در صنایع مختلف همچون غذایی، دارویی، پزشکی و داروسازی، کشاورزی و دامپروری و تصفیه خانه ها اندازه گیری اسیدی بودن مایعات از اهمیت ویژه ای برخوردار است که امروزه توسط دستگاه های pH متر اندازه گیری می شود.
اصطلاح pH از دو کلمه Power و Hydrogene گرفته شده است و نشان دهنده قدرت یونی هیدروژن در آب است. به معنای دیگر نسبت مولکول های یونیزه شده به مولکول های غیر یونیزه شده در محیط آبی را pH گویند.
برای اندازه گیری pH در آزمایشگاه ها از دو روش:
این دسته از pH مترها کوچک و سبک بوده و جزء ارزان ترین های موجود در بازار محسوب شده و نسبت به دیگر انواع پی اچ مترها دقت کمتری دارند.
که نسبت به نوع قلمی کاربرد بیشتری داشته و با انرژی الکتریکی باتری کار می کند. این نمونه قابلیت تعویض الکترود را دارد.
برخلاف دو نوع قبل این دسته قابلیت حمل و نقل نداشته و باید در جای ثابتی قرار گیرند. pH متر رو میزی که به نوع آزمایشگاهی نیز معروف است از دقت بالایی برخوردار بوده و برخی از آن ها قابلیت اندازه گیری دیگر پارامترها را نیز دارند.
پی اچ متر آزمایشگاهی معمولا از دو بخش بدنه که شامل صفحه نمایش، صفحه اندازه گیری، مدارها، کنترل ها و رابط ها بوده و دیگی الکترود است. الکترود یک سازه میله ای شکل بوده که معمولا از جنس شیشه است. در انتهای الکترود یک لامپ دارای سنسور است که به طور خاص برای غلظت یون هیدروژن انتخاب شده است. الکترود ها باید به دستگاه متصل باشند و در صورت عدم استفاده از آن در محلول بافر نگهداری شود.
برای داشتن بهترین نتیجه بهتر است هر روز قبل از انجام آزمایش کالیبراسیون انجام شود اما اگر دقت بالا برای اندازه گیری نمونه نیاز نیست، کالیبراسیون یک یا دوبار در هفته هم کافی است.
برای کالیبراسیون حداقل به دو محلول بافر استاندار که اندازه پی اچ (pH) آن ها مشخص است نیاز است. امروزه برخی از شرکت های تامین کننده محلول های بافر آماده را در دسترس قرار می دهند. به طور کلی بافرهایی با pH 4.00 و pH 10.00 برای کالیبراسیون مناسب است. برای اندازه گیری های دقیق تر بهتر است کالیبراسیون در سه مقدار مختلف pH اندازه گیری شود و پس از قرار دادن در هر محلول بافر آن را با آب دیونیزه شده یا آب مقطر شست و شو داده و مقداری تکان می دهیم تا خشک شود.
اون آزمایشگاهی چیست آون یا فور های آزمایشگاهی یکی از لوازم ضروری آزمایشگاه ها است که در تمام آزمایشگاه های صنعتی و پژوهشی مورد استفاده قرار میگیرد. از آون ها به منظور خشک کردن و استریل کردن ظروف آزمایشگاهی استفاده میشود. کارخانجات سازنده آون ها، به منظور انجام فعالیت های مختلف آون، انواع گوناگونی از […]
قیف های آزمایشگاهی انواع مختلفی دارند و در آزمایشگاه ها بسیار استفاده میشوند. بیشتر کاربرد آنها برای جمع کردن ماده ای خاص درون ظرفی دیگر است. در مقاله پیش رو قصد داریم به بررسی انواع و کاربردهای این قیف ها بپردازیم. قیف آزمایشگاهی عموما برای استفاده در آزمایشگاه های شیمی ساخته شده است. البته درحال […]
دو عامل اصلی باعث شده است که مواد نانو ساختار رفتاری متفاوت از مواد در ابعاد معمولی از خود بروز دهند: اثرات سطحی و اثرات کوانتومی. این دو عامل واکنشپذیری شیمیایی مواد، خواص مکانیکی، نوری، الکتریکی، مغناطیسی و … و به طور کلی همه خواص فیزیکی و شیمیایی آنها را تحت شعاع خود قرار میدهد […]
ضدعفونی کردن دستان روشی مطمئن و مقرون به صرفه برای پیشگیری از بیماری های واگیر دار به ویژه ویروس کرونا است. طبق تحقیقات انجام شده ضدعفونی کردن دستان باعث کاهش 50% مرگ و میر ناشی از اسهال و کاهش 25% مرگ و میر ناشی از عفونت های تنفسی می شود. ضدعفونی کننده های دست اولین […]