آمونیوم سولفات یک نمک معدنی با فرمول مولکولی NH4)2SO4) و جرم مولی 132.14 g/mol است. این ترکیب شامل 21 درصد نیتروژن و 24 درصد سولفور است و به این دلیل ماده شیمیایی خوبی برای ساخت کود های شیمیایی است.
نامهای دیگر این نمک معدنی، سولفور آمونیوم، آمونیوم تترا اکسو سولفات، دی آمونیوم سولفات، mascagnite و actamaster است.
آمونیوم سولفات به دلیل ساختار یونی، به میزان بالایی در آب حل میشود و خاصیت رسانایی آب را بیشتر میکند. این ترکیب در دمای اتاق جامد سفید رنگ و بی بو است و با حل شدن در آب ph آن را تا 5 و 6 پایین میاورد. این خاصیت اسیدیته کمی که دارد منجر به کاربرد آن در تنظیم ph میشود. ساختار مولکولی آن به شکل زیر است:
فرمول شیمیایی | (NH₄)₂SO₄ | نام آیوپاک | Ammonium sulfate |
جرم مولی | 132.14 g/mol | چگالی | 1.77 g/cm3 (20 °C) |
انحلال پذیری در آب | 70.6 g/100 mL (0 °C) | CAS No | 7783-20-2 |
یکی از فرآیندهای گسترده تولید آمونیوم سولفات، استفاده از اسید سولفوریک و آمونیاک است. به این صورت که به صورت واکنش تیمار آمونیاک که به عنوان ماده جانبی از کوره کک بیرون میآید و در حضورت اسید سولفوریک واکنش زیر رخ میدهد:
2NH3 + H2SO4 = (NH4)2SO4
آمونیوم سولفات به دلیل داشتن خاصیت اسیدیته کم و داشتن نیتروژن در ساختار خود و خاصیت انحلال در آب، کاربرد های فراوانی در صنعت دارد که در ادامه به این کاربرد های میپردازیم:
همانطور که گفته شد، آمونیم سولفات شامل 21 درصد نیتروژن و 24 درصد سولفور است و نیتروژن آن منبع خوبی برای محصولات کشاورزی است. از این رو در ساخت کودهای شیمیایی از آن استفاده میشود. کود هایی که نام ازت دارند یا در نام خود ازت دارند همه آنها از ترکیب آمونیوم سولفات با سایر مواد شیمیایی ساخته شده اند. البته که این کود شیمیایی کمتر استفاده میشود ولی در بسیاری از کود های دیگر، منبع خوبی برای تامین نیتروژن است.
از طرفی دیگر، آمونیوم سولفات به دلیل داشتن خاصیت اسیدیته کمی که دارد، توانایی تنظیم کردن ph خاک را دارد و میتواند قلیایی بودن خاک را برطرف کند. همچنین خاصیت اسیدی آن باعث حذف آفات و جلوگیری از رشد آن خواهد شد.
یکی دیگر از کاربردهای آمونیوم سولفات در کشاورزی، استفاده به عنوان علف کش است. به این صورت که آمونیوم سولفات را با سایر علف کش ها یا یک سورفکتانت غیر یونی ترکیب کرده و آن را بر روی علف ها اسپری میکنند. اینکار باعث میشود که علف از بین برود.
باید به این نکته توجه کرد که این ترکیب ذکر شده برای علف کشی، خاصیت انتخاب پذیری ندارند، یعنی با اسپری شدن روی گل و گیاهان نیز آن ها را از بین میبرند. پس در هنگام استفاده از آن باید با احتیاط عمل کرد.
اکثر ترکیبات سولفات دار، در مواد غذایی استفاده میشوند ولی آمونیوم سولفات استفاده کمتری نسبت به آن ها دارد. آمونیوم سولفات با گرید غذایی E517 در صنعت غذایی کاربرد دارد. آمونیوم سولفات به دلیل داشتن خاصیت اسیدیته کم، توانایی تنظیم ph در پخت و پز نان را دارد. به طور کل در ساخت خمیر از آن برای تثبیت بهتر خمیر استفاده میشود.
آمونیوم موجود در آب، با کلر آزاد درون آب که وظیفه آن تصفیه آب است واکنش میدهدو این واکنش باعث میشود که ترکیب آمونیوم و کلر شکل بگیرد و کلر آزاد درون آب که باعث تصفیه آب میشود، کمتر شود. برای همین به آب آمونیوم سولفات اضافه میکنند تا از تشکیل این ترکیب جلوگیری شود. البته که از آمونیوم هیدروکسید و گاز آمونیاک نیز برای جلوگیری از این اتفاق استفاده میشود ولی آمونیوم سولفات به دلیل اینکه هیچ ضرر خوراکی و مشکل ایمنی ندارد و از طرفی دیگر، ارزان تر است، پس از آمونیوم سولفات بیشتر استفاده میشود.
یکی از واکنش های کاربردی که در برخی صنایع انجام میشود، رسوب دادن یا جدا کردن پروتئین از ساختار آب است. پروتئین به دلیل داشتن گروه های قطبی و یونی، با آب پیوند یونی میدهد و در آب حل میشود. تنها راه جدا کردن پروتئین از آب، استفاده از ترکیباتی که یون های کوچک با غلظت بالایی دارند و دارای بار زیاد مانند آمونیوم سولفات هستند. اضافه کردن آمونیوم سولفات به آب باعث جدا شدن پروتئین از آب و ایجاد پیوند با آمونیوم سولفات میشوند که در نهایت باعث رسوب پروتئین در ته ظرف خواهد شد.
سایر کاربردهای آمونیوم سولفات به شرح زیر است:
آمونیوم سولفات دارای نقطه ذوب 250 درجه سانتی گراد است که بعد از رسیدن به این دما و شروع تجزیه، گاز های سمی مانند نظیر اکسید سولفور، اکسید نیتروژن و آمونیاک آزاد میکند که بسیار خطرناک است.
تماس آمونیوم سولفات با پوست دست ممکن است برای پوست های حساس باعث ایجاد مشکلات پوستی شود و برخورد آن با چشم باعث سوزش و سرخی چشم خواهد شد که باید فوران با آب سرد شسته شود و سپس به پزشک مراجعه شود.
کود آمونیوم سولفات باعث صدمه به محیط زیست و موجودات آن اطراق خواهد شد و باید مقدار استفاده از آن به حداقل برسد.
در این بخش به سوالات متداولی که از آمونیوم سولفات پرسیده و سرچ سده است میپردازیم:
کاربرد آمونیوم سولفات برای درخت و سیب زمینی
آمونیوم سولفات را از کجا تهیه کنیم؟
شرکت اینترنتی تماد کالا فعال در زمینه فروش مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی، آماده ارائه خدمات در حوزه فروش سولفات آمونیوم با کیفیت عالی، قیمت مناسب و در مقادیر دلخواه به مشتریان می باشد. شما میتوانید جهت خرید آمونیوم سولفات و کسب اطلاعات بیشتر راجع به این محصول به لینک خرید آمونیوم سولفات متصل شده در زیر مراجعه کنید.
رابطه بین ph و آمونیوم سولفات
همانطور که گفته شد، آمونیوم سولفات در آب حل میشود و به آب خاصیت بازی میافزاید و واکنش زیر انجام میشود:
NH4(+) + H2O ↔ NH3 + H3O
البته مقداری از آمونیاک فرآیند بالا یونیزه نشده باقی میماند و این مقدار بستگی به دمای ما دارد و باعث میشود که ph این فرآیند از 6.5 تا 8.5 متغیر باشد. هرچه دما کمتر باشد، ph کمتر است و آمونیاک یونیزه نشده کمتر است. برای مثال در دمای 5 درجه سانتی گراد و ph 6.5 درصد آمونیاک یونیزه نشده 0.0365 دردصد است و با افزایش ph این درصد بیشتر میشود.
آیا مصرف آمونیوم سولفات ضرری برای انسان دارد؟
همانطور که گفته شد، آمونیوم سولفات در صنایع غذایی استفاده میشود و ضرری برای انسان ندارد. البته باید به این نکته توجه کرد که کصرف زیاد هر ماده شمیایی باعث ایجاد دل درد، استفراق و مشکلات دستگاه گوارشی میشود.
استفاده کود آمونیوم سولفات(کود ازت) باعث بروز چه مشکلاتی میشود؟
به طور کل این کود به دلیل ماهیت نفتی که دارد، استفاده آن به صورت ارگانیک باعث صدمه به محیط زیست میشود، ولی در هنگام اتسفاده از آن اگر طبق دستور کود مورد نظر استفاده شود، نه ضرری به محیط زیست میزند نه صدمه ای به گیاه شما. اگر بیش از اندازه از این کود استفاده شود، باعث افزایش غلظت نمک در اطراف گیاه میشود که نمک رطوب اطراف گیاه را جذب میکند و گیاه به مرور زمان خشک میشود.
محلولی بی رنگ با بوی تند که از طبقه اسیدهای قوی(pH بین 0 تا 2) بوده و از دو عنصر هیدروژن و کلر تشکیل شده. این ماده که به دلیل خنثی سازی عوامل قلیایی در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد، به طور طبیعی در سیستم گوارشی اغلب گونه های جانوری ایز جمله انسان […]
یکی از مکان هایی که می تواند باعث انتقال خیلی از بیماری ها شود آرایشگاه است! که اگر بهداشت فردی و عمومی به درستی در آن رعایت شود این مسئله کاملا قابل حل است. انواع دستگاه استریل آرایشگاه مانند اتوکلاوها از تجهیزاتی هستند که مانع انتقال بسیاری از میکروب ها و بیماری ها از بدن […]
استاندارد 0.5 مک فارلند برای تخمین کدورت و میزان باکتری معلق در مایعات استفاده میشود. روش تهیه استاندارد مک فارلند از طریق مخلوط کردن کلرید باریوم 1% (BaCl2) و اسید سولفوریک 1% (H2SO4) است. با تنظیم حجم این دو معرف میتوان استانداردهایی با درجات مختلف کدورت تهیه کرد تا چندین غلظت مختلف از باکتری را […]
الکترونیک چاپی، فناوری جدیدی است که با سرعت خیره کنندهای در حال توسعه است و روند تغییرات آن در سالهای اخیر بسیاری از صنعتگران و مصرف کنندگان را به آینده این فناوری امیدوار کرده است. از پیشرفتهای کثیر این فناوری می توان به پیشرفت در صنعت الکترونیک اشاره کرد، که موجب ارزان سازی، انعطاف پذیری، […]