با توجه به اینکه الکل انواع و اقسام متفاوتی دارد در نتیجه تشخیص انواع الکل از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
در شیمی زمانی که یک گروه هیدروکسی (یک جفت اتم اکسیژن و هیدروژن) به جای اتم هیدروژن در هیدروکربن قرار بگیرد الکل تولید می شود. الکل یک ترکیب شیمیایی است که اگر خالص باشد بدون بو و بدون مزه هست و از تخمیر شکر و مخمر تولید می شود.
الکل ها را می توانیم به منظور آسان شدن تشخیص انواع الکل به سه نوع اولیه، ثانویه و نوع سوم تقسیم بندی می کنیم.
اتانولی که دارای ترکیباتی از مواد افزودنی باشد به طوری که طعم و مزه آن راعوض کند الکل دناتوره نامیده می شود. این الکل به عنوان یک تمیز کننده است.
ایزوپروپانول یا ایزوپروپیل الکل ماده ای مبتنی بر اتانول است که در جراحی استفاده می شود. پدهای ضد عفونی کننده شامل ایزوپروپیل و یا اتانول در آب هستند.
اتیل الکل همان الکل صنعتی است. الکل صنعتی در پاک کردن و ضدعفونی کردن سطوح و فلزات مورد استفاده قرار می گیرد.
از مهم ترین الکل هایی که وجود دارد می توانیم به اتانول اشاره کنیم. اتانول بی رنگ است. قابلیت انحلال پذیری بالایی دارد که در صنایع غذایی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع الکل در صنعت دارو سازی و پزشکی نیز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در تولید انواع دهان شویه، در تامین سوخت مشک ها استفاده می شود. اتانول به عنوان حلال چربی، باعث کاهش تحریک عصبی می شود و برای درمان افرادی به کار می رود که با الکل متانول دچار مسمومیت شده اند. همچنین در صنایع کشاورزی برای تولید علف کش به کار می رود. از دیگر کاربردهای اتانول می توانیم به صنعت عطر سازی و تولید یخ و تولید پلیمرها اشاره کنیم.
متانول همان الکل صنعتی است که در ساخت مواد رزینی بسیار پرکاربرد است. هم چنین برای ضدعفونی سطوح و فلزات و فاضلاب های صنعتی به کار می رود و یکی از حلال های موثر در صنعت می باشد.
الکل اتانول و متانول هرگز نباید خورده شوند؛ زیرا موجب تمیزی و ضدعفونی داخل بدن نمی شوند. از طرفی از تماس الکل با چشم و دهان و بینی باید خودداری کنیم و بهتر است الکل را از داروخانه ها و مراکز معتبر خریداری نماییم. همچنین شست و شوی دست ها با آب و صابون بسیار بهتر از ضدعفونی کردن آن با الکل می باشد.
الکل صنعتی که همان متانول است ترکیبی کاملا سمی می باشد. این نوع الکل نسبت به الکل اصلی و یا طبی که همان اتانول است قدرت پاک کنندگی و ضدعفونی کنندگی کمی دارد به همین دلیل در کارهای پزشکی از اتانول برای ضدعفونی کردن زخم ها استفاده می شود.
اگر به اشتباه متانول به مصرف خوراکی برسد باعث آسیب شدید به سیستم عصبی بدن می شود، باعث کوری، از بین رفتن کبد و … می شود. ولی اتانول در مصرف خوراکی آسیب کمتری به بدن می رساند.
برای تشخیص الکل اصلی و تقلبی و مشخص کردن انواع آن که کار سخت و پیچیده ای است باید از تجهیزات حرفه ای و زیادی استفاده کنیم.
روش هایی نیز برای تشخیص سریع تشخیص الکل اصلی و تقلبی وجود دارد که در ادامه به برخی از این روش ها اشاره می کنیم. یکی از موضوعاتی که از اهمیت زیادی برخوردار است تشخیص دادن الکل تقلبی صنعتی از اتانول می باشد. این موضوع از آن جایی حائز اهمیت است که بسیاری از افراد خلافکار با افزودن مواد مختلف به الکل صنعتی، رنگ زرد آن را تغییر داده و به محلولی بی رنگ تبدیل کرده و به جای اتانول آن را به مردم عرضه می کنند. از الکل یا اتانول برای ضدعفونی کردن دست ها استفاده می کنند و این نوع الکل به پوست آسیبی نمی رساند. ولی الکل صنعتی در پاک کردن و ضدعفونی کردن سطوح و فلزات به کار می رود و با اتانول متفاوت است و در صورت اشتباه نادرست به جای الکل یا اتانول به پوست آسیب های جدی می رساند.
در اینجا سوالی مطرح می شود که چگونه می توانیم اتانول و الکل صنعتی را از یکدیگر تشخیص دهیم؟
برای آسان تر شدن روش تشخیص الکل اتانول و الکل صنعتی می توانیم به این صورت عمل کنیم: الکلی که تهیه شده است را در یک ظرفی می ریزیم و با شعله ی آتش آن را آزمایش می کنیم. اگر با نزدیک کردن شعله ی آتش به مایع موجود، شعله های آبی یا آبی کم رنگ مشاهده نمودیم الکل مورد نظر اصلی است و تقلبی نیست. اما اگر رنگی به جز آبی مشاهده کردیم و شعله دچار فوران شد محلول مورد نظر الکل نبوده و قطعا در آن از ترکیبات مواد دیگر استفاده شده است و نباید در تماس با دست ها و پوستمان قرار گیرد.
و اما روش تشخیص الکل اتانول از متانول کمی متفاوت است. شعله ی اتانول دارای رنگ آبی است و متانول دارای رنگ سبز است. هم چنین تشخیص الکل اتانول و متانول توسط واکنش آن ها با سیب زمینی می باشد!!
سیلیکاژل یا همان رطوبت گیر یکی از مواد شیمیایی می باشد که به دلیل کاربردهای بالای آن برای مصارف مختلفی استفاده می شود. مصارف و کاربرد های سیلیکاژل بسیار می باشد از این رو پس از مقاله انواع سیلیکاژل سعی کردیم به طور جداگانه به کاربرد های سیلیکاژل به پردازیم. شرکت تماد کالا با توجه به فروش […]
پتاسیم پرمنگنات یک ترکیب شیمیایی معدنی است و فرمول شیمیایی آن KMnO4 است. گاهی اوقات آن را با نام رایج خود کریستال های کندی (Condy’s crystals) نیز مینامند (با مطالعه بخش تاریخچه همین مقاله میتوانید علت آن را متوجه بشوید). پتاسیم پرمنگنات دارای کریستالهایی به رنگ بنفش تیره است که ساختار شبکه بلور این نمک؛ […]
تصویربرداری XPS از ترکیب ها طیف سنجی فوتوالکترونی پرتو ایکس و طیف سنجی الکترونی اوژه را همچنین میتوان برای آنالیز توزیع عنصرهای شیمیایی روی سطوح از طریق تولید نقشه های ترکیب، همانند میکروسکوپ الکترونی مورد استفاده قرار داد. نقشه های ترکیب بیشتر از طریق روبش سطح نمونه با پرتوهای متمرکز به دست میآیند. قدرت تفکیک […]
محلولی بی رنگ با بوی تند که از طبقه اسیدهای قوی(pH بین 0 تا 2) بوده و از دو عنصر هیدروژن و کلر تشکیل شده. این ماده که به دلیل خنثی سازی عوامل قلیایی در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد، به طور طبیعی در سیستم گوارشی اغلب گونه های جانوری ایز جمله انسان […]
با تشکر. سوالی که برام ایجاد شد اینه که محلولهای الکلی ضدعفونی که در بازار فروخته میشه رو هم میشه با این روش ها شناسایی کرد یا این روش ها زمانی جوابگو هستند که موادی مثل اسانس یا رنگ و … به اتانول/ متانول اضافه نشده باشند؟
ممنونم.
بله، محلول های الکلی که برای ضدعفونی در بازار وجود دارن، می توان با آزمایشاتی که ارائه شد، متانول را از اتانول تشخیص داد.
بسیا ر عالی بود توضیحات . متشکرم .سپاس .