نشادر چیست و چه کاربردی دارد؟

نشادر یا کلرید آمونیوم نمکی جامد و بلورین است که بی رنگ و بی بو بوده و مزه ای تلخ و زننده دارد. این ترکیب یک اسید با میزان اسیدیته معمولی مینشادر چیست و چه کاربردهایی دارد باشد و به راحتی آن را می توان در آب حل کرد. نشادر با درجه خلوص 99.9 درصد در صنعت داروسازی مورد استفاده قرار می گیرد. نشادر از واکنش اسیدکلریدریک و آمونیاک حاصل می شود و به عنوان یک ترکیب آلی و در فرم طبیعی و معدنی شناخته می شود.

نشادر که با نام های علمی کلرید آمونیوم یا کلرورآمونیوم شناخته می شود فرمول شیمیایی آن NH4CL است و به دو شکل بلورهای جامد و پودر می توان از آن استفاده نمود. به دلیل وجود یون های آمونیوم و کلر در نشادر می توان از آن در صنعت کشاورزی و صنایع مربوط استفاده نمود. تاریخچه کشف نشادر به دوره 800 هجری قمری برمی گردد که اعراب مصر از سوزاندن کودهای شتر موفق به بدست آوردن این ترکیب شدند.
کلرید آمونیوم از سوختن زغال سنگ کیسه و از تراکم گازهای ذغال سنگ مشتق شده تولید می گردد. به همین خاطر این ماده معدنی در اطراف برخی از دریچه های کوه های آتش نشانی یافت می گردد.
از موارد استفاده نشادر می توان به عنوان طعم دهنده و کود در تولید ریشه شیرین بیان می باشد و وزن مولکولی آن 53.5 است. نشادر را معمولا به صورت محلول در آب، گلیسیرین و کمی الکل می توان یافت ودمای تصعید آن 350 درجه سانتی گراد می باشد.

نشادر چیست

خصوصیات و ویژگی های نشادر

نشادر خصوصیات و ویژگی های بسیاری دارد که برخی از آنها عبارتند از :

  • نشادر با نام علمی کلرید آمونیوم و با فرمول شیمیایی NH4CL شناخته می شود
  • نشادر به صورت دانه های جامد سفید رنگ بلورین بوده و مزه ای تند و زننده دارد. این ترکیب کاملا بدون بو و رنگ است.
  • میزان حل شدگی این ترکیب با آب بسیار بالا می باشد.
  • محلول کلرید آمونیوم یک اسید ملایم می باشد و بیشتر در تولیدات کشاورزی و دارویی کاربرد دارد.
  • نشادر یک ترکیب آلی با فرم معدنی به شمار می رود.
  • کلرور آمونیومیک عامل اسیدی می باشد که سبب افزایش خلط و ادرار می شود.
  • کلرید آمونیوم معدنی سال آمونیاک نام دارد.
  • برخی از واکنش های کلرید آمونیوم با سایر مواد شیمیایی ،گرمازا می باشد مانند ترکیب کلرید آمونیوم با هیدروکسید باریم و حل شدن آنها در آب.

خرید نشادر صنعتی

کاربردهای نشادر

نشادر کاربرد های فراوانی در صنایع مختلف دارد. برخی از آن عبارتند از :

بخش کشاورزی

همانطور که قبلا گفته شد نشادر در صنعت کشاورزی و صنایع وابسته به آن کاربردهای زیادی دارد. متداول ترین کاربرد آمونیوم کلرید به عنوان منبع نیتروژن، در تولید کودهای کشاورزی از جمله کلر آمونیوم فسفات است. این کاربرد تقریبا 90درصد از کلرید آمونیوم تولیدی جهان را در برمی گیرد. از جمله محصولات کشاورزی که بدین ترتیب کشت و تولید می شوند، برنج و گندم می باشد.

بخش صنعت و فلز کاری

نشادر ترکیبی مهم در بخش صنعت می باشد و کاربردهای فراوان دارد .از جمله موارد کاربرد آن در صنعت فلز کاری است. از این ترکیب به عنوان شار درتهیه فلزاتو برای ایجاد پوشش قلع، گالوانیزه یا لحیم کاری کاربرد دارد کلرور آمونیوم از طریق واکنش با اکسیدهای فلز و تشکیل یک کلرید فلز فعال می تواند سطح قطعات مورد نظر را تمیز کند.

صنایع داروسازی

کلرید آمونیوم ترکیبی خلط و ادرار آور است. معمولا از این ترکیب در تهیه شربت های ضدسرفه استفاده می شود که می تواند با اثر تحریک کنندگی که بر روی مخاط برونشی تنفسی دارد سبب تولید مایع اضافی در دستگاه تنفسی شده و خلط را افزایش می دهد.
نمک های آمونیوم موجود در این ترکیب سبب تحریک مخاط معده شده وسبب ایجاد حالت تهوع و استفراغ در فرد می شوند.
از کلرور آمونیوم در صنعت داروسازی به عنوان عاملی اسیدی سیستماتیک جهت درمان آلکابوزمتابولیک شدید و همچنین درمان اختلالات دستگاه ادراری استفاده می شود.
در دامپزشکی از این ترکیب جهت پیشگیری از به وجود آمدن سنگ های ادراری در حیواناتی مانند بز و گاو استفاده می شود.

صنایع غذایی

کلرید آمونیوم در صنعت غذایی به عنوان مخمر و ماده اسید کننده در صنعت نان پزی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از این ترکیب خوراکی جهت استفاده در خوراک گاوها وماده سازنده مواد مغذی، برای مخمر ها و میکرو ارگانیسم ها استفاده می شود.
همچنین آمونیوم کلرید در تولید شیرینی و کیک، کلوچه ها و کوکی های صنعتی وبرخی نوشیدنی های گازدار به عنوان ماده تردکننده و طعم دهنده مورد استفاده قرار می گیرد.

بخش آزمایشگاه

در بخش آزمایشگاهی نیز از این ترکیب جهت ایجاد دمای پایین، در حمام خنک کننده استفاده می شود.

علم باستان شناسی

کاربرد دیگر نشادر یا آمونیوم کلرید در بخش باستان شناسی است. بخار این ترکیب معمولا بر روی فسیل ها رسوب می کند و یک لایه سفید از بلورهای ریز و درخشان که بی خطر می باشد تولید می شود.

صنعت باتری سازی

در صنعت باتری سازی این ترکیب بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و بیشترین کاربرد آن در صنعت باتری سازی خشک و به عنوان الکترولیت است. در زمان های قدیم این باتری ها به عنوان باتری بومی در تاسیسات تجاری مشترکین، کاربرد تجاری دارند. باتری های بومی در عصر جدید به عنوان باتری روی کربن شناخته می شوند اما هنوز از ماده آمونیوم کلرید برای الکترولیت آن استفاده می شود.

سایر کاربردهای نشادر

در صنایع الکترونیک از ترکیب آلی نشادر به عنوان حکاکی کننده در ساخت مدارهای چاپی و کمک به لحیم کاری استفاده می شود.
کلرور آمونیوم در صنعت نساجی و چرم به عنوان رنگرزی کاربرد دارد.
از نشادر در آتش بازی ها استفاده می شود و کاربرد دیگر این ترکیب در آبکاری می باشد.

تولید انواع نشادر

نشادر در دو نوع شیمیایی و معدنی تولید می گردد.نوع شیمیایی آن از ترکیب کلرید آمونیوم و هیدروکلرید اسید تولید می گردد.  نوع معدنی آن نیز حاصل سوزاندن ناکامل ذغال سنگ و سپس تراکم گازهایمشتق شده از آن و برخی از آتش فشان ها می باشد.

موارد ایمنی این ماده در نگهداری و مصرف

موارد ایمنی در کار با کلرید آمونیوم باید رعایت شود برخی از این موارد ایمنی عبارتند از :

  • در صورت تماس با چشم ها: چشم ها را باز نگه داشته و با آب بشویید .حتما به چشم پزشک مراجعه کنید.
  • تماس با پوست : بدن خود را به صورت کامل شسته و لباس های آغشته را عوض نمایید.
  • بلعیدن و خوردن: مقدار زیادی آب نوشیده و استفراغ کنید. به پزشک مراجعه نمایید.
  • تنفسی: بهتر است در فضای آزاد از این ترکیب استفاده نمایید تا آسیب تنفسی برای شما ایجاد نکند.

عوارض نشادر

نشادر در کنار تمامی کاربردهایی که در صنایع مختلف دارد باید در زمان استفاده تمامی علایم ایمنی را رعایت نمود.در صورت تماس این ماده با پوست و چشم سوختگی شدید ایجاد شده و و در صورت تماس با آب شسته و حتما به پزشک مراجعه نمایید.خوردن و بلعیدن این ترکیب سبب آسیب جدی به مخاط معده می شود و فرد بلافاصله باید چند لیوان آب بخورد و استفراغ کند. برای پیشگیری از خطرات و عوارض نشادر و کار با آن لازم است موارد ایمنی را رعایت نموده و از دستکش و ماسک استفاده کنید و در فضای آزاد استفاده نمایید.

 

به محتوای این صفحه امتیاز دهید


۴.۷۸ از ۵
برچسب ها :

مقاله های تمادکالا

معرفی کلی گلیسیرین و خواص گلیسیرین بر پوست و زیبایی گلیسیرین از جمله موادی است که از گذشته تاکنون برای حفظ سلامت و شادابی پوست و مو استفاده شدهاست. گلیسرین نه تنها برای مرطوب کردن پوست بلکه در بسیاری از محصولات سلامت و زیبایی استفاده میشود. گلیسیرین مایعی غلیظ، شفاف ، شیرین مزه و غیرسمی است و […]

مقدمه کوره های آزمایشگاهی یا الکتریکی یکی از تجهیزات بسیار پر کاربرد در مراکز تحقیقاتی و صنایع هستند. در این  تجهیزات به منظور کنترل هر چه بیشتر دما و همچنین افزایش دقت کاری، از محفظه ای کاملا عایق شده با آجر نسوز، سیمان نسوز و پنبه نسوز استفاده می شود. این محفظه توسط المنت های […]

طیف وسیعی از مواد به صورت خالص (عنصر)، ترکیب و مخلوط در صنعت چاپ برای تولید مورد استفاده قرار می گیرد که به عنوان مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت چاپ شناخته می شوند. تنوع مواد مصرفی به سبب پیشرفت ها و فناوری های متعددی است که در این صنعت و به ویژه در چاپ […]

دماسنج جیوه ای چیست؟ دماسنج جیوه ای یکی از انواع دماسنج های پرکاربرد است. شاید بتوان گفت پرکابردترین دماسنجی است که در حال حاضر در دنیا استفاده می شود. در مقاله پیش رو به معرفی این دماسنج، اساس کار دماسنج جیوه ای، انواع و کاربرد دماسنج جیوه ای خواهیم پرداخت. دماسنج جیوه ای وسیله ای […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برخی از مشتریان تمادکالا