بورت یکی از پرکاربردترین شیشه آلات آزمایشگاهی است که در شیمی تجزیه و خصوصا تیتراسیون، برای توزیع یک مقدار متغیری از محلول شیمیایی و اندازه گیری مورد استفاده قرار می گیرد.
با استفاده از بورت، می توان مقادیر مشخصی از یک مایع (عمدتا محلول) را به صورت قطره قطره به ظرف واکنش اضافه کرد. بورت ها با وجود شیری یک شیر که در سر آنها قرار دارد، میتوانند جریان خروجیشان را کنترل کنند.
1- بورت حجمی: برای اندازه گیری و انتقال حجم مشخصی از مایع استفاده می گردد.
2- بورت پیستونی یا دیجیتال: این وسیله مشابه سرنگ بوده، که شامل یک سوراخ دقیق و پیستون می باشد. دارای انواع دستی و اتوماتیک است.
3- اتوماتیک: دارای انواع اتوماتیک همراه با مخزن پرکننده با دو راه خروجی می باشند که برای مصارف خاصی در آزمایشگاه ها به کار می روند.
می تواند به شکل یک لوله شیشه ای یا پلاستیکی با درجه بندی باشد. در نوک این وسیله یک متوقف کننده و یک شیر برای کنترل جریان محلول شیمیایی وجود دارد. استوانه ی متوقف کننده و شیر می توانند از جنس شیشه یا پلاستیک (PTFE) باشند.
در واقع پیپت وسیله ای برای انتقال مایع و دارای دقت کمتری در مقایسه با بورت است. اما بورت وسیله ای برای جابه جایی یک مقدار از مایع با دقت بالا می باشد و برخلاف پیپت که صفر آن در پایین است، صفر آن در بالا قرار دارد.
بورت وسیله نسبتا ساده ای است. برای کار با آن، ابتدا لازم است که با استفاده از گیره، نگه داشته شود. بورت بدلیل نوک تیزی که دارد، نمیتواند روی میز قرار بگیرد و همیشه باید حتما با یک گیره بورت نگهداشته شود.
با طی کردن 3 مرحله بالا، میتوانید از بورت استفاده کنید. البته بسته به کاربرد، اینکه چه ماده ای در بورت ریخته شود یا شیر آن به چه صورت باز شود و چه مقدار باز باشد و … کاملا متفاوت است.
در ویدئو زیر بورت معرفی شده است و نحوه کار با آن توضیح داده شده است:
مواد شیمیایی می توانند خطرات مختلفی برای انسان و محیط زیست داشته باشند. به همین دلیل است که باید به نگهداری و انبار کردن آنها توجه ویژه ای شود. هرکدام از مواد شیمیایی دارای ویژگی ها و خطرات مختلفی هستند که با مطالعه صفحات ایمنی مواد شیمیایی (MSDS) میتوان این اطلاعات را بدست آورد. سایت […]
نشادر یا کلرید آمونیوم نمکی جامد و بلورین است که بی رنگ و بی بو بوده و مزه ای تلخ و زننده دارد. این ترکیب یک اسید با میزان اسیدیته معمولی می باشد و به راحتی آن را می توان در آب حل کرد. نشادر با درجه خلوص 99.9 درصد در صنعت داروسازی مورد استفاده […]
پتاسیم پرمنگنات یک ترکیب شیمیایی معدنی است و فرمول شیمیایی آن KMnO4 است. گاهی اوقات آن را با نام رایج خود کریستال های کندی (Condy’s crystals) نیز مینامند (با مطالعه بخش تاریخچه همین مقاله میتوانید علت آن را متوجه بشوید). پتاسیم پرمنگنات دارای کریستالهایی به رنگ بنفش تیره است که ساختار شبکه بلور این نمک؛ […]
کارکنان آزمایشگاه، هر چقدر اقدامات احتیاطی را صحیح انجام دهند، باز هم احتمال دارد در بعضی مواقع، وقایع ناگوار رخ دهد. در چنین شرایطی اقدام سریع ضروری است و اگر در آزمایشگاه، حادثه با ماده خطرناکی رخ بدهد، استفاده از دوش ایمنی یا چشم شوی یکی از اولین کارهایی است که باید انجام شود. بنابراین […]