بر اساس باور تحلیل گران فناوری نانو، زیست فناوری و فناوری اطلاعات (IT) سه قلمرو علمی هستند که انقلاب سوم صنعتی را شکل میدهند و از این میان فناوری نانو یک دانش میان رشته ای می باشد.
در واقع فناوری نانو فرایند دستکاری مواد در مقیاس اتمی و کنترل آنها در سطح اتمها و مولکولها بوده که منجر به خلق مواد و ابزاری با ساختار و خواص جالب و خارق العاده می شود.
به بررسی 10 نمونه برتر و شگفت انگیز اختراعات جهانی در عرصه نانو می پردازیم:
شرکت “آی اپتیک”(iOptik) فعال در عرصه فناوریهای نانو در آمریکا موفق به توسعه لنزهای تماسی شد که میتوانند به جای هدستهای بزرگ واقعیت مجازی به کار گرفته شوند، بدون آنکه هیچ گونه تاثیری در دید فرد داشته باشند.
محققان “دانشگاه صنعتی کالیفرنیا”(Caltech) موفق به طراحی نانوحسگرهایی شدهاند که میتواند حمله قلبی را پیش از وقوع آن تشخیص دهد. این فناوری هم میتواند سبب نجات جان بیماران شده و همچنین در هزینهها صرفهجویی کند. ابعاد آخرین نسخه این تراشه تنها 90 میکرون است.
محققان استرالیایی و اسپانیایی موفق شدند با الهام از نوعی سنجاقک و با استفاده از “سیلیسیم سیاه”(Black Silicon) نانومادهای طراحی کنند که سطح آن شبیه بالهای سنجاقک استرالیایی موسوم به ” wandering percher” است. این نانوماده با توجه به داشتن سطح عاجمانند میتواند از رشد باکتریها جلوگیری کند.
محققان دانشگاه هاروارد و دانشگاه ایلینوی با استفاده از چاپگرهای سهبعدی موفق به طراحی باتریهایی با طول یک میلیمتر شدند.
محققان در “موسسه فناوری زوریخ” (ETH Zürich) موفق شدند یک نانوربات را توسعه دهند که میتواند برای انجام یک عمل جراحی دقیق در چشم تعبیه شده و با دقتی مثالزدنی دوزهای دارویی مورد نیاز را به بافت چشم تزریق کند. قطر این ربات جراح تنها 285میکرون است.
محققان در “موسسه فناوری زوریخ” (ETH Zürich) موفق به توسعه یک تراشه الکترونیکی نانویی شدند که میتواند با انعطاف مثالزدنی به دور یک تارمو بپیچد.
این نانوتراشه میتواند در فناوریهای پوشیدنی و ابزارهای کاربردی در عرصه پزشکی به کار گرفته شود. در حال حاضر بیشترین کاربرد این نانوتراشهها در تولید چشم مصنوعی و همچنین نظارت بر بیماری آب سیاه چشم است.
محققان دانشگاه “کارنگی ملون” (Carnegie Mellon) آمریکا با استفاده از جوهر ماهی “سپیداج”(Cuttlefish) موفق شدند نوعی ماده شیمیایی و یک نانوساختار برای نیرودهی به وسایل الکترونیکی بلعیدنی طراحی کنند.
محققان “موسسه فناوری ماساچوست”(MIT) نانوذراتی را طراحی کردند که علاوه بر حمل داروهای ضد سرطان مانند دوکسورابیسین، رشتههای کوتاه RNA را نیز حمل میکند که ژنهایی را که سلولهای سرطانی از آنها برای فرار از دارو استفاده میکنند، غیر فعال میکند.
از این نانوذرات میتوان در درمان نوع تهاجمی سرطان پستان استفاده کرد.
محققان موسسه تحقیقاتی “ویلسون” در واشنگتن موفق با تولید نانوذرات نقرهای شدند که از آنها میتوان در همه چیز از خمیردندان گرفته تا پوشاک استفاده کرد. این ذرات میتوانند با باکتریها مقابله کنند.
محققان دانشگاه “نیوانگلند”(New England) در آمریکا موفق به طراحی یک دستگاه تست تنفس برای بیماران دیابتی شدند که از حسگرهای نانو برای تشخیص سطوح استون موجود در تنفس بیماران بهره میگیرد.
با توجه به این 10 مورد کاملا مشخص است که این فناوری نو، پای خود را به تمام عرصهها باز کرده است و با استفاده از آن میتوان به پیشرفتهای قابل ملاحظهای دست یافت.
یکی از علل خرابی و کاهش عمر ترانس ها، ورود رطوبت به محفظه آنها و تاثیر این رطوبت بر روغن ترانسفورماتور است. سیلیکاژل ماده ایست که از سیلیکون و اکسیژن تشکیل شده است و دارای فرمول SiO2 است. عمده استفاده سیلیکاژل به عنوان رطوبت گیر است. این ماده توانایی بالایی در جذب رطوبت محیط اطراف […]
آب مقطر به آب خالص می گویند. این آب فاقد ناخالصی است و کاربردهای زیادی دارد که در مقاله پیش رو به معرفی آب مقطر و انواع آن خواهیم پرداخت. واژه “مقطر” هم خانواده واژه تقطیر است. آب مقطر به آبی گفته می شود که روی آن عملیات تقطیر انجام شده باشد. به طور کلی […]
زیتون یکی از میوه هایی است که بسیار مورد اقبال قرار میگیرد و سالانه کشاورزان بسیاری زیتون میکارند. بسیاری از زیتون های برداشت شده ممکن است طعمی تلخ داشته باشند و لازم است که شیرین شوند. سود سوزآور یا کاستیک سودا ماده ایست که برای شیرین کردن زیتون مورد استفاده قرار میگیرد. در مقاله پیش […]
طرز کار با هود آزمایشگاهی و رعایت نکات ایمنی هنگام استفاده از آن برای جلوگیری از آسیب های احتمالی یکی از موارد مهمی است که کاربران و تکنسین های آزمایشگاهی باید به خوبی با آن آشنا باشند. هود آزمایشگاهی چیست؟ از آن جایی که انجام فعالیت هایی مثل میکروب شناسی، کشت میکروب و یا تهیه […]