدرولیز شده، هیدرولیزات ژلاتین، ژلاتین هیدرولیز شده، هیدرولیزات کلاژن شناخته شود. ژلاتین یک ترکیب استخراج شده از بافت های همبند مانند: پوست، استخوان […]
پیکنومتر وسیله ای آزمایشگاهی برای اندازه گیری چگالی مایعات با دقت بالا است. در مقاله پیش رو به معرفی ای اجمالی در مورد پیکنومتر خواهیم پرداخت و در ادامه، روش تعیین چگالی مایعات با استفاده از آن را آموزش میدهیم. فروشگاه تمادکالا این امکان را فراهم کرده است تا با خرید آنلاین پیکنومتر ، تجربه […]
نانوذرات نقره نانوذرات نقــره، یکــی از پرکاربردترین ذرات در حوزه فناوری نانــو پس از نانولولههای کربن است، که هر روزه بر کاربرد آن افزوده میشود. نانوذرات نقره به دلیل داشــتن خواص فیزیکی و شــیمایی ویژهای که دارنــد، در عرصههای گوناگون پزشکی، صنعت، کشاورزی، دامپروری و بســتهبندی، لوازم خانگی، آرایشی، بهداشتی و نظامــی کاربردهای فراوانی پیدا […]