میکروسکوپ الکترونی عبوری روبشی (STEM)

دانلود فایل PDF مقاله

 

میکروسکوپ الکترونی عبوری روبشی(میکروسکوپ STEM)، اصول اولیه ی میکروسکوپ الکترونی عبوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی را با یکدیگر ترکیب می‌کند و می‌تواند قابلیتی از هر دو نوع میکروسکوپ باشد. مانند TEM، STEM به نمونه‌‌‌های خیلی نازک احتیاج دارد و از الکترون‌‌های عبوری از نمونه استفاده می‌کند. یکی از برتری‌‌‌های اصولی آن نسبت به TEM قابلیت استفاده از سیگنال‌‌‌هایی است که TEM توانایی استفاده از آن‌ها را ندارد. مانند: الکترون‌‌های ثانویه، الکترون‌‌های بازگشتی، مشخصه یابی پرتو X و EELS)Electron Energy Loss Spectrometry )

همانند SEM در STEM یک دسته پرتوی متمرکز شده سطح را روبش می‌کند و فعل و انفعالات بین پرتو‌‌های الکترونی و اتم‌‌‌های نمونه، سیگنال‌‌های مختلفی را منتشر می‌کند که در آن قدرت هر کدام از سیگنال‌ها بیانگر روشنایی یا تاریک بودن آن مکان در تصویر هستند. برتری اولیه آن نسبت به SEM‌‌‌های موجود، بهبود در قدرت تفکیک است.

مشاوره رایگان آنالیز 

به طور خاص STEM برای ADF(Annular Dark Field) و EELS(طیف سنجی انرژی تلفشده الکترونها) استفاده می‌شود. روش تصویربرداری ADF به این دلیل مهم است که عدد اتمی(Z) را نشان می‌دهد.

در ادامه آشکارسازهای مختلفی که در STEM استفاده می‌شوند، مورد بررسی قرار میگیرند:

الکترون‌‌های بازگشتی(Scattered Beam Electrons)

در یک نمونه‌ی بالک SEM، الکترون‌‌هایی که در اثر برخورد با هسته اتم‌‌‌های نمونه، تفرق الاستیک پیدا کنند، مستقیما از نمونه باز می‌گردند و تشکیل سیگنال الکترون‌‌‌های بازگشتی(Back Scattered Electrons) می‌دهند. اما در STEM بدلیل ضخامت بسیار نازک نمونه، الکترون‌‌های پس از برخورد به نمونه، از آن عبور کرده و در یک زاویه نسبتا بزرگ تفرق پیدا می‌کنند این الکترونها توسط یک آشکارساز HADDF(High Angle Annular Dark Field) شناسایی می‌شوند. همانطور که در بالا اشاره شد، از این الکترونها برای بررسی عدد اتمی(Z) استفاده می‌شود.

میکروآنالیز پرتو X

الکترون‌‌هایی که نمونه را بمب‌باران می‌کنند، باعث تولید پرتو X از نمونه میشوند. میکروآنالیز پرتو X از آشکارساز EDX برای شمارش و مشخصه‌یابی امواج X بر اساس انرژی آن‌ها و همچنین آشکارساز WDX برای شمارش و مشخصه یابی امواج X بر اساس طول موج آنها استفاده می‌کند.

طیف‌سنجی انرژی تلف‌شده الکترون‌ها EELS )Electron Energy Loss Spectrometry)

در این روش مقدار انرژی طلف شده در فعل‌و‌انفعالات با نمونه بررسی می‌شود. این آشکارساز اطلاعاتی در مورد اتم های سطحی، شامل هویت عنصری، پیوند‌‌‌های شیمیایی، نوار ظرفیت و رسانش، خواص الکترونیکی، خواص سطحی و … بدست می‌دهد.

در تصویر سمت چپ یک تصویر میدان‌ روشن از نانوله‌های چند جداره‌ی کربنی که در جداره‌های آنها ید قرارگرفته است مشاهده می‌‌شود. تصویر سمت راست آن، تصویر کنتراست عدد اتمی همان نمونه است.

منابع:

https://www.fei.com/introduction-to-electron-microscopy/stem/

z-contrast scanning transmission electron microscopy, S.J.PENNYCOOK AND P.D.NELLIST

آشکارساز STEM در میکروسکوپ SEM (مقاله توضیحی)

 

دریافت خدمات تخصصی آنالیز

به محتوای این صفحه امتیاز دهید


۴ از ۵
برچسب ها :، ، ،

مقاله های تمادکالا

چسب رسانا چیست؟ چسب رسانا یکی از مواد پر کاربردی است که امروزه جهت اتصالات قطعات الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد و توسط بارگذاری رزین های آلی با ذرات کوچک پر کننده غیر آلی که به طور کلی شامل فلزات و نیتریدهای فلزی هستند، تولید می شوند. رسانش الکتریکی و رسانش گرمایی چیست؟ برای […]

آنالیز گرمایی (Thermal analysis) به روش­ هایی گفته می­شود که مشخصات یا تغییرات مشخصات مواد در اثر حرارت را اندازه ­گیری می‌کنند. آنالیز گرمایی واکنش‌های مواد در مقابل جریان انرژی حرارتی در داخل یا خارج مواد جامد را بررسی می­کند. به این واکنش‌ها تحولات حرارتی می‌گویند. تحولات حرارتی ممکن در یک ماده جامد را می‌توان […]

همان طور که می دانید دماسنج وسیله ای است که برای اندازه گیری دما استفاده می شود. این وسیله در انواع مختلفی موجود می باشد و برای مصارف مختلفی استفاده می شود. در این مقاله از تماد کالا با کاربرد انواع دماسنج و نحوه کار با هریک آشنا می شوید. فروش دماسنج جیوه ای فروش […]

مولاژ چیست؟ مولاژ در اصل کلمه ای فرانسوی است که به معنای قالب است و با همین نام شناخته می شود. مولاژها انواع مختلفی داشته و برای کاربرهای متعددی به کار می روند. به طور مثال در رشته پزشکی انواع مولاژهایی که بدن و آناتومی بدن را نمایش می دهد برای آموزش و یادگیری دانشجویان […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برخی از مشتریان تمادکالا