آب اکسیژنه برای اولین بار توسط آقای تنارد شناسایی شد. او با اسیدی کردن پراکسید باریم و خارج نمودن آب اضافی آن، از طریق تبخیر در خلأ، موفق شد این محلول را اختراع نماید. آب اکسیژنه محلولی بی رنگ است که از نظر خواص فیزیکی بسیار مشابه آب بوده اما خواص شیمیایی فراوانی دارد. میزان تجمع این محلول از طریق پیوند هیدروژنی، تقریباً 40% بیشتر از آب است. علاوه بر آن، این محلول دارای خاصیت اکسیدگی زیاد، ثابت دی الکتریک بالا، تجزیه سریع است در حدی که اگر پارچه رنگی درون محلول قرار دهیم پس از مدتی پارچه بی رنگ می شود.
آب اکسیژنه به مرور تجزیه و تبدیل به آب و اکسیژن می شود. تجزیه آب اکسیژنه معمولادر محیط بازی سریع و در محیط اسیدی کند اتفاق می افتد.
همچنین آب اکسیژنه محلولی بو بر است و کاربرد فراوانی در معالجه زخم های بدبو مانند عفونت سوختگی دارد. همچنین با استتفاده از آب اکسیژنه می توان لکه های ایجاد شده حاصل از شراب قرمز، قهوه و خون را از بین برد. کاربرد دیگر آب اکسیژنه در تولید قرص های اریتزون است که در آن آب اکسیژنه به اوره متصل می گردد. پس از گذاشتن در دهان میکروب های دهان کشته شده و دندان ها سفید می گردند.
آب اکسیژنه در صنایع پشم و الیاف نیز کاربرد دارد از این محلول جهت بی رنگ کردن شاخ، پشم گوسفند، پنبه کنف، کاه، چوب کاغذ روغن ابریشم استفاده می شود.
در ادامه در مورد آزمایش تهیه آب اکسیژنه مواردی را ارائه می دهیم. مواد اولیه ی مورد نیاز جهت تهیه آب اکسیژنه عبارتند از:
وسایلی که در تهیه این محلول مورد استفاده قرار می گیرند عبارت اند از:
پس از تهیه مواد مورد نیاز و وسایل مورد استفاده اینک به روش تهیه آب اکسیژنه را شرح می دهیم:
در ابتدا یک بالن برمی داریم و در داخل آن ml 50 اسید سولفوریک 20% ریخته، به تدریج 10 گرم BaO2 به آن اضافه می کنیم. پس از سرد شدن ترکیب ایجاد شده باید سولفات باریم ته نشین شده را صاف کنیم محلولی که در زیر این ترکیب قرار دارد آب اکسیژنه است. جهت خالص سازی آن باید به آن مقداری ml 20 اسید سولفوریک 4 بیافزاییم و آنرا در دستگاه تبخیر کنیم. برای انجام این کار باید در خلاء روی دمای 70 درجه سانتی گراد تنظیم شود.
پس از طی مراحل بالا معمولاً رسوب ایجاد شده در بالن باقی می ماند و مخلوط تهیه شده از آب و آب اکسیژنه در بالن بزرگ جمع می شود. به ml 10 از این محلول ml 30 اسید سولفوریک 4 نرمال اضافه کنید سپس با پرمنگنات پتاسیم 1/0 نرمال تیتر نمایید. از روی مقدار مصرفی پرمنگنات، ارزش حجمی محلول آب اکسیژنه حاصل خواهد شد.
مرحله دوم بدین صورت است که: محلول آب اکسیژنه را باید دوباره در خلأ بوسیله دستگاه تبخیر، تغلیظ کنیم. آب اکسیژنه به دلیل اینکه دارای دمای جوش بالا تری از آب است، در بالن اولی باقی می ماند. سپس. ml 10 از آن را برداشته و بوسیله پرمنگنات تیتر کرده و ارزش حجمی آنرا برای بار دوم تعیین کنیم.
در مرحله سوم میبایست 2- 25 گرم سولفات آمونیم یا پتاسیم را در ml 100 آب مقطر حل کرده و 91/0 گرم سولفورسیانورآمونیم و ml 19 اسید سولفوریک غلیظ به آن اضافه کنیم. محلول را خوب هم زده و الکترولیز نمایید.
سپس در لوله آزمایش ml 10 اسید فسفریک ریخته و آنرا در ظرف آب یخ بگذارید. در این مرحله نیاز است به آن پراکسید سدیم اضافه کنیم. در صورتی که دستگاه تبخیرکننده در خلاء در دسترس نداشته باشید می توانید به روش زیر عمل نمایید:
زمانی که آب اکسیژنه را به حجم ml 100 رساندید باید ml 25 از آنرا با پرمنگنات پتاسیم 1/0 نرمال تیـتر کنید. در این حالت ارزش حجمی آب اکسیژنه را می توانید حساب کنید.
محلول آب اکسیژنه را با استفاده از دستگاه تبخیر در خلاء تغلیظ کنید. آب اکسیژنه در بالن اولی باقی می ماند ml 10 از آن را برداشته و بوسیله پرمنگنات تیتر نمائید و ارزش حجمی آنرا برای بار دوم تعیین کنید.
حالا 2- 25 گرم سولفات آمونیم یا پتاسیم را در ml 100 آب مقطر حل کنید و 91/0 گرم سولفور سیانور آمونیم و ml 19 اسید سولفوریک غلیظ به این ترکیب اضافه نمائید. سپس محلول را خوب به هم بزنید و سپس الکترولیز کنید.
در لوله آزمایش ml 10 اسید فسفریک بریزید و آن را در ظرف آب یخ بگذارید و به آن پراکسیدسدیم اضافه کنید پس از پایان ترکیب تمامی موارد گفته شده می توانید آب اکسیژنه تولیدی را شناسایی نمایید.
در صورتی که دستگاه تبخیر در خلاء در دسترس شما نباشد می توانید به روش زیر عمل کنید :
ابتدا باید آب اکسیژنه را به حجم ml 100 برسانید و ml 25 از آنرا با پرمنگنات پتاسیم 1/0 نرمال تیـتر کنید. حالا می توانید با استفاده از پرمنگنات مصرفی، ارزش حجمی آب اکسیژنه را حساب نمایید.
آب اکسیژنه به روش های مختلفی درست می شود روش تهیه آن بسیار راحت و سریع است در ادامه به چند روش تهیه این محلول اشاره می کنیم :
مواد لازم تهیه آب اکسیژنه
طرز تهیه آب اکسیژنه
مواد لازم تهیه آب اکسیژنه
روش کار تهیه آب اکسیژنه
مواد لازم تهیه آب اکسیژنه
روش کار تهیه آب اکسیژنه
همانطور که گفته شد آب اکسیژنه دارای کاربرد های زیادی است اما این محلول در کنار تمامی فوایدش، از نظر فیزیولوژیکی مادهی خطرناکی است. این ماده بدلیل خاصیت اکسید کنندگی بالایی که دارد، برای سلول ها ماده ای سمی به شمار می رود. دلیل سمی بودن این ترکیب را می توان، اکسید شدن پروتئین ها، غشاء لیپیدی سلول ها و DNA توسط یون پراکسید اعلام کرد.
معمولاً غلظت های پایین این ترکیب خطر زیادی برای انسان نداشته و در داروخانه ها نیز یافت می شود. دقت داشته باشید که این غلظت نباید از 6 درصد فراتر رود. نحوه نگهداری آب اکسیژنه بسیار خاص و حساس بوده و باید در یک مکان خنک، خشک و با تهویه مناسب نگهداری شود. حتماً در مکانی دور از مواد قابل اشتعال نگهداری نمایید و در ظرفی که قابلیت واکنش پذیری نداشته باشد نگهداری کنید.
در مقاله پیش رو قصد داریم به معرفی دسیکاتور و انواع آن و روش کار با آن بپردازیم. دسیکاتور وسیله ایست(معمولا شیشه ای) درپوش دار و برای خشک نگه داشتن و یا خشک کردن مواد از آن استفاده می شود. فروشگاه تماد کالا این امکان را فراهم کرده است تا از خدمات خرید دسیکاتور استفاده کنید. خرید […]
آشنایی با تفاوت دستگاه فور با اتوکلاو قبل از اینکه بخواهیم بدانیم فرق دستگاه فور با اتوکلاو چیست بهتر است ابتدا با دستگاه فور و دستگاه اتوکلاو و کاربرد هر کدام از آن ها آشنا شویم. این شناخت سبب می شود تفاوت بین این دو دستگاه را بهتر درک کنیم و هنگام خرید دستگاه فور […]
اسپاتول ابزاری قاشقک مانند است که از آن برای برداشتن و انتقال مواد شیمیایی استفاده میشود. این وسیله در آزمایشگاههای شیمی کاربرد زیادی دارد. اسپاتول یا همان قاشقک آزمایشگاهی وسیله ایست که برای نمونه برداری از مواد شیمیایی استفاده میشود. انواعی از آن دارای دو سر هستند که در یک سر آنها قاشقک و در […]
کربوکسی متیل سلولز، CMC یا سلولزگام یک گرد سفیدرنگ و بی بود است که امروزه در دو گرید خوراکی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. کربوکسی متیل سلولز از مشتقات سلولز است که در آن به جای برخی از گروه های هیدکروکسیل (-OH) گروه کربوکسی متیل (-CH2-COOH) جایگزین شده است. این ماده یک پلیمر […]