MSDS چیست؟

اکثر مواد شیمیایی ای که در صنعت یا ازمایشگاه مورد استفاده قرار می گیرند، خطرات مختلفی دارند. MSDS یا برگه اطلاعات ایمنی مواد(Materials Safety Data Sheet)، برگه هایی است که بیان کننده موارد ایمنی مرتبط با مواد شیمیایی است. در مقاله پیش رو به معرفی MSDS، بخش ها و اطلاعات درون آن خواهیم پرداخت.

MSDS چیست و شامل چه اطلاعاتی است؟

MDSD همان برنگه اطلاعات ایمنی مواد شیمیایی است که معمولا توسط شرکت تولید کننده ماده همراه با آن ارائه می شود. این سند شامل اطاعاتی از قبیل روش کار با ماده، انبار داری، نکات ایمنی، میزان سمیت آن و نحوه درمان و بهبود بعد از مواجهه مستقیم با ماده است. (این مواجهه می تواند استنشاق، تماس با پوست، تماس با چشم، خوردن و … باشد)

آشنایی با MSDS

برگه اطلاعات ایمنی مواد شیمیایی، جزوه برگه های اطلاعات فنی است که در آن اطلاعات مربوط به خطرات ماده، ایمنی در هنگام کار کردن، دستورالعمل های اضطراری و اطلاعات بهداشتی و ایمنی مواد شیمیایی در آن یافت می شود. این برگه اطلاعات کاملی درباره خطرات ماده در اختیار کاربر قرار می دهد.

 

به طور کلی می توان گفت MSDS شامل موارد زیر است:

  • نحوه استفاده صحیح از ماده
  • محیط و شرایط نگهداری ماده
  • نکات ایمنی مرتبط با جابجایی و انتقال ماده
  • نحوه مقابله با صدمات و خطرات ناشی از ماده(بعد از وقوع آسیب)

msds چیست

کاربرد MSDS چیست؟

قبل از استفاده از هر ماده ای لازم است تا تمام خطرات و اطلاعات ایمنی مربوط به آن ماده را بدانیم و کاملا با آن آشنا باشیم. در بسیاری از کشورها کارفرما از لحاظ قانونی موظف است تا این اطلاعات را برای کارکنان خود فراهم کند. اما متاسفانه در کشور ما هنوز فرهنگ این موضوع به درستی جا نیافتاده است و در موارد بسیاری شاهد آن هستیم که افراد بدون داشتن اطلاعات کافی به کار با این مواد می‌پردازند.

پیدا کردن MSDS مواد شیمیایی تمادکالا

برگه اطلاعات ایمنی تمام مواد شیمیایی سایت تمادکالا در صفحه مرتبط به آن ماده موجود هستند. فایل MSDS حاوی این اطلاعات در نوار کناری صفحه مواد شیمیایی موجود است. در تصویر روبرو می توانید آنرا مشاهده کنید.

همانطور که مشاهده می کنید، با فشردن دکمه زردرنگ پایین نوار با نام “اطلاعات ایمنی مواد شیمیایی MSDS” می توانید فایل اطلاعات ایمنی آن ماده را دانلود فرمایید.

فروش مواد شیمیایی

آموزش یافتن MSDS در سایت تمادکالا

بخش های مختلف MSDS

به طور کلی اغلب MDSD ها دارای 16 بخش هستند که در ادامه به هرکدام از آنها اشاره خواهد شد.

1. هویت ماده

نام و کد محصول، فرمول شیمیایی آن، اطلاعات شرکت تولیدکننده. همچنین شماره تماس اضطراری، کلیاتی درباره سازنده و کاربردهای مناسب یا کاربردهایی که این ماده برای آن مناسب نیست نیز آورده شده است.

MSDS _ هویت ماده

2. خطرات ماده

در این قسمت خطراتی که ممکن است در زمان استفاده از ماده شما را تهدید کند ذکر می‌شود.

MSDS _ خطرات احتمالی

SDS چیست؟3. ترکیب محصول / اطلاعات ترکیبات داخل محصول

در این بخش اطلاعات مربوط به اجزا تشکیل دهنده محصول وجود دارند. هرکدام از اجزا تشکیل دهنده محصول(بویژه اجزا خطرناک آن) به همراه درصد آنها نمایش داده می‌شود.

MSDS _ ترکیبات محصول

4. کمک های اولیه

در این بخش توضیح کوتاهی در رابطه با اقدامات اولیه پس از آسیب توسط ماده داده شده است. آسیبی که توسط ماده بوجود می آید ممکن است از طرق زیر بوجود بیاید:

  • تماس پوستی
  • تماس گوارشی
  • تماس تنفسی
  • تماس چشمی
  • پرتوزایی

MSDS _ کمک های اولیه

5. ارزیابی خطرات آتش سوزی

در این بخش در مورد خطرات آتش سوزی یا انفجار ماده و خاموش کردن آتش ناشی از آن توضیح داده شده است. نوع وسیله یا ماده ای که برای خاموش کردن مواد مختلف استفاده می شود، بسیار مهم است.(برخی مواد در صورت استفاده از آب برای خاموش کردن آنها، به شدت واکنش نشان می دهند)

MSDS _ خطرات آتش سوزی

6. رها شدن اتفاقی ماده

در این بخش اقدامات مرتبط با آزاد شدن ماده در محیط آورده شده است. در این بخش روش ها و پروتوکل های پاکسازی آن ماده نیز آورده شده اند. همچنین به تجیهزات ایمنی لازم و پروتوکل های اورژانسی نیز اشاره می کند و موادی که می توانند تمیز کردن آن استفاده شوند، آورده شده است.

MSDS _ رهاشدن در محیط

7. کارکردن و انبار کردن

در این بخش روش های انبار کردن صحیح ماده و کار با آن توضیح داده شده است.

MSDS _ انبار کردن

8. کنترل های مواجهه(در معرض ماده قرار گرفتن) و حفاظت فردی

در این بخش مواردی که در هنگام تماس و کار کردن با ماده باید توسط فرد رعایت شوند آورده شده است.

MSDS _ حفاظت فردی

9. ویژگی های فیزیکی و شیمیایی ماده

در این بخش خواص فیزیکی و شیمیایی مربوط به ماده آورده شده است که مهمترین آنها عبارتند از:

  • شکل
  • رنگ
  • pH
  • نقطه ذوب
  • نقطه جوش
  • فشار بخار
  • چگالی
  • گرانروی

MSDS _ خواص فیزیکی و شیمیایی

10. پایداری و واکنش پذیری

در این قسمت میزان پایداری یا ناپایداری مواد شیمیایی برای واکنش ها ذکر شده است. میزان واکنش پذیری این مواد در داخل بدن یا محیط با مواد مختلف ذکر شده است. همچنین به دیگر موادی که ممکن است با این ماده واکنش دهند نیز اشاره شده است. همچنین مواد حاصل از تخریب آن در صورتی که خطرناک باشند نیز به آنها اشاره شده است.

MSDS _ پایداری و واکنش پذیری

11. اطلاعات سم شناسی

در این قسمت اطلاعات مرتبط با سمیت ماده و میزان سمیت آن آورده شده است. همچنین انواع سمیت ماده(از قبیل سمیت حاد و مزمن) نیز در این قسمت آورده شده است.

MSDS _ سمیت شناسی

12. اطلاعات محیط زیستی

در این قسمت اطلاعات مربوط به خطرات ماده برای محیط زیست و راه های جلوگیری و خنثی کردن آن آورده شده است.

MSDS _ خطرات محیط زیستی

13. ملاحظات مربوط به دفع و دور ریختن ماده

در این بخض نکات مرتبط با دفع ماده و نکات زیست محیطی و بهداشتی آن آورده شده است.

MSDS _ ملاحظات دفع زباله

14. اطلاعات حمل و نقل

در این قسمت اطلاعات مربوط به حمل و نقل ماده و روش های آن آورده شده است. همچنین گروه حمل و نقل ماده و خطرات زیست محیطی آن نیز آورده شده است.

MSDS _ اطلاعات حمل و نقل

15. اطلاعات قانونی

اطلاعات قانونی مربوط به استفاده از ماده در این قسمت اورده شده اند.

MSDS _ اطلاعات قانونی

16. اطلاعات بیشتر

در این قسمت اطلاعات بیشتری آورده شده است که توصیه میشود خواننده آن را مطالعه کند.

MSDS _ اطلاعات بیشتر

سوالات متداول

تفاوت MSDS با GHS چیست؟

MSDS با برچسب ایمنی روی مواد شیمیایی متفاوت است. GHSها(همان علائم مربوط به مواد شیمیایی، برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله “علائم خطر مواد شیمیایی(GHSها)” را مطالعه بفرمایید.) تنها خطرات کلی ماده را نشان می دهند و اطلاعاتی که از خواندن GSH ها بدست می آید، برای استفاده و کار با ماده کافی نیستند.

MSDS مخفف چیست؟

همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره شد، MSDS مخفف Materials Safety Data Sheet است که به معنای برگه اطلاعات ایمنی مواد است. همچنین برخی اوقات به جای MSDS از مخفف SDS نیز استفاده میشود که در واقع همان MSDS است. زمانی که درباره مواد شیمیایی صحبت نکنیم، ممکن است با نام PSDS (Product Safety Data Sheet) نیز به آن اشاره شود.

آیا سمیت مواد در MSDS آنها نوشته شده است؟

سمیت مواد یکی از مهمترین مواردی است که در SDS درباره آ ننوشته شده است. همچنین درجه این سمیت نیز نگاشته شده است.

به محتوای این صفحه امتیاز دهید


۴.۸۵ از ۵
برچسب ها :

مقاله های تمادکالا

  رسوب دهی شیمیایی بخار (Chemical Vapor Deposition) از ابتدا به عنوان یک راه موثر برای ساخت طیف وسیعی از قطعات و محصولات به عنوان یک فرآیند تولید جدید در چندین بخش صنعتی شامل صنعت نیمه هادی، صنعت سرامیک و غیره توسعه داده شده است. روش فوق بر اثر تلاش زیاد محققان دانشگاهی و صنعت […]

فیلتر های سرسرنگی دسته ای از فیلتر ها هستند که برای فیلتر کردن مایعات با حجم پایین بسیار مناسب هستند. در مقاله پیش رو شما را با این فیلتر ها بیشتر آشنا می کنیم. فیلتر سر سرنگی چیست؟ فیلتر های سرسرنگی به فیلتر هایی گفته می شود که در سر سرنگ ها متصل می شوند […]

اسپاتول ابزاری قاشقک مانند است که از آن برای برداشتن و انتقال مواد شیمیایی استفاده می‌شود. این وسیله در آزمایشگاه‌های شیمی کاربرد زیادی دارد. اسپاتول یا همان قاشقک آزمایشگاهی وسیله ایست که برای نمونه برداری از مواد شیمیایی استفاده می‌شود. انواعی از آن دارای دو سر هستند که در یک سر آن‌ها قاشقک و در […]

جوهر نمک و وایتکس هر دو از تمیزکننده های مورد استفاده در منازل و صنعت می باشند اما تفاوت این دو ماده در چیست؟ جوهر نمک یا همان هیدروکلریک اسید با فرمول شیمیایی HCL یکی از مهم ترین حلال ها برای استفاده صنعتی و خانگی به شمار می رود. این اسید به علت خورندگی و […]

2 پاسخ به “MSDS چیست؟”

  1. با عرض سلام و خدا قوت و آرزوی سلامتی و تندرستی برای تک تک شما عزیزان .
    در صورت امکان ، مواد مایع در صنعت رو بصورت جدول ، میزان نقطه فلش رو ترسیم کنید .
    سپاس

    • برای مواد شیمیایی مرک لینک ماده شیمیایی مرک قرار داده شده که با فیلترشکن باز خواهد شد.
      برای سایر محصولات در صورت ارائه اطلاعات از طرف شرکت سازنده این کار انجام خواهد شد?

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برخی از مشتریان تمادکالا