انواع گوناگونی از لوله های آزمایش در آزمایشگاه میکروب شناسی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از آن ها لوله آزمایش معمولی است که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، این لوله ها برای رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها در محیط کشت مصنوعی(جامد یا مایع) به کار می رود. دهانه این لوله ها را با پنبه می بندند. دهانه بعضی از لوله ها به جای پنبه ممکن است با فلز زنگ نزن مسدود نمایند. برای بعضی لوله های آزمایش از در پیچ های لاستیکی و پلاستیکی استفاده می شود.
ظروف شیشه ای درب داری هستند که در آنها محیط کشت باکتری ریخته می شود و پس از جامد شدن محیط، از آنها برای کشت دادن باکتری ها استفاده می شود. پلیت ها عموما پلاستیکی و در ابعاد متنوع در دسترس اند. محیط مذاب در پلیت ها سرد می شود و به صورت جامد در می آید که دارای سطح وسیع برای کشت میکروب ها می باشند. پلیت ها پس از کشت به صورت وارونه انکوبه می شوند. این عمل از جمع شدن آب در محیط کشت و پخش شدن کلنی ها پیشگیری می کند.
تصاویر مربوط به پتری دیش (A) و لوله آزمایش (B).
وسیله ای چوبی شبیه گوش پاک کن بلند که در یک سر دارای پنبه جهت نمونه برداری می باشد.
در کارهای میکروب شناسی لام های مختلفی مورد استفاده قرارمی گیرد. ساده ترین نوع لام از جنس شیشه و صاف است که جهت رنگ آمیزی باکتری ها استفاده می شود.
تصاویر مربوط به لام (A) و سواپ (B).
این دستگاه ساختاری شبیه دیگ زودپز آشپزخانه دارد. در این دستگاه از حرارت بخار و فشار استفاده می شود. با بالا رفتن حرارت دستگاه تا 121 درجه سانتی گراد و افزایش فشار 5/1 اتمسفر وسایل و نیز محیط های کشت را طی مدت 15 دقیقه استریل می نمایند. این وسیله حرارت مرطوب ایجاد می کند و از آن برای استریل کردن محیط های کشت و…. استفاده می شود.
دستگاهی است که درجه حرارت مناسب رشد، تکثیر و تشکیل کلنی را فراهم می کند. درجه حرارت آن قابل کنترل می باشد (حداکثر 60 تا 80 درجه سانتی گراد)چون اکثر باکتری های پاتوژن معمولا در درجه حرارتی تقریبا برابر با دمای بدن انسان یعنی 37 درجه سانتی گراد رشد می کنند، معمولا دمای انکوباتور در آزمایشگاه ها روی 37 درجه تنظیم می شود.
تصاویر مربوط به اتوکلاو(A) و انکوباتور(B).
هودهایی هستند که جهت محافظت از اپراتور و محیط در برابر عوامل بیولوژیکی که دارای سطح خطر پایینی هستند، طراحی شده است این هودها شامل یک محفظه بسته با یک قسمت باز جهت دسترسی به محصولات می باشد. هود لامینار داری فیلتر هپا در سه کلاس I ,II ,III است و خصوصا در آزمایشگاه های بیولوژیک مورد استفاده قرار می گیرد تا از خروج عوامل ارگانیک به بیرون از آزمایشگاه جلوگیری کند. هودهای میکروبیولوژی به منظور ایجاد فضایی تمیز بر روی میز کار، برای انجام برخی فعالیت های آزمایشگاهی، کنترل کیفیت صنایع غذایی، مونتاژ، بسته بندی و ساخت برخی محصولات و … کاربرد دارند. در هود های لامینار هوا از فیلتر های هپا (High efficiency partticulates air) که حذف کننده ی ذرات و آلودگی ها می باشند عبور کرده و هوای در گردش را پاک و تمیز می سازد.
هودهای جریان لامینار شامل یک پد فیلتری – یک فن و یک فیلتر هپا می باشند. فن موجود در دستگاه هوا را از پد فیلتر یعنی جایی که ذرات گرد و غبار بر جای می مانند مکش می کند. پس از آن هوایی که از سد فیلتر مقدماتی گذشته باید از فیلتر هپا که ذراتی با ابعاد کوچکتر مانند قارچ ها و باکتری ها و ذرات گرد و غبار را فیلتر می کند، عبور کند. حال هوای استریل شده دوباره به داخل فضای عملکرد یا همان بالن عملکرد وارد شده و انجام بقیه کار ها درفلاسک بدون خطر ضدعفونی ممکن می شود.
تصویر مربوط به هود لامینار.
میکسر آزمایشگاهی چیست؟ همزن آزمایشگاهی یا میکسر آزمایشگاهی یک از تجهیزات آزمایشگاهی متداول در آزمایشگاه ها است که در صنایع مختلف نظیر داروسازی، آزمایشگاه شیمی، رنگ سازی و … مورد استفاده است. از همزن آزمایشگاهی برای مخلوط کردن مایعات، یکنواخت نگه داشتن نمونه مایع در حین آزمایش،برای گرم کردن یا خنک کردن نمونه و همچنین […]
برای ضد عفونی کردن دست ممکن است از مواد مختلفی استفاده شود. اما پرکاربردترین آنها الکل ها هستند. در مقاله پیش رو قصد داریم توضیحات بیشتری در این باره ارائه کنیم. عمده ضدعفونی کننده های دست که در بازار یافت می شوند، بر پایه الکل هستند. الکل ها قابلیت تخریب پروتئین های ویروس، باکتری یا […]
بالن یا فلاسک آزمایشگاهی یکی از لوازم بسیار پرکاربرد در آزمایشگاه هاست که در هر آزمایشگاهی لازم و ضروری است. شناخت انواع بالن آزمایشگاهی و دانستن کاربرد هرکدام، به استفاده بهتر در آزمایشگاه و انتخاب بالن مناسب، کمک خواهد کرد. در این مقاله با انواع بالن آزمایشگاهی و کاربرد هریک آشنا می شویم. بالن آزمایشگاهی […]
دی اتیل اتر یکی از مواد پر مصرف است که کاربردهای پزشکی و دارویی فراوان دارد. در مقاله پیش رو به بررسی خطرات دی اتیل اتر می پردازیم. دی اتیل اتر یک حلال آلی است. این ماده دارای فرمول شیمیایی (C2H5)2O است. این ماده، یک مایع بی رنگ، با بویی بسیار شدید و فرار است. […]