آنالیز طیف سنجی رامان یکی از آنالیز های طیف سنجی است که بر اساس تابش الکترومغناطیسی مولکولها صورت می گیرد که به آن پراکندگی(تفرق) رامان می گویند. در ادامه مبانی طیف سنجی راما توضیح داده می شود.همچنین می توانید از خدمات تخصصی آنالیز رامان شرکت تماد کالا استفاده کنید.
طیفسنجی رامان برپایه تابش الکترومغناطیسی توسط مولکولها قرار دارد که به آن پدیده تفرق رامان می گویند. در اثر برخورد تابش الکترومغناطیسی دارای فرکانس منفرد با مواد، نور به صورت کشسان و غیرکشسان توسط مولکولها منتشر خواهد شد. انتشار کشسان به معنای این است که فرکانس نور منتشر شده، برابر فرکانس تابش است. انتشار غیرکشسان به معنای این است که فرکانس نور منتشر شده با فرکانس تابش متفاوت است. انتشار کشسان معمولا در آنالیز FTIR و انتشار غیرکشسان معمولا در آنالیز رامان کاربرد دارد و به آن انتشار رامان میگویند.
[iframe src=’https://www.aparat.com/video/video/embed/videohash/qiy0o/vt/frame’]
همانطور که در شکل دیده می شود، هردو مورد انتشار کشسان و غیرکشسان را می توان بر طبق انتقال انرژی بین فوتون ها و مولکول ها، درک کرد. فوتون های تابش الکترومغناطیسی می توانند ارتعاش مولکولی را به سطح بالاتری تحریک کنند، که در آن υvib=υph است. درصورتیکه ارتعاش تحریک شده، به سطح اولیه خود برگردد (شکل۱- الف)، هیچ نوع انرژی خالصی از فوتون ها به ارتعاش مولکولی منتقل نخواهد شد. به این ترتیب فوتونهای منتشر شده از مولکول ها، نظیر برخوردهای کشسان بین فوتون ها و مولکول ها، همان فرکانس تابش اولیه را خواهند داشت.
درصورتی که ارتعاش تحریک شده مولکولی به سطح اولیه خود برنگردد، انرژی فوتون های منتشر شده، نظیر برخوردهای غیرکشسان بین فوتون ها و مولکول ها، می تواند کمتر یا بیشتر از انرژی فوتون های اولیه باشد. بدیهی است که این تفاوت انرژی نظیر تفاوت انرژی بین سطوح اولیه و نهایی انرژی ارتعاش مولکولی خواهد بود. تغییرات انرژی در فوتون های منتشر شده به صورت تغییر فرکانس آن ها بیان می شود. اگر فرکانس فوتون از υph به υvib-υph کاهش یابد، سطح نهایی انرژی ارتعاش مولکولی بالاتر از انرژی اولیه خواهد بود (شکل۱- ب). به این پدیده تفرق استوکس می گویند. چنانچه فرکانس فوتون از υph به υvib+υph افزایش یابد، سطح نهایی انرژی پایینتر از انرژی اولیه خواهد بود (شکل۱- ج). به این پدیده تفرق ضداستوکس می گویند.
شدت تفرق ضد استوکس به نحو عمده ای از تفرق استوکس کمتر خواهد بود. به این ترتیب، طیف رامان معمولاً تغییرات فرکانس ناشی از تفرق استوکس توسط مولکول ها را ثبت می کند. این تغییر فرکانس (تفاوت بین فرکانس تابش و انتشار) را انتقال رامان در طیف می نامند، که باید درهمان محدوده طیف جذب مادون قرمز باشد. شکل۲ نمونه ای از طیف رامان را نشان می دهد که در آن شدت انتقال رامان نسبت به مجموعه ای از عددهای موج رسم شده است. پیک انفرادی انتقال رامان با فرکانس ارتعاش مولکولی متناظر است. به این ترتیب، طیف های مادون قرمز و رامان روی مقیاس شماره موج رسم شده اند.
شکل۱-تفرق کشسان و غیرکشسان نور اولیه به وسیله مولکول ها. ریلی، تفرق کشسان؛ استوکس و ضد استوکس، تفرق غیرکشسان
شکل۲-طیف رامان چند بلوری گرافیت
در طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) میزان کاهش شدت های طیف مادون قرمز تابشی ثبت می شود اما در طیف سنجی رامان (Raman)، میزان انرژی فوتون های بازتاب شده ثبت می شود.
شما می توانید از خدمات تخصصی آنالیز رامان استفاده کنید و یا به بخش مشاوره رایگان مراجعه کنید.
چسب رسانا چیست؟ چسب رسانا یکی از مواد پر کاربردی است که امروزه جهت اتصالات قطعات الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد و توسط بارگذاری رزین های آلی با ذرات کوچک پر کننده غیر آلی که به طور کلی شامل فلزات و نیتریدهای فلزی هستند، تولید می شوند. رسانش الکتریکی و رسانش گرمایی چیست؟ برای […]
گرفتگی لولههای آشپزخانه و فاضلاب و در پی آن، بوی نامطبوع و تجمع مواد برای تمام انسانها آزار دهنده است. یک راه حل سریع و واضح در چنین مواردی این است که با لوله کش تماس بگیرید و مقداری هزینه هم پرداخت نمایید. در حالی که این یک گزینه معقول است؛ اما کارهای دیگری هم […]
یکی از آزمایش هایی که در دوران دبستان و راهنمایی در آزمایشگاه های علوم انجام می شود، آزمایش ساخت کوه آتشفشان توسط آمونیوم دی کرومات می باشد. در ابتدا به خواص و ویژگی های آمونیوم دی کرومات پرداخته و سپس به سراغ روش انجام آزمایش می رویم. آمونیوم دی کرومات آمونیوم دی کرومات یک ترکیب […]
در هر آزمایشگاهی ایمنی اولویت اول است. به دلیل قرار گرفتن کارکنان در معرض بخارات و مواد شیمی خطرناک، طراحی آزمایشگاه ها بهگونه ای است که میزان کاهش آلودگی را به حداقل رسانده و باعث تسهیل شرایط ایمنی شود. امروزه در بهترین آزمایشگاه ها ترکیبی از پرسنل مجرب و تجهیزات ویژه جهت ایمن نگه داشتن […]