محیط کشت به محیطی غنی از مواد لازم برای رشد سلولی گفته می شود که از آن در فرآیندهای کشت سلول ها یا باکتری ها استفاده می شود. در مقاله پیش رو روش ساخت مخیط کشت را توضیح می دهیم.
محیط کشت به محیطی گفته می شود که برای رشد و تکثیر سلول ها مناسب است. سلول ها برای رشد و تکثیر، به مواد یا عوامل محیطی خاصی نیازمند هستند که محیط های کشت این عوامل را برای آنها مهیا خواهند کرد.
برای اینکه درک بهتری از اینکه محیط کشت چیست و چگونه ساخته می شود داشته باشید، لازم است که با اجزای محیط کشت و همچنین فاکتورهای رشد سلول ها آشنا شوید.
تمامی محیط های کشت، برای اینکه شرایط مناسبی را برای رشد سلول ها فراهم کنند، نیاز به اجزای پایه ای دارند که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود.
در اثر متابولیسم سلولی، ممکن است pH محیط تغییر کند. برای رشد سلول ها لازم است که pH محیط در محدوده خاصی باشد. به عنوان مثال pH مناسب برای رشد عمده سلول های بدن، حدود 7.4 است. در نتیجه باید محیط کشت خاصیت بافری داشته باشد تا بتواند pH را در آن بازه مشخص نگهداری کند.
نمک های معدنی برای نگهداری فشار اسمزی و همچنین پتانسیل غشا سلول لازم هستند. این نمک ها در فرآیند های متابولیک نیز شرکت دارند. در نتیجه محیط کشت باید دارای غلظت مناسب از نمک های مانند سدیم، پتاسیم و کلسیم باشد.
تمامی فعالیت های سلولی با استفاده از پروتئین ها صورت می گیرد. سلول مدام در حال سنتز پروتئین های مختلف و استفاده از آنها است. واحد تشکیل دهند پروتئین ها آمینواسیدها هستند. در نتیجه لازم است تا آمینواسید های ضروری در خدمت سلول قرار بگیرد تا بتواند پروتئین سنتز کرده و از آن استفاده بکند.
ویتامین یکی از فاکتورهای رشد هستند که برای رشد و تکثیر سلول ها لازم هستند.
بعضی از عناصر مانند مس و روی هستند که در فعالیت های متابولیکی سلول تاثیر دارند اما میزان آنها در بافت بسیار کم است.
به یک منبع کربنی مانند گلوکز نیاز است که بتواند انرژی لازم برای فعالیت های سلولی را تامین کند.
برای ساخت یک محیط کشت، لازم است که تمامی موارد بالا استفاده شوند. محیط کشت ها ممکن است مایع، جامد یا به صورت ژل (که با نام آگار نیز شناخته می شوند.) باشند.
معمولا برای تهیه محیط کشت، از خون بدن حیوانات (به طور دقیقتر سرم خون آنها) استفاده میشوند. دلیل استفاده از سرم خون حیوانات این است که این سرم ها به صورت یش فرض، تمامی مواد گفته شده را با مقادیر مناسب دارا هستند و به همین دلیل هم گزینه ی بسیار مناسبی برای کشت سلولی هستند. در محیط های کشتی که از سرم تهیه نمی شوند، لازم است که تمامی موارد بالا به میزان دقیق به محیط کشت اضافه شوند و در آن موجود باشند.
پیشنهاد می شود در صورتی که دانش کامل برای تهیه محیط کشت را ندارید، از محیط کشت های آماده استفاده کنید. اما اگر قصد دارید خودتان آن را تهیه کنید، بهترین راه استفاده از سرم حیوانات مانند سرم گاوی است.
بسته به کاربردتان میتوانید نوع محیط کشت و میزان و نوع هرکدام از اجزای تشکیل دهنده آن را تعیین کنید.
*ممکن است در بعضی از محیط های کشت سلولی، از آنتی بیوتیک ها هم استفاده شود تا باکتری ها سلول های سالم را آلوده نکنند.
میکروسکوپ الکترونی روبشی، رایجترین نوع میکروسکوپ الکترونی است و ارزانترین آنالیز برای مشخصه یابی سطح مواد است. در مقاله ی پیش رو سعی می شود سه نوع اصلی این میکروسکوپ را بررسی کرده و با یک دیگر مقایسه کنیم تا پژوهشگران محترم بتوانند آنالیز مورد نیاز خود را به بهترین شکل انتخاب کنند. SEM میکروسکوپ […]
بافرها به محلول هایی گفته میشود که میتوانند در برابر تغییرات پی اچ(که عمدتا در اثر اضافه شدن اسید یا باز بوجود می آیند) مقاومت کنند. این محلول ها بدلیل ویژگی خاصی که دارند، کاربردهای زیادی دارند که از مهمترین آنها میتوان به کاربردهای زیستی اشاره کرد. بافر چیست؟ یک محلول بافر(به طور دقیقتر بافر […]
اتوکلاو چیست؟ اتوکلاو اصطلاحا به ماشینی گفته می شود که مکان استریلیزه کردن با روش فیزیکی را فراهم می کند. این روش فیزیکی با استفاده از بخار با فشار بالا، منجر به کشتن باکتری ها، ویروس ها و حتی تخم قارچ ها و میکروب های موجود در مواد یاقیمانده در داخل مجراها، می گردد. در […]
در مقالات قبلی در خصوص کاربرد نانولوله های کربنی در صنعت از جمله صنعت ساختمان صحبت کردیم ، امروزه با پیشرفت نانوفناوری، محصولاتی گوناگون و با خواص منحصر به فردی وارد بازار شده است. یکی از زمینه هایی که ورود نانوفناوری به آن باعث بهینه سازی و صرفه جویی در هزینه ها شده است، صنعت […]