مزور یا استوانه مدرج یکی از ظروف بسیار پرکاربرد در آزمایشگاه است. کاربرد اصلی استوانه مدرج برای اندازه گیری حجم مایعات است. در مقاله پیش رو با مزور، انواع و روش استفاده از آن آشنا خواهیم شد.
این ابزار به شکل یک لوله استوانه ای شکل بلند است که در پایین آن یک پایه وجود دارد که امکان قرار دادن آن روی میز را فراهم می کند. لبه بالایی استوانه مدرج دارای یک برآمدگی کوچک به سمت بیرون است که باعث می شود ریخت مایع از آن به ظرف دیگر به اسانی انجام شود.
فروش استوانه مدرج
کاربرد اصلی مزور برای اندازه گیری حجم مایعات و انتقال است. دقت اندازه گیری آن از دیگر ظروف حجمی مانند بشر و ارلن بیشتر است ولی از بورت و پیپت که دقت بسیار بالایی دارند، کمتر است.
استوانه مدرج دارای حجم های مختلفی است. از 5 میلیلیتر تا 1000 میلیلیتر متفاوت است. باید دقت شود که استوانه مدرج های با حجم کمتر، دارای دقت بیشتری هستند و برای حجم های پایین، بهتر است از مزورهای با حجم پایین استفاده شود. به همین دلیل لازم است قبل از انجام آزمایش، مزور را انتخاب کنیم.
استوانه مدرج یا مزور دارای حجم های مختلف است. معمولا از دو جنس شیشه ای و پلاستیکی ساخته می شوند. مزورهای شیشه ای برای اندازه گیری دقیقتر هستند.
مزورهای پلاستیکی عمدتا از دو جنس پلیپروپیلن و پلی متیل پنتان ساخته می شوند. مزورهای پلی پروپیلن مات هستند و مقاومت خوبی نسبت به مواد شیمیایی دارند. استوانه مدرج های پلی متیل پنتان شفافتر هستند اما مقاومت کمی نسبت به گرما و موادشیمیایی دارند.
البته استوانه مدرج های شیشه ای خطر شکستن دارند اما استوانه مدرج های پلاستیکی اینچنین نیستند.
برای استفاده از استوانه مدرج لازم است که مایع مورد نظر را درون استوانه بریزید. پس از آن، ممکن است سطح مایع درون استوانه، به شکل منحنی باشد. در این حالت به صورت قراردادی، پایینترین جای این منحنی به عنوان حجم در نظر گرفته شده و عدد روی درجه گذاری به عنوان حجم مایع گزارش می شود. تصویر زیر این موضوع را بهتر نشان میدهد.
انواع پیکنومتر پیکنومتر که نام دیگر آن بطری وزن مخصوص است، یک وسیله ی پر کاربرد آزمایشگاهی است که معمولا از جنس شیشه و شبیه به بالن ژوژه ساخته شده است. و به منظور اندازه گیری چگالی مایعات یا دانسیته مورد استفاده قرار می گیرد. پیکنومتر دارای درب شیاردار شیشه ای است و لوله ی […]
کلرید مس چیست؟ کلرید مس یا همان کلرید مس 2، نوعی ترکیب شیمیایی به شمار می رود. این ترکیب که به دو شکل دی هیدرات و بی آب وجود دارد، در طبیعت به عنوان کانی های بسیار کمیاب و ارزشمند اریوکلسیت(eriochalcite) و تولباکیت(tolbachite) وجود دارند. اوری کلسیت یا همان اریوکلسیت برگرفته از کلمه یونانی oreikhalkos […]
در صنایع مختلف همچون غذایی، دارویی، پزشکی و داروسازی، کشاورزی و دامپروری و تصفیه خانه ها اندازه گیری اسیدی بودن مایعات از اهمیت ویژه ای برخوردار است که امروزه توسط دستگاه های pH متر اندازه گیری می شود. پی اج متر چیست؟ اصطلاح pH از دو کلمه Power و Hydrogene گرفته شده است و نشان […]
متیل اورانژ(Methyle Orange) یا هلیانتین یکی از مواد شیمیایی است که عمدتا در تیتراسیون(تعیین غلظت یک محلول مجهول) به عنوان شناساگر pH مورد استفاده قرار میگیرد. در مقاله پیش رو به معرفی این ماده و کاربردهای آن میپردازیم. متیل اورانژ در محلول های اسیدی به رنگ قرمز و در محلول های بازی به رنگ زرد […]
سلام
عکسی که برای خواندن مزور گذاشتید مربوط به پیپته، درجه بندی مزور از پایین به بالاست.
ممنون از تذکر شما حتما بررسی خواهد شد