اولین سوالی که به ذهن می رسد این است که گرافن چیست؟ گرافن یکی از ساختار های کربنی است که در قرن اخیر کشف شده است. سوال بعدی کاربرد گرافن و روش سنتز گرافن است؛ ساختار گرافن بدلیل ویژگی هایی که دارد، کاربرد زیادی در صنایع مختلف پیدا کرده است که در مقاله پیش رو به معرفی گرافن، کاربردهای گرافن و روش های سنتز آن بیشتر خواهیم پرداخت.
قابل ذکر است شرکت تمادکالا در زمینه فروش گرافن در مقادیر دلخواه آماده خدمت رسانی می باشد. شما می توانید با مراجعه به بخش مربوط خرید خود را ثبت کنید.
کربن ماده پایه تمام ساختارهای زنده روی زمین است. این عنصر، در تمامی ساختارهای زنده یافت میشود. ماده سیاه حاصل از سوختن تمامی مواد آلی یا ساختارهای زنده، کربن است. کربن در طبیعت به شکل های مختلفی مانند الماس و گرافیت یافت میشود. گرافیت، لایه هایی از اتمهای کربن هستند که با پیوند واندروالسی به یکدیگر متصل شده اند. در هر کدام از این لایه ها، هر اتم کربن به سه اتم کربن دیگر متصل است و ساختاری به شکل لانه زنبور خواهند داشت. هر اتم کربن دارای 4 الکترون پیوندی است. در صفحات گرافیت، 3 پیوند کوالانسی قدرتمند تشکیل میدهد و دیگر الکترون آن، باعث تشکیل پیوند واندروالسی بین صفحات میشود که منجر به تشکیل گرافیت میشود. از آنجایی که پیوند واندروالسی ضعیف است، این لایه ها میتوانند به سادگی روی همدیگر بلغزند و به همین دلیل است که گرافیت خاصیت روانکنندگی نیز دارد و در بسیاری از صنایع به عنوان روان کننده استفاده میشود.
به هرکدام از این صفحات گرافیت که به شکل شش ضلعی به یکدیگر متصل هستند، گرافن گفته میشود. بدلیل نیروی بسیار زیاد پیوند های کووالانسی، گرافن با وجود نازک بودن، بسیار مقاوم و مستحکم است. وجود الکترون چهارم خارج از صفحه(روی صفحه) باعث رسانایی بسیار زیاد گرافن میشود. گرافن جزو ساختارهای ابررسانا محسوب میشود.
انواع ساختار های کربنی
البته سنتز این ساختار گرافنی نیز دردسر های خود را دارد و کار دشواری به حساب می آید که در ادامه به معرفی برخی روش های معروف سنتز آن می پردازیم.
روش های سنتز گرافن به دو دسته بالا به پایین و پایین به بالا تقسیم میشوند. روش های بالا به پایین روشهایی هستند که مانند تراشیدن، از قطعات بزرگ، به قطعات کوچکتر میرسند اما روشهای پایین به بالا روشهایی هستند که شامل چیدن تک تک اتم ها در کنار یکدیگر برای تشکیل ساختار نهایی میشوند.
روش های سنتز گرافن
در این روش، ماده اولیه که حاوی کربن است را به شکل بخار وارد محفظه ای که معمولا دارای دمای بالا و فشار پایینی است، در این محفظه فعل و انفعالاتی صورت میگیرد که درنهایت منجر به رسوب محصول روی زیرلایه مورد نظر میشود(بدین معنا که محصول، روی سطح زیرین که قصد نشاندن کربن روی آن را داریم، نشست میکند). محصولات خروجی آن از طریق لوله خروجی، خارج میشوند. در این روش اغلب از تجزیه گاز اتیلن و رسوب دادن آن روی سطح نیکل برای تولید گرافن استفاده میشود.
به این روش پوست کنی یا روش اسکاتلندی نیز گفته میشود. در این روش، لایه های گرافن از سطح دیگری جدا شده و روی سطح دیگری مینشینند. در این روش ممکن است از میکروسکوپ نیروی اتمی AFM و یا نوارچسب برای جدا کردن لایه های گرافن از گرافیت استفاده کرد. اساس این روش، تضعیف و جدا کردن پیوند های واندروالسی بین لایه های گرافن در ساختار گرافیت است.
در این روش ابتدا گرافیت را در معرض یک اسید یا اکسید کننده های قوی(میتواند ترکیبی از H2SO4، KClO3 و HNO3 یا H2SO4، KMnO4 و H2O2 باشد) قرار میدهند تا اکسید شوند. در این فرآیند گروههای مختلف اکسیژن دار زیادی به گرافیت میچسبند و تشکیل اکسید گرافیت میدهند. بعد از آن به یکی از سه روش زیر، اکسید گرافیت را به گرافن تبدیل میکنند:
اکسید گرافیت را وارد آب خالص یا دی متیل فرم آمید میکنند. به علت وجود گروه های عاملی قطبی و آبدوست بودن اکسید گرافیت، آب جذب سطوح آبدوست آن میشود که در نهایت منجر به جدا شدن لایه ها از یکدیگر میشود. در روشی دیگر، با استفاده از امواج فراصوت و هم زدن اکسید گرافیت در آب برای یک مدت طولانی، لایه های گرافن اکسید به شکل کلویید در آب تشکیل میشوند. در نهایت اکسید گرافن تهیه شده، با استفاده از NaBH4 احیا میشود و تک لایه های گرافن تشکیل میشوند.
در این روش اکسید گرافیت را درون کوره تا دمای 1050 درجه سانتی گراد حرارت میدهند که با نام کاهش گرمایی شناخته میشود.
در این روش نیز، اکسید گرافیت را در آب خالص یا دی متیل فرم آمید میریزند تا اکسید گرافن تشکیل شود. سپس با اعمال پتانسیل الکتریکی حدودا 2/1 ولت نسبت به الکترود مرجع Ag/AgCl، گرافن روی الکترود کربن شیشه ای رسوب میکند.
در این روش یک پرتو لیزری به یک صفحه هدف از ماده اولیه کربنی برخورد میکند و باعث تشکیل لایه های گرافن میشود. در این روش، لازم است که دما بسیار پایین باشد(از نیتروژن مایع استفاده میشود) تا در زمانی که پرتو به نمونه برخورد میکند، با بالا رفتن دمای آن، نمونه نابود نشود. این روش با نام سایش لیزری شناخته میشود و به این شکل است که لایه های گرافن، یکی یکی از سطح ساییده و جدا میشوند.
روشهای تولید گرافن و کاربردهای هرکدام
یکی دیگر از روش ها، لایه برداری شیمیایی است. در این روش گرافیت را درون محلولی میریزند و توسط سانتریفیوژ که با سرعتی در حدود چند هزار دور بر دقیقه میپرخد، لایه های گرافن جدا شده و رسوب میکنند.
در این روش، عنصر غیرکربنی را درون یک ترکیب کربنی تبخیر کرده و در نهایت گرافن تشکیل میشود. به عنوان مثال با استفاده از دادن حرارت به SiC در محیط خلاء، جزایر گرافنی شروع به تشکیل شدن میکنند.
پاسخ اینکه کاربرد گرافن چیست بسیار مفصل است؛ گرافن به علت انرژی سطحی بسیار بالای آن و آزاد بودن الکترون Π، خواص و ویژگی هایی از خود ارائه می دهد که منجر به کاربردهای منحصر به فردی می شود. در ادامه به معرفی برخی کاربردهای گرافن در ساختارهای کربنی خواهیم پرداخت.
قابلیت تحرک ذرات باردار بر روی گرافن بسیار زیاد است. این خاصیت را موبیلیتی مینامند که بدلیل موبیلیتر زیاد، گرافن یک ابررسانای بسیار قدرتمند است که می تواند برای ساخت ترانزیستورها مورد استفاده قرار بگیرد.
یکی از حوزه هایی که گرافن در آن کاربرد زیادی دارد و در آینده، گرافن کاربرد صنعتی زیادی در آن خواهد داشت، کاربردهای الکترونوری است. بویژه در صفحات لمسی، نمایشگرهای کریستال مایع(LCD) و دیودهای نوری آلی(OLED). موادی که در الکترونوری مورد استفاده قرار میگیرند، باید قابلیت عبور بیش از 90 نور را داشته باشند. همچنین این مواد باید دارای رسانایی الکتریکی خیلی بالایی باشند. گرافن با شفافیت 97 درصد و رسانایی الکتریکی بسیار بالا، برای کاربردهای الکترونوری گزینه خیلی مناسبی است.
گرافن، سخت، بسیار محکم و سبک است. همین موضوع هم آنرا به گزینه بسیار مناسبی برای استفاده در صنعت هوافضا تبدیل کرده است. امروزه از فناوری نانو در صنعت هوافضا استفاده میشود اما گرافن هم گزینه بسیار مناسبی برای استفاده است. با پوشش دادن گرافن بر سطح فضاپیما یا هواپیما، میتوان از هواپیما در مقابل رعد و برق و یا امواج الکتریکی محافظت کرد. از گرافن و استحکام آن، میتواند در بسیاری از کامپوزیت های دیگر نیز برای افزایش استحکام و مقاوت مکانیکی استفاده کرد.
با افزایش انحلال پذیری گرافن یا اکسید گرافن از طریق استفاده از پلیمرهای عامل دار ، از آن برای دارورسانی استفاده میشود.
به طور کلی نانوداروها بسیار در رهایش دارو مورد استفاده قرار میگیرند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد میتوانید اینفوگرافیک “فناوری نانو در دارورسانی” را مشاهده فرمایید.
گرافن بدلیل سطح زیاد، رسانایی بالا، نازکی و استحکام، به احتمال بسیار زیاد در آینده در حوزه مهندسی پزشکی کاربردهای بسیار خواهد یافت. از گرافن می توان برای بهبود بخشیدن به حسگرهای زیستی استفاده کرد. تنها مشکلی که همچنان برای استفاده از گرافن در پزشکی وجود دارد، اثبات سالم بودن آن برای بدن است.
همچنین از گرافن به عنوان بیوسنسورها نیز استفاده میشود. میتوانید از خبر “استفاده از خالکوبی گرافنی به جای سنسور” نیز بازدید فرمایید.
ساختار گرافن به صورتی است که مولکولهای آب میتوانند از آن عبور کنند ولی به سایر مایعات و گازها به سادگی اجازه عبور نمیدهد. به همین دلیل هم میتوان از آن برای کابردهای تصفیه استفاده کرد. گرافن میتواند دز سیستم های تصفیه آب و آب شیرین کن مورد استفاده قرار بگیرد.
یکی از چالش های صنعت ، استفاده بهینه از خازن ها و باتری ها است. مشکلی که وجود دارد، زمان بسیار طولانی مورد نیاز برای شارژ شدن باتری است. امروزه استفاده از گرافن به عنوان آند در باتری های لیتیوم یونی جهت افزایش طول عمر باتری ها، افزایش ذخیره انرژی و قابلیت سریع شارژ شدن، به شدت مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است.
کاربرد گرافن حوزه های بسیاری را شامل می شود. از گرافن می توان به عنوان روان کننده نیز استفاده کرد. دوام گرافن در روان کنندگی نسبت به گرافیت های قدیمی نیز خیلی بیشتر است.
از پوشش گرتافن میتوان برای ضد آب کردن دستگاه ها یا تجهیزات نیز استفاده نمود. گرافن رسانایی حرارتی بسیار بالایی نیز دارد و به همین دلیل است که می توان از آنها در خنک کننده استفاده کرد. آنها به سرعت حرارت را انتقال میدهند.
گرافن یکی از ساختارهای بسیار معروف در جهان است که از ابتدای کشف آن، تبدیل به یکی از حوزه های اصلی پژوهش دانشمندان و فناوران شده است. در حال حاضر گرافن در ابعاد صنعتی و در گرید های مختلف تو میشود که در صنایع مختلفی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. اما با توجه به پژوهش های زیادی که روی آن انجام میشود، این نانوساختار کربنی، در آینده تاثیر بسزایی در پیشرفت فناوری و صنعت خواهد داشت.
شباهت و تفاوت طیف سنجی رامان و مادون قرمز در این مقاله به طور دقیق با شباهت و تفاوت طیف سنجی رامان و مادون قرمز آشنا می شوید و همچنین می توانید از خدمات آنالیز شرکت تماد کالا استفاده کنید. برانگیختگی های انجام شده در اثر پراکندگی رامان در طول موج (عدد موجی) محدوده طیفی مادون […]
سولفات مس، مس سولفات یا کات کبود، ماده ای بسیار پرکاربرد در صنعت و با فرمول شیمیایی CuSO4 است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کات کبود میتوانید مقاله “کات کبود و انواع آن” را مطالعه فرمایید. در مقاله پیش رو قصد داریم به معرفی کاربردهای سولفات مس بپردازیم. فروشگاه تمادکالا این امکان را فراهم […]
آمونیوم دی کرومات چیست؟ آمونیوم دی کرومات یک ترکیب عالی با فرمول شیمیایی NH4)2Cr2O7) است. این ماده با جرم مولی 252.07 g/mol و چگالی 2.115 g/cm3 در الکل و استون انحلال پذیر است. شکل ظاهری آمونیوم دی کرومات کریستال های نارنجی تا قرمز رنگ بوده و به دلیل وجود کروم با عدد اکسایش 6+، آن […]
متیلن بلو یا متیل تیونینیوم کلرید یک ترکیب شیمیایی آروماتیک هتروسیکلیک با فرمول شیمیایی C16H18N3SCl است. متیلن بلو جامدی سبز رنگ و بی بو است که قابلیت انحلال در آب را داشته و محلولی آبی رنگ ایجاد می کند. این رنگ پایه، در زمینه های متنوعی کاربرد دارد. رایج ترین کاربرد متیلن بلو به عنوان […]
خیلی خوب و در حد مقطع پیش دانشگاهی جامع
سلام ممنون از مطالب خوبتون
میشه منابع مطالب فوق رو هم ذکر کنین
بسیار عالی بود، متشکرم
مطالعه کتاب تشخیص DNA بر اساس خواص خازنی گرافن ، انتشارات آریا دانش پیشنهاد میشود
http://www.ariyadanesh.ir
شما مواردی خوبی را اشاره کردین ممنون شما.
میشه که کاربرد گرافن را در هواپیما و کشتی یا هم بالون های هوایی بیان کنید.
پیوند بین اتم های الماس و گرافیت واندروالسی نیست. کووالانسیه
بله از نوع کووالانسی است اما در این جا پیوند بین لایه های کربن در گرافیت است که از نوع پیوند ضعیف واندوالسی است