تولوئن(متیل بنزن یا فنیل متان) یکی از ترکیبات آلی است که امروزه کاربرد زیادی در ضنایع مختلف دارد. از آن در صنایعی همچون رنگ و رزین استفاده می شود.تولوئن جز هیدرو کربن های آلی بحساب می آید که از قطران ذغال سنگ استخراج میشود. این مایع بی رنگ و آتش گیر است و به عنوان حلال، کاربرد زیادی در صنایع رنگ و رزین دارد.
فرمول شیمیایی تولوئن، C6H5CH3 است و در آن یک گروه متیلی به حلقه بنزنی متصل است. از نظر خواص شباهت نسبتا زیادی به بنزن دارد اما نسبت به بنزن، ماده کم خطرتری است. تولوئن در آب نامحلول است و بویی شبیه به بوی تینر دارد؛ به عنوان ماده اولیه و حلال در بسیاری از صنایع استفاده میشود.
فروش تولوئن
بدلیل اینکه گروه متیل نسبت به هیدروژن خاصیت اکترون دهندگی بیشتری دارد، تولوئن واکنش دهندگی بیشتری نسبت به بنزن دارد. بخش متیل در تولوئن، حساسیت زیادی نسبت به اکسیداسیون دارد.
فرمول شیمیایی | C₆H₅CH₃ |
چگالی | 0.87 g/cm3 (20 °C) |
نقطه ذوب | -95 °C |
شرایط نگهداری | Store at +5°C to +30°C. |
علائم هشداردهنده |
GSH های تولوئن در روبرو آمده است:
تنفس تولوئن در مقادیر کم میتواند باعث خستگی، گیجی، ضعف، حالت مستی، ضعف حافظه، حالت تهوع، بی اشتهایی، ضعف شنوایی و کاهش بینایی شود. بعضی از این علائم معمولا با دوری از این ماده از بین می روند. در صورت تنفس مقادیر زیاد از این ماده در مدت زمان کم، باعث گیجی و حالت غش(فرد وزن سر خودش را حس نمی کند.)، حالت تهوع یا خواب آلودگی، بی هوشی و حتی مرگ میشود. البته سمیت تولوئن بسیار کمتر از بنزن است. متاسفانه بدلیل کمبود اطلاعات، هنوز دانش دقیقی در مورد میزان سرطانزایی تولوئن وجود ندارد.
در صورت تماس تولوئن با پوست، پوستتان را به مدت 20 دقیقه با آب شست و شو دهید و لباس های روی موضع مورد نظر را از تن خارج کنید.
در هنگام کار با این ماده، از ماسک های شیمیایی مخصوص بخارات آلی استفاده کنید. از دستکش، روپوشهای کامل(تمام بدن را بپوشانند) و لباس های مقاوم استفاده کنید. ماسک شیمیایی مخصوص بخارات عالی، از چشم ها نیز محافظت میکند.
اگر در آزمایشگاه کار می کنید و یا در حال گذراندن کلاس های آزمایشگاهی هستید، با انواع مختلفی از ظروف شیشه ای رو به رو خواهید شد که هر یک دارای ویژگی های خاصی می باشد. دانستن تفاوت بین انواع ظروف شیشه ای به شما کمک می کند که آزمایشات را با کارایی بیشتری طراحی […]
تجهیزات آزمایشگاهی پرمصرف لوازم آزمایشگاهی می باشند که در مدارس ، دانشگاه ها ،مراکز بهداشتی ، آزمایشگاه ها و …. استفاده می شود . در این مقاله از مقالات تمادکالا با لیست تجهیزات آزمایشگاهی پرمصرف آشنا می شوید و می توانید خرید لوازم آزمایشگاهی پرمصرف را از فروشگاه تمادکالا انجام دهید. در ادامه می توانید از […]
یکی از مشکلاتی که همه ما تجربه کرده ایم، لکه یا رنگی است که به هیچ وسیله پاک نمی شود و اثر آن روی سطح باقی می ماند. برای پاک کردن اینگونه موارد می توانید از موادی مانند استون استفاده کرد. در مقاله پیش رو به معرفی استون و نحوه پاک کردن سطوح و کاربردهای […]
تیتراسیون معمولا در علم شیمی به کار میرود و برای تعیین غلظت یک ماده مجهول استفاده میشود. در تیتراسیون اندازهگیری حجم بسیار مهم است، به همین دلیل به آن آنالیز حجمی نیز میگویند. یکی از معمولترین آنالیزهای حجمی، تیتراسیون اسید و باز است. در این روش محلول مجهول در یک ظرف قرار دارد. سپس محلول […]