تیتراسیون چیست

تیتراسیون یکی از فرآیندهای بسیار معروف در علم شیمی و علوم آزمایشگاهی است. در مقاله پیش رو به معرفی این فرآینده و کاربردهای آن در شیمی و علوم آزمایشگاهی خواهیم پرداخت.

فرآیند تیتراسیون، تیتر کردن یا تیترامتری نیز نامیده می شود. این فرآیند برای تعیین غلظت یک محلول مجهول با روش های مختلف آزمایشگاهی است. این فرآیند در شیمی تجزیه کاربرد دارد و غلظت محلول را با مقادیر کمی مشخص می کند. در این فرآیند یک واکنش گر که معمولا با نام تیترانت شناخته می شود، ذره ذره به محلول اضافه می شود. از روی واکنش تیترانت و محلول، میتوان مقدار واکنش دهنده ها را درون محلول تعیین کرد.

در این فرآیند، یک محلول واکنش گر وجود دارد که به صورت یک محلول استاندارد است. با اضافه شدن این محلول تیترانت به محلول مجهول، واکنش پیش می رود تا زمانی که در حجم خاصی، واکنش تمام می شود. این نقطه، نقطه هم ارزی نام دارد.

تیتراسیون چیست؟ انواع تیتراسیونفرآیند تیتر کردن

در عمل تیتر کردن، محلول استاندارد(تیترانت) را با استفاده از یک بورت به محلول مجهول اضافه می کنند. این فرآیند تا زمانی که واکنش شیمیایی بین محلول استاندارد و تیترشونده تمام شود، ادامه دارد. در ادامه با استفاده از غلظت محلول استاندارد و حجم استفاده شده در تیتراسیون، غلظت و میزان ماده موجود در محلول مجهول اندازه گیری می شود.

به محلولی که غلظت آن باید مشخص شود، آنالیت یا نمونه گفته می شود.

نقطه ی هم ارزی(نقطه ی اکی والان): نقطه ایست که در آن مقدار کافی از تیترانت برای خنثی سازی کامل محلول نمونه افزوده شده است.

شناساگر: شناساگر معمولا ماده ای رنگی است که در زمانی که واکنش بین تیترانت و نمونه(آنالیت) پایان یابد، با تغییر رنگ آن می توانیم متوجه اتمام واکنش دهنده ها باشیم.

انواع تیتراسیون

تیتراسیون انواع مختلفی دارد که بر اثر واکنش های مختلف، فرآیند تیتراسیون و اندازه گیری غلظت محلول انجام می شود. در ادامه به برخی از روش های معروف آن اشاره خواهد شد.

کمپلکسومتری

در این روی اغلب یون های فلزی با یک معرف واکنش می دهند. عمدتا معرف مورد استفاده در این فرآیند دی سدیم اتیلن دی آمین تترااستات (EDTA) است.

واکنش های اکسایش-کاهش

در این روش ها، فرآیند تیتراسیون با استفاده از واکنش اکسایش-کاهش انجام می شود. معمولا در این حالت بدلیل رنگی بودن واکنش دهنده ها، نیازی به افزودن شناساگر وجود ندارد.

روش رسوبی

این روش برای تعیین مقدار عناصر کاربرد دارد. در این فرآینده ها معمولا محصول واکنش رسوب خواهد کرد.

انواع تیتراسیون

کاربردهای تیتراسیون

از آنجایی که تیتراسیون یک فرآیند شیمی تجزیه است و برای اندازه گیری استفاده میشود، در بسیاری از کاربردهایی که نیاز به اندازه گیری یک غلظت وجود دارد، از این فرآیند استفاده می شود. از این کاربردها می توان به انواع آزمایش های شیمی، آزمایشگاه های تشخیص طبی، داروسازی، آب و فاضلاب، داروسازی و صنایع غذایی کاربرد دارد.

به محتوای این صفحه امتیاز دهید


۴ از ۵
برچسب ها :

مقاله های تمادکالا

اسید بوریک که به نام های دیگر نظیر اسید اورتوبوریک و هیدروژن بورات معرف است، یک اسید معدنی ضعیف با خاصیت ضدعفونی‌کنندگی است. اسید بوریک اولین بار توسط ویلهلم هومبرگ از واکنش بوراکس با اسید های معدنی تهیه شد و  که عنوان sal sedativum Hombergi ( نمک آرام بخش هومبرگ) گرفت. فروش اسید بوریک ساختار […]

در صنایع مختلف  همچون غذایی، دارویی، پزشکی و داروسازی، کشاورزی و دامپروری و تصفیه خانه ها اندازه گیری اسیدی بودن مایعات از اهمیت ویژه ای برخوردار است که امروزه توسط دستگاه های pH متر اندازه گیری می شود. پی اج متر چیست؟ اصطلاح pH از دو کلمه Power و Hydrogene گرفته شده است و نشان […]

مواد شیمیایی دارای کدبندی های بین المللی هستند که برای شناسایی مواد از این کد ها تحت عنوان “کدهای بین المللی مواد شیمیایی” استفاده می شود. در مقاله پیش رو به بررسی این سیستم های بین المللی می پردازیم. این کد های مواد شیمیایی برای شناسایی خطرات در حمل و نقل و یا استفاده ی […]

سولفات مس چیست

30 خرداد 1401
سولفات مس چیست

کات کبود یا همان سولفات مس ماده ای مفید است که کاربردهای فراوانی در صنعت کشاورزی، شیمی و سایر صنایع دارد. با توجه به اهمیتی که این ماده دارد در این مقاله قصد داریم به شناخت بیشتر کات کبود یا سولفات مس و کاربردهای آن بپردازیم. کات کبود که نام دیگر آن مس(II) سولفات 5 […]

یک پاسخ به “تیتراسیون چیست”

  1. عالی بود .در مورد تیتراسیون اکسایش- کاهش گفته شده نیازی به به معرف نیست اما مواردی وجود دارد که نیاز به معرف هست متنند اندازه گیری آهن که نیاز به معرف دی فنیل سولفونیک باریم اسید هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برخی از مشتریان تمادکالا